Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Covid-19 – další fáze

REUTERS: Rodinná restaurace v Kansasu přežila depresi, pandemii však ne. Vstupujeme do nové fáze našich „vztahů“ s koronavirem.

Ještě sice setrváváme ve fázi hněvu, který by stále mohl způsobit velké škody, také však již začínáme být touto válkou unaveni a vzdáváme se.
Není nic, co bychom mohli najít. Hledáme staré způsoby, jak se pobavit, získat prospěch, soutěžit mezi sebou, ale nic z toho již není. Žijeme bezcílně ze dne na den. Tato bezcílnost není tak pasivní, jak by se mohlo zdát. V některých vzbuzuje vztek a agresi, v jiných způsobuje apatii.
Ještě horší však je, že frustrace a beznaděj mohou z osobní úrovně přeskočit na společenskou úroveň a vést k nepokojům, revolucím a rozpadu společností a států. Odtamtud se beznaděj může šířit na mezinárodní úroveň a vést ke střetům mezi státy, které, nevidouce budoucnost ani pro sebe, ani pro svět, by mohly vést k totální světové válce, ve které se nebudou snažit vyhrát, ale zničit ještě někoho dalšího. Pokud k tomu dojde, bude to jaderná světová válka, nejhorší noční můra lidstva.
Není to tak, že by naše životy byly před Covidem-19 nějak zvlášť smysluplné. Ale před pandemií jsme naši prázdnotu mohli zamaskovat výlety, nákupy, kariérou, častými přesuny z místa na místo, častými změnami partnerů a Netflixem. Teď máme jen Netflix. Ale s umírajícím filmovým průmyslem se i Netflix jeví spíše jako pomník minulého života než jako příjemné trávení volného času v současnosti. Jako kdyby virus udusil naše předchozí druhy radovánek. Přidušeni se snažíme lapat po dechu a zoufale hledáme nový způsob, jak najít vitalitu, jak najít důvod k životu.
Když jsme se dostali až sem, můžeme skutečně začít vytvářet něco nového. Teprve tehdy, když se zcela vzdáme hledání způsobů, jak potěšit sami sebe, začneme mít příznivější vztah k poskytování potěšení druhým. Právě k tomu nás vede Covid, protože když dospějeme k dávání potěšení druhým, nebude konce tomu, co můžeme učinit my sami a co mohou druzí učinit pro nás.
Lidstvo směřuje k vzájemnosti, jakou jsme nikdy předtím nepoznali. Až doposud jsme byli zvyklí myslet na společnost, přátele, a dokonce i rodinu jako na zdroje užitku a potěšení pro sebe samé. Koronavirus nás nutí změnit náš přístup k lidem kolem sebe, začít na ně pohlížet jako na příležitosti k dávání a v samotném dávání najít nový smysl našeho života, nové zdroje potěšení a radosti, novou vitalitu a energii v té míře, v jaké se věnujeme vzájemnosti namísto přijímání ve svůj prospěch.
Transformace neproběhne přes noc. Stále jsme na samém začátku. Epidemie je velmi „mladá“, je stará jen několik měsíců, ale již můžeme pozorovat jistou tendenci. Virus nás postupně pomalu přivede k tomu, že se staneme podobnými ostatní přírodě, staneme dávajícími i přijímajícími ve vyvážené a harmonické míře. Učiní z nás vědomé jedince, kteří se budou cítit jako součást velkého a grandiózního záměru, který vytvořila příroda a který se projevuje v realitě kolem nás. Místo neustálé prázdnoty a nekonečného hledání potěšení budeme oslavovat život. Namísto vyčerpávání a vysilování našeho sociálního a přírodního prostředí se staneme jako otevřená vřídla, zdroje, které vždy sytí a nikdy nevyschnou.
Ve snaze dávat místo přijímat najdeme mnohem více než důvod k životu; najdeme smysl života! Odhalíme, že pravá radost a uspokojení existují ve vytváření života, a ne v jeho ničení. V tomto procesu odkryjeme integrální podstatu reality, kde je vše propojeno a vše se vyvíjí. Budeme se cítit spíše jako součásti společné reality než jako odlišní jednotlivci, jejichž existence skončí, jakmile vyprší jejich fyzický život.
Když nám Covid-19 odebral hračky z minulého života, tím nás netrestá. Spíše nás nutí k tomu, abychom zvedli hlavy a spatřili, kde leží skutečné potěšení. Kdyby nám nebyl odebrán dřívější způsob života, trvalo by nám desetiletí lidských utrpení, válek a vzájemného ničení, než bychom konečně pohlédli vzhůru a zjistili, v čem spočívá skutečné potěšení. Nehledě na újmu, je Covid nejméně bolestivým prostředkem, který příroda mohla použít, aby nám ukázala cestu ke šťastné a udržitelné existenci. Čím dříve budeme následovat jeho vedení, tím méně bolesti zakusíme, než najdeme štěstí a smysl života.

