Dopis divákovi, který zjistil, že všechno je lež

Valentýn, častý divák mých pořadů s režisérem Semionem Vinokurem, mu napsal, že v poslední době nabyl pocit, že všechno je lež: vláda lže, jeho šéfové lžou, média lžou a nikde není pravda.

Potom se zeptal, jak může dál žít, když neexistuje nikdo a nic, čemu by mohl věřit. Dodal, že to ještě nikdy nepociťoval tak intenzivně, a požádal mě o odpověď.
Níže uvádím svou odpověď Valentýnovi:
Podvod a egoismus jsou podstatou světa. Na začátku našeho citového a duchovního vývoje to necítíme. Stejně jako malým dětem neříkáme, že na světě jsou špatní lidé se špatnými úmysly, ale šetříme si tuto krutou informaci, dokud nevyrostou a nedokážou ji zvládnout, tak nám příroda neodhaluje hloubku lidského egoismu a ochoty využívat každou věc a každého člověka. Proto skutečnost, že jste učinil poznání, které popisujete, znamená, že jste dospěl do bodu, kdy jste připraven odhalit skutečnou povahu světa – to, že egoismus je jádrem lidské povahy.
Když si to člověk poprvé uvědomí, cítí se ztracený a neví, kam má utéct. Někteří lidé odcházejí na odlehlá místa, například na opuštěné ostrovy, kde mohou žít sami a izolovat se od okolního světa. Jiní si myslí, že nahromaděním bohatství zajistí budoucnost sobě a svým dětem. Ani to však strach nezmírní.
Důvod, proč objevujeme skutečnou povahu světa, je ten, abychom se mohli ptát na jeho smysl. Nejprve přijde uvědomění, že svět je postaven na egoismu, potom otázka, proč je takto postaven, a nakonec zjištění, že jen poznání toho, kdo jsme, nás podnítí vystoupit ze sobectví a přijmout jinou, skutečně laskavou povahu.
Svět je postaven tak, jak je, abychom ho mohli změnit. Teprve když si uvědomíme, jak hluboce jsme všichni ponořeni do egoismu, budeme to chtít změnit. Jediný způsob, jak si to uvědomit, je skutečně se takovým stát – sobeckým až do morku kostí – a potom si tuto pravdu uvědomit.
Když se díváme na svět kolem sebe a vidíme zlobu a krutost, musíme vědět, že jsou zde z nějakého důvodu. I když vidíme například politické vůdce, o kterých si myslíme, že jsou bezohlední a zlí, neměli bychom se snažit odstranit je z funkce, protože ti, kteří je nahradí, budou ještě horší. Namísto toho musíme mít na paměti, že jakoukoli negativitu vidíme, vidíme proto, abychom si přáli povznést se nad ni a směřovat k péči o druhé a ke spojení s nimi.
Zlepšení musí začít tím, že lidé pochopí, co se děje a proč, a budou se snažit budovat dobré vztahy s ostatními lidmi, se všemi lidmi. Pokud se změníme my, svět se změní s námi. Napravíme-li své srdce, srdce napraví naše vnímání a my si uvědomíme, proč se všechno děje a jak můžeme pomoci přivést svět do rovnováhy.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Laitman | úterý 8.3.2022 2:17 | karma článku: 14,78 | přečteno: 722x