Alternativní kuřba

 Rozhodl jsem se, že budu alespoň na chvíli hodný a na počest nově zpracovaného blogu idnes nebudu zlobit. Nehledejte proto za titulkem žádné dvojsmyslnosti. Dnes nebudou!

            Nikdy jsem nekouřil cigarety, protože mně smrděj. Nezapálím si ani v prokouřené hospodě, kdy mohutný šluk z cigarety je jedinou možností, jak dostat do plic trochu „normálního čerstvého vzduchu“. Kouřím pouze klasické dýmky, ale o tom jsem již psal. A mám i další alternativu: vodárnu neboli šíšu. Tedy vodní dýmku, která je k dostání i v našich končinách.

 

Dokonce se tvrdí, že skleněné baňky pro vodní dýmky úspěšně vyvážíme z Čech do Egypta a dalších zemí, kde je tato společenská kuřba oblíbená. Zde sklo pomalují, nasadí kompletní systém vodní dýmky v rozmanitých velikostech a my si vše zase vozíme domů jako exotický suvenýr z cest. „Vodárna“ totiž poslouží v bytě i jako zajímavá dekorace, aniž si z ní jedinkrát bafnete.

 

Vodní dýmka pochází původně z Indie, odkud se rozšířila do Arábie. Je velmi oblíbená a rozšířená po celém Středním východě a v Asii. Její kouření se stalo součástí tržišť, kaváren i sousedských sedánek. Krásně se u ní odreagujete i pokecáte s okolními kuřáky. A dokonce můžete společně blafat z jedné obrovské vodní dýmky.  

 

K vodní dýmce potřebujete originální tabák. Například z Egypta ho dovezete oproti cenám na našem trh velmi levně. Ale ten zakoupený u nás mnohem lépe voní (je pečlivěji zabalen). Je to směs sušené ovocné drtě, ochucené melasy a čerstvých tabákových listů. Samotná chuť je závislá na použitém ovoci a na příchuti melasy. V arabských zemích jsou oblíbené silné tabáky bez příchutě (chybí ovocná drť a melasa je málo aromatizovaná).

 

Dříve se kouřil i ve vodní dýmce suchý tabák. Až v Turecku do něho začali přidávat med a později melasu. Různé etherické oleje a kousky ovoce se přidávaly nejprve do vody, kterou dým probublává (filtruje se). Teprve s rozšířením vodní dýmky do Evropy na počátku 20. století se začalo experimentovat přímo s ochuceným tabákem. A další oblíbený nešvar byl na světě!

 

Další nezbytnou součástí ke kouření vodní dýmky je uhlí. Kvalita rozpáleného uhlíku výrazně ovlivňuje chuť, hustotu dýmu i dobu kouření. Používá se buď dřevěné lisované uhlí, nebo speciální uhlík. Důležité je, aby vše bylo před vložením na tabák pořádně rozžhavené. A je pouze na vás, zda mezi tabák a uhlík položíte i propíchaný alobal, či nikoliv.

 

Vodní dýmka přináší kuřákům zvláštní orientální exotiku, přátelské pohovění, vonný dým. Dá se u ní sedět hodiny. Pokud celý systém opravdu funguje, nikde neutíká falešný vzduch, tabák je čerstvý a kvalitní a vy máte dostatek času, je to ideální kuřba. Ministerstvo zdravotnictví sice varuje! Není ale právě to „zakázané ovoce“ velmi lákavé?

Autor: Milan Lajdar | pátek 23.5.2008 9:13 | karma článku: 13,21 | přečteno: 2350x
  • Další články autora

Milan Lajdar

Předvánoční předsevzetí

13.11.2018 v 15:13 | Karma: 8,52

Milan Lajdar

Blboun evropský – 1. část

30.7.2018 v 10:15 | Karma: 36,99