Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Stará kára

6. 1. 2012 11:12
Nejsem si jist, zda věci interpretujete správně

1. Nevím, jak by se titulkovalo živé vysílání.  Titulky často mají zkrácené znění, aby se vešlo do obrazu (nad zkrácením je třeba se alespoň na vteřinku zamyslet). Pochybuji rovněž, že se tak snadno podaří nalázt rychlopísaře, který bude dvě hodiny psát v tempu mluveného slova. To umí jen soutěžní písaři.

2. Sama doma je doprovázeno překladem do řeči hluchoněmých. Předpokládal bych, že to nahrazuje titulky (pravda - ne pro každého z nás).

0 0
možnosti
LK

lkrata

6. 1. 2012 11:21
Re: Nejsem si jist, zda věci interpretujete správně

ad 1: "Otázky Václava Moravce" je také živý pořad. Titulkuje se to tak, že je software na rozpoznání řeči, "vycvičený" na hlas stínového mluvčího (má to tak velkou úspěšnost).

ad 2: 95 % osob se sluchovým postižením komunikuje česky a nepotřebuje nic překládat do cizího jazyka, který neovládá. Potřebuje mluvenou češtinu zprostředkovat v písemné podobě. Nebo si snad myslíte, že když někdo ve třiceti ohluchne, že se ráno probudí a umí cizí jazyk? To by bylo jako myslet si, že se ráno probudíte a budete umět čínsky. :-)

0 0
možnosti
PJ

Hellmoon

6. 1. 2012 10:50
A nemá to hlídat úřad?

Zdravím, nemá dodržování hlídat úřad?

0 0
možnosti
LK

lkrata

6. 1. 2012 10:55
Re: A nemá to hlídat úřad?

Podle mě má. Avšak asi jim je to jedno.

0 0
možnosti
  • Počet článků 187
  • Celková karma 12,58
  • Průměrná čtenost 1301x
V roce 2003 jsem ohluchl. Nemám v hlavě ta "slyšítka", hlavně ony šneky (cochlea), takže nemohu být ani uživatelem kochleárního implantátu.
Považuji se za srandistu a optimistu. Kromě srandiček jsem také autorem a provozovatelem webu osob se sluchovým postižením
http://www.kochlear.cz
jenž si vybrala Národní knihovna ČR k archivaci jako kvalitní zdroj, který by měl být uchován do budoucna a stát se součástí českého kulturního dědictví, což je pro mě obrovská pocta a mám z toho větší radost, než kdyby mi poslali milion korun.



stránky osob se sluchovým postižením