Blbé otázky

Moje nejmladší dcera oslavila 14 let! Babička se jí zeptala, jak se cítí? „Stejně blbě jako ve třinácti“, odpověděla a tvářila se nasupeně. Na stupidní otázku ta samá odpověď.

Jak se cítí? Podivný věk… Trochu se z ní již tvaruje budoucí ženská, ale současně na obličeji vyrážejí puberťácké pupínky. A mít pupínky, to je hodně pokořující záležitost! Kouřit musí tajně a když neuklidí pokoj, má domácího zaracha. Štve ji škola, máma, já, dědeček, babička i debilní spolužáci. Naštěstí ráda čte knížky, takže určitá naděje k budoucímu polidštění pubertálního tvora ještě existuje. Například si přála knižní sérii Percy Jackson a Olympané, kterou napsal Rick Riordan. Naivně jsem se domníval, že to je poučné pojednání o antice. Trochu prý jo, ale z úplně jiné stránky. Už ty názvy: Zloděj blesku, Moře nestvůr, Prokletí titánů, Bitva o labyrint… Chudák Ferda Mravenec! Ani brouk Pytlík už není příliš in.

Její kamarádky však víc komunikují s notebookem a s virtuálními přáteli na sociálních sítích než s knížkami. Také mi na mém počítači některé zavedla.

Například facebook. Dokonce i s obrázkem. Někde vyštrachala karikaturu dědka s fajfkou. Když tam omylem zabloudím, hned mám mnoho nových virtuálních přátel. Všem je okolo 14, takže tam působím jako starej úchyl – pedofil a fosilní rarita. Jsem však potěšen, že si mě mezi kamarády zařadil i Ben Christovao a Adélka Macháčková z blízké mateřské školky. Takže jsem jakž takž v obraze.

Olda Pšenička si změnil profilovou fotku a Barborka Soukupová s ním sdílí příspěvek. Také jsem se dozvěděl, že opisování není opisování, ale týmová práce a učitelé jsou kreténi. To ale nic nového pod sluncem není…

Lucie Semínková se nás všech, co spolu kamarádíme, ptá, co se nám honí hlavou? Je toho hodně. Teď mi například chybí tak dva – tři milióny (stačí v českých korunách), abych mohl vypnout „fifinu“, jak říká můj kamarád bezdrátovému spojení, odpojil počítač, vyhodil mobil a šel si jen tak zlehka a pomaloučku se zapálenou dýmkou v hubě ke studánce… To ale asi digitální generace už nikdy nepochopí a rozum jim to nebere. Protože, kdo se odpojí a není on-line, je mrtvej! Já na to ale mám zcela odlišný názor…     

Autor: Milan Lajdar | středa 26.9.2012 10:28 | karma článku: 19,49 | přečteno: 1659x
  • Další články autora

Milan Lajdar

Předvánoční předsevzetí

13.11.2018 v 15:13 | Karma: 8,52

Milan Lajdar

Blboun evropský – 1. část

30.7.2018 v 10:15 | Karma: 36,99