Nerostou, podpapírníků jako o pouti, ale při troše štěstí najdete aspoň hovníka.

Znáte to, vyrazíte na houby a sklizeň se nekoná. Je vám žinantní se pochlubit nulovým výsledkem a přiznat, že jste našli kulové hovénko. Hovník ale existuje a z jeho latinského názvu budete perplex neboli "na větvi"

Ascobolus perplexus je název drobounkaté houbičky, kterou se nemůžou chlubit houbařští prášilové. Těžko můžou rozpřáhnout ruce se zvoláním ,, takovejdle klobouk, kolo vod vozu co má bagr ,,

Těch kloboučků by bylo dost, ale jsou viditelné jen elektronkovým mikroskopem a ještě musíte mít alespoň jednoho králíka z klobouku, když nemáte králíkárnu. protože potřebujete mít k bádání jeho bobánek. 

Nenechte se mýlit, pohádkoví Bob a Bobek neadoptovali Bobánka, protože mají víc rozumu než mnozí z nás, kteří tvrdí, že registrované partnerství je základ státu. Aby toho nebylo málo, oni chtějí adoptovat i robátko.

Ti z vás, kteří do lesa nechodí a vědí houby jak vypadá podpapírník, přikládám ilustrační foto. Moje rada pro nezkušené houbaře. Nechoďte stále dokola, ztratíte orientaci a v šeřícím se lese můžete skončit v piheli tmavém.

Zatím neprší a houby nerostou, ale nebojte se milí televizní diváci. Tato zpráva bude na prvním místě, až to vypukne. Méně důležitá zpráva, že neuniformované vojsko obsazuje Kyjev si přečtete v běžících titulcích.

Začátek článku byl pojednáním o houbách koprofilních t.j. o těch, které vyrůstají na živočišných výkalech. Prý jim chybí celulóza. Mně nejvíce chybí libý smrad, který produkují celulózky. Po tom se mi stýská. Já totiž sloužil v Ružomberku a ta vůně mě probudila i před pár léty v Košičanu uhánějícímu noční tmou z Prahy k Popradu.

Nejsem koprofil, ale mám rád koprovku a znám jednu houbu, která také není koprofilní. Ale pro přípravu echt české omáčky je ideální. Jmenuje se opeňka měnlivá a snadno ji pozná začátečník.

Roste na trouchnivějících pařezech nebo kmenech listnáčů od pozdního jara do podzimu, občas jednotlivě v menších trsech i na zemi, ale vždy poblíž.

Sbíráme jen kloboučky v příjemné žluto až rezavo hnědé barvě, které jsou potěchou i pro oko houbařského asociála. A dužnina voní stejně příjemně, houbově. Jen ji přidat do polévky nebo omáčky zlehka orestovanou na tuku.

Tady je můj recept na sladkokyselou koprovku.

Očištěné kloboučky zbavte nečistot, orestujte na másle a pak poduste společně s částečně uvařeným hovězím masem. Přidejte světlou jíšku z hladké mouky a rozvařte omáčku s trochou mléka do hladka. Omáčku ovoníte nasekaným čerstvým koprem a zjemníte zakysanou smetanou. Přisladíte cukrem a okyselíte pár kapkami naředěného vinného octa, přesně podle vašeho gusta.

A máte dvě varianty. Řidší jako polévka bez masa, jen s bramborem a vejcem natvrdo. Jejdá, ona je to jihočeská kulajda.

Omáčce s masem můžete říkat podle vašeho nejoblíbenějšího jihočeského městečka. Hovězí pečeně písecká, táborská, třeboňská, lužnickoveselská nebo budějická.

Ale zrovna tak může být olomoucká, moravskozábřežská, opavská, ostravská nebo brněnská. Protože Morava a Slezsko není žádné Česko.

P.S. Těm co jsou cimprlich přes zdravou výživu, doporučuju místo másla nějakou náhražku. Ať si užijí do sytosti Omega 3 mastných kyselin nebo teď tolik oblibenou kyselinu hyaluronovou, která vám vyhladí i žaludek.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Smrčka | úterý 9.6.2015 9:17 | karma článku: 10,72 | přečteno: 350x