Jak se přede mnou houby předváděly a lákaly do tenat.

Býval jsem jejich postrachem, ale to už je tak dávno, že si to nepamatuji. A stačilo tak málo. Umělé čočky pravá +1, levá -1. Stačilo přepínat ohniskovou vzdálenost, ani za rohem se neschovali.

Nejdřív se mě snažili přilákat svým vzhledem a pekelnou barevností, o kterých se mohlo zdát i Rowlingové. Kam by se hrabal takový Brumbál, i kdyby se spolčil s magistrem Kellym.

Tahle čirůvka fialová je zasyrova jedovatá, ale to by nebránilo Claudiově babičce Livii připravit výživnou mast, která dokáže vyhladit nejen vrásky.

                                                   

Jiná čirůvka, ale ne zrovna prímová je mlženka. Neotrávíte se, jen nečekejte pohlazení chuťových pohárků. Je to dávno, kdy jsem chodíval i na přednášky mykologické společnosti. A tehdy velice vychvaloval pan Havelík mlženky nakládané s celerem. 

Měl jsem rád experimenty a nezahálel jsem. Ale zvláštní sladce nakyslou vůni mlženek nemohlo nic přehlušit.

A nakládaný celer bez mlženek je vynikající. 

 

Od pohledu velice zajímavá je houba s příznačným jménem phallus impudicus. Český název hadovka smrdutá je z poloviny zavádějící

                                                       Prý je její vajíčko smažené v trojbalu stejná mlaskoňka jako býčí žlázy nebo vemínko. O smaženém vemínku se zmiňuje M. D. Rettigová, dokonce existuje v československých normách. Rád jsem si tuto dobrotu dával jako študák v automatu Koruna. S bramborovým salátem levná " pochoutka ".

Doma si to nedělejte, smrad v celém baráku, protože vemeno se vaří 4 - 5 hodin a pokud bydlíte v činžáku, partaje vás budou milovat.

Plynoměr či elektroměr roztočený na plné obrátky. Raději zajděte na oběd do restaurace určené high society.

A můžete si dát směle steak.

Přijde vás levněji.                                                         

Autor: Ladislav Smrčka | čtvrtek 16.4.2015 16:53 | karma článku: 9,50 | přečteno: 266x