Autor: Michael Laitman | středa 13.1.2021 7:44 | karma článku: 10,86 | přečteno: 282x
  • Další články autora

Michael Laitman

Děvčátko a jeho panenka

Celý svět byl stvořen z touhy přijímat. Člověk se chce těšit od prvního až do posledního dne svého života. Již od narození dítě vyžaduje, abychom si s ním hráli, protože ve hře nachází radost a potěšení.

30.6.2024 v 5:00 | Karma: 5,73 | Přečteno: 92x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Hledání životního cíle v posledních letech života

Pokud svůj život nezasvětíme hledání nějaké určité cesty, pak buď mrháme časem investujíce jej do několika různých směrů a končíme svůj život bez ničeho, nebo žijeme jako živočichové bez úsilí o nějaký vyšší cíl.

29.6.2024 v 5:00 | Karma: 7,30 | Přečteno: 98x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Alegorie o majitelích hotelu, kteří se pokusili okrást bohatého obchodníka

Existuje alegorie o manželích, kteří provozují hotel pro obyčejné lidi a snaží se okrást bohatého obchodníka, který přespal v pokoji jejich hotelu.

28.6.2024 v 5:00 | Karma: 8,70 | Přečteno: 239x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Musí být stárnutí tak depresivní?

Ne. Znám stovky lidí, kteří postupně stárnou, ale nejsou ochotni přijmout stáří jako období, kdy je třeba jen sedět s rukama v klíně a čekat na nadcházející konec.

27.6.2024 v 5:00 | Karma: 12,01 | Přečteno: 255x | Diskuse| Společnost

Michael Laitman

Bylo někdy na duchovním stupni celé lidstvo?

Duchovní stav si na krátkou dobu udržela Abrahamova skupina, která opustila Babylon. Když vyšli z Egypta, povznesli se na novou úroveň a pak během stavby Prvního chrámu dosáhli ještě mnohem vyšších duchovních stupňů.

26.6.2024 v 5:00 | Karma: 7,00 | Přečteno: 103x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Patrioti pro Evropu posilují. K Babišovi se tlačí i italský postrach migrantů

1. července 2024  12:54,  aktualizováno  13:42

K připravované frakci v Evropském parlamentu, jejíž vznik v neděli ohlásili maďarský premiér Viktor...

Řidič při rallye neodhadl zatáčku, vůz proletěl plotem a zdemoloval skleník

1. července 2024  13:35

Kuriózní nehoda se stala během automobilové soutěže v Líšťanech na Plzeňsku. Řidič tam vyjel ze...

Pavel před summitem NATO pozval ústavní činitele a klíčové ministry

1. července 2024  5:51,  aktualizováno  13:35

Přímý přenos Na Pražském hradě se na pozvání prezidenta Petra Pavla sešli nejvyšší ústavní činitelé a klíčoví...

ANALÝZA: Ukrajinu a Rusko čeká krvavé léto s tisíci mrtvými a bez naděje na průlom

1. července 2024  13:27

Ukrajinu a Rusko nejspíše čeká krvavé léto s tisíci mrtvými, ve kterém žádná ze stran nedosáhne...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 567
  • Celková karma 9,06
  • Průměrná čtenost 420x
Michael Laitman - Profesor ontologie, PhD ve filozofiii a kabale a MSc v bio-kybernetice. Zakladatel a president Bnej Baruch vzdělávací světové organizace zabývající se autentickou Kabalou - vědou o spojení mezi lidmi rozkrývající odpověď na otázku "Co je smyslem života" a jak toho dosáhnout. Více o Bnej Baruch v ČR zde.
Co je Kabala a jak vám prakticky může pomoci v životě se dozvíte v bezplatných kurzech na Kabala Academy.

Seznam rubrik