Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zastavte boj s korupcí! Zavírejte korupčníky!

Boj proti korupci se stal zprofanovanější než svého času perestrojka. S korupcí bojují politici z korupce obžalovaní, podnikatelé vlastnící firmy v off shore daňových rájích či ti, kteří vybudovali svá impéria na privatizaci státního majetku a státních zakázkách. Po vzoru loupeživých rytířů prohlásivších se šlechtou dnes mnohý korupčník zapáleně volá „Pryč s korupcí!“

Mnohým politikům sice ta slova lezou přes jazyk s odporem, jako kdysi našim kovaným stalinistům slovo perestrojka, ale to je tak jediné, co může našince potěšit. Jinak námi placené daně mizí v bezedném státním rozpočtu stále stejně rychle, jako jarní sníh, a opatření proti korupci se zvrhávají v teatrální frašku. Anonymní akciovky se pokouší odstřihnout od státního penězovodu naši politici už přes dva roky, ale o prošustrovaných miliardách se zatím dozvíme pouze to, že zmizely v akciovce s vlastníky na Kypru, toť vše. Co na tom, že daleko jednodušší by bylo prostě požadovat prokázání vlastnictví u účastníků veřejných soutěži, ať mají právní formu jakoukoli? Akciovka může mít klidně anonymní vlastníky, ale pokud chtějí státní peníze, musí se přiznat, kdo jsou! Jednoduché? Ano, ale proto právě řešíme nesmyslný tanec kolem právní formy společnosti v ČR! Ty státní prachy se přece ztrácejí jinou cestou! I tento týden tvrdil v televizi jeden politik zcela vážně, že až vyhraje volby jeho strana, konečně přijmou ty správné zákony a s korupcí zatočí. Jenže korupčníky, jak ukázala nedávná praxe, nechytají žádné zákony, ale odvážní zastánci spravedlnosti, kteří se nebojí současné zákony praktikovat. Bez lidí zákony dodržující a bránící jsou zákony totiž k ničemu!

Kacířsky si přiznejme, že ona totiž čistá korupce není v ČR ani o moc vyšší než jinde. I v takovém Německu či Rakousku by vám navyprávěli, co se děje v jejich spořádaných zemích! Co je ovšem jiné, to je ona propletenost soukromého a veřejného sektoru, objem peněz, které soukromé firmy ze státního rozpočtu získávají. U nás to vlastně ani čistá korupce mnohdy není. Mnohdy prostě jenom majitelé mocných soukromých firem mají kamarády ve firmách a úřadech státních, dostávají od nich zakázky, různými cestami sponzorují strany, které zase ty kamarády do státní sféry dosazují…. Sem tam si výhodně prodají nějakou tu nemovitost, zajedou do zahraničí na školení provázené golfem, zaměstnají příbuzné a všichni se dobře mají. Nějaké přenášení kufrů, strkání obálek? Obálky předávají jen ti nejnaivnější (tímto prosím za prominutí, pokud jsem se někoho dotkl). Fuj. To už je lepší poslat peníze bezhotovostně z toho Kypru přes Kajmany do Švýcarska …. Tedy bylo lepší, než ti Švýcaři začali blbnout. Nejdříve 12 mld., teď prý už tam zablokovali těch miliard 100! Co vyšilují, když to tady nikomu nechybí? Ještě že lid se baví bojem s těmi anonymními akciemi a policie bojem sama mezi sebou!

Hlavní problém není opravdu v korupci, ale ve stupni klientelismu, který se v naší společnosti zahnízdil. Bez politického krytí se nevyhrává už ani místo ředitele jednotřídky, natož instituce spravující nějaký tučnější rozpočet. Těch malých fint na odkloňování jsou tisíce, a když se náhodou něco provalí, policie šetří roky. Policie obviní, zástupce zastaví, policie odloží, nějaký jiný zástupce zase otevře, další přezkoumá …. Šetříme deset let, vše je promlčeno a ze Švýcarska volají, že jim tam leží nějaké miliardy, jestli nevíme, komu patří. Ne, dokud tady nebude dostatek odvážných policistů, státních zástupců a soudců, kteří dokáží zločin vyšetřit a potrestat v řádu týdnů, lépe nebude. Žádný efektní zákon to nezařídí a korupčníci křičící „Chyťte korupčníka!“ už vůbec ne. Není třeba nových zákonů, ale nové generace zastánců spravedlnosti nerespektující zaběhlá pravidla hry. Cesta z tohoto stavu bude dost dlouhá, ale právě proto nerezignujme. Ztratit zájem o věci veřejné (s malým v) a chuť prosazovat změnu politiky a politiků by bylo to nejhorší, co nás může potkat. První vlaštovky, jak ukazují nedávné události, možná už jsou tady.

Autor: Ladislav Dvořák | pátek 25.5.2012 19:16 | karma článku: 41,11 | přečteno: 6455x
  • Další články autora

Ladislav Dvořák

Média masivně testují inteligenci svých čtenářů

Filozof I. Kant prý kdysi řekl, že inteligenci člověka poznáte mírou nejistot, které je schopen snášet. Při zběžném přehlédnutí zpravodajství je jasné, že masivní test inteligence národa právě probíhá.

22.8.2022 v 8:13 | Karma: 21,69 | Přečteno: 838x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

V Itálii je pizza za 7 eur, v Nuslích polední menu za 130 Kč

Omlouvám se za hloupý titulek, ale po zprávách o turistech požíraných žraloky, Češích platících za apartmán v Chorvatsku 120 tis. Kč, sedících 3 dny na letišti ... jsem prostě dostal chuť napsat něco pozitivního.

21.7.2022 v 8:24 | Karma: 28,79 | Přečteno: 1224x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Nicnedělání vlády – nejlepší způsob boje s inflací

Současná inflace přináší řadu rozporuplných názorů. Jeden z těch častých obviňuje vládu z nicnedělání. Paradoxem ovšem je, že zaznívá nejčastěji od lidí, kteří by inflaci chtěli nejraději zakázat.

14.6.2022 v 8:28 | Karma: 18,45 | Přečteno: 593x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Zrádce voličů odhalen

V souvislosti s odletem jednoho poslance na půlroční studium do USA se rozpoutala doslova bouře. Absence ve sněmovně je prý zradou na voličích a řada politiků jde i pro silnější výrazy.

21.1.2022 v 8:16 | Karma: 15,66 | Přečteno: 568x | Diskuse| Politika

Ladislav Dvořák

Užívejme si dvojvládí

Máme dva premiéry a skoro dvě vlády, ale v praxi nevládne nikdo. Měli bychom si vychutnávat onen okamžik nebývalé svobody, dlouho asi trvat nebude.

7.12.2021 v 7:31 | Karma: 13,44 | Přečteno: 256x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.