Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Světlo má moc zahnat tmu, ne naopak

Musím přiznat, že na začátku svého vzniku před 15 lety mi Piráti připadali docela sympatičtí. Vždyť komu by se nelíbilo prosazování elementárního práva občana na svobodné šíření informací a striktní ochranu soukromí člověka.

Ve stále platném pirátském dvanácteru se to jen hemží myšlenkami práva na šíření informací a transparentnosti, protože „lidé mají právo rozhodovat se na základě informací“. To všechno ale odvál čas, o čemž svědčí nedávné „nové pirátské dvanáctero“, jakýsi plán o 12 bodech boje proti dezinformacím. Původní pirátské svobodné šíření informací tím začíná zavánět cenzurou.

Pokud vynechám připomínku, že jsem ještě nečetl smysluplnou definici dezinformace (neslavnějším umělcem v tomto oboru je jistý europoslanec Tomáš Z., který prohlásil, že „dezinformace je opakem informace“), přichází z hlav a per pirátstva závan totalitních ideologií, jehož nedílnou součástí je právě cenzura. Její odpůrci jsou často káráni tím, že je právem soukromých médií a provozovatelů sociálních sítí diskuzi „regulovat“, a že o cenzuře lze mluvit, pouze pokud ji zavádí stát a jeho orgány. A o to tady jde, protože zástupci Pirátů jsou součástí současné vládní garnitury.

V jejich „novém dvanácteru“ se běžně hovoří o koordinaci strategické komunikace státu. Piráti například tvrdí, že „poplašné zprávy a panika často vycházejí z dezinterpretace veřejných informací, které stát poskytuje. Strategická komunikace musí stát na tom, že příslušné ministerstvo zajistí relevantní a ověřené informace, předá je veřejnosti a dokáže pak koordinovat i komunikaci ostatních úřadů“. Mimo jiné má jít o metodiku vypracovanou ministerstvem pro místní rozvoj, která má předejít umisťování inzerce na weby s manipulativním či nepravdivým obsahem, ale také zřízení oddělení pro strategickou komunikaci na klíčových institucích, jako jsou ministerstva vnitra, obrany či zahraničních věcí. Docela rád bych se zeptal, zda již existuje jakýsi seznam webů s manipulativním a nepravdivým obsahem, případně kdo ho vytvořil, podle jakých kritérií a kým byl dotyčný placen. Byl bych docela opatrný. Jednoznačnou manipulací s veřejným míněním je i absence nositelů nepohodlných názorů na progresivní témata typu genderismus, multikulturalismus či green deal. O kritice institucí, jako je Evropská unie, nemluvě.

Do plánu Piráti zařadili i nutnost důsledného monitoringu a rychlou reakci v případě šíření manipulativního obsahu. „Pokud se objeví lež, nesmysl nebo nepřesnost, je potřeba zareagovat co nejrychleji, v řádu hodin, což brání šíření manipulativního obsahu,“ sdělil například ministr zahraničních věcí Jan Lipavský. Důležitá je podle něj koordinační role úřadu vlády, kterou chce podpořit.

Tady už jde do tuhého. Úřad vlády plní úkoly spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády České republiky a jejích orgánů. Jeho vedoucího jmenuje a odvolává právě kabinet. Jde tedy o instituci navýsost politickou. Lipavského nápad mi připomíná kancelář na uvádění románových příběhů na pravou míru ze slavného románu Saturnin. Dokážete si představit, že úřad vlády bude v duchu hesla padni, komu padni reagovat třeba na nepravdy premiéra Petra Fialy či jeho zástupce Víta Rakušana? Takto naivní asi není nikdo z nás. Daňoví poplatníci si zkrátka zaplatí službu, která jim má natlouct do hlavy, co si mají myslet. A nepohodlný názor se prohlásí za manipulaci, a je hotovo.

Další „demokratickou“ perlou je nápad, že by stát měl transparentně vyhodnocovat osvětové a informační kampaně, do kterých investuje, zaměřit by se měl i na vymáhání platného práva v on-line prostředí. „Piráti chtějí pracovat na modernizaci a inovaci výuky ve školách, ale také na podpoře občanské společnosti. Podpora organizací, které se zaměřují na zranitelné skupiny obyvatel, by pak měla být systematičtější a vytvářet smysluplný celek“.

Zranitelné skupiny obyvatel. Proboha, kdo to je? Kdo je bude definovat a na základě jakých kritérií? Docela by mě také zajímalo, co Piráti míní investicemi do osvětových a informačních kampaní. Podle mě mají na mysli docela výhodný výměnný obchod zavánějící čímsi nečestným. Vláda si za veřejné peníze zaplatí formou inzerce kampaň do pečlivě vybraných médií. Odměnou jí pak zřejmě bude nekonečná přízeň od klávesnic redaktorů. Jednoduché a účinné. Zmíněnou inovaci výuky ve školách chápu jako pokus o ideové ovlivnění lehce manipulovaných budoucích voličů.

Vláda v programovém prohlášení uvádí, že prosadí odbornější přístup k obraně v informačním prostoru. „Po vzoru zahraničí připravíme legislativní i nelegislativní opatření, která umožní lépe se bránit proti škodlivým dezinformacím, aniž by byla narušena svoboda slova,“ píše se v dokumentu. Před rokem 1989 existoval Český úřad pro tisk a informace, jehož úkolem bylo řídit, kontrolovat, koordinovat a hodnotit veškerou činnost tisku, rozhlasu a televize podle požadavků tehdejšího politického režimu. Nejen já mám pocit, že jdeme kupředu do nepěkné minulosti.

Autor: Petr Lachnit | čtvrtek 6.6.2024 8:55 | karma článku: 13,11 | přečteno: 150x
  • Další články autora

Petr Lachnit

Těžký život oddávajícího

Oddávající zastupitel je „vinou“ zastupitelské (ne)povinnosti oddávat jednou nohou v problému. Slyše jsem o zastupiteli, který tu složitou situaci řešil právním poradcem. Ani se mu nedivím.

25.7.2024 v 8:53 | Karma: 5,86 | Přečteno: 197x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Festivalová megalománie

Tak nám v Karlových Varech po roce opět skončil festival přehlídky celebrit a necelebrit. K tomu mohli návštěvníci zhlédnout i filmy, ale o ně ve Varech až tak nejde. V hlavní roli tu opět vystupují peníze, samozřejmě i ty naše.

18.7.2024 v 8:52 | Karma: 18,88 | Přečteno: 347x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Protichůdné české svátky

Pražané, stejně jako lidé z celé republiky, si už tradičně užili prodloužený víkend. Státní svátky oslavili prací na chatě, výlety do přírody a mnoha podobnými aktivitami.

11.7.2024 v 8:56 | Karma: 9,54 | Přečteno: 275x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Platíte za to, co nechcete. Absurdita? Ne, realita

Celá řada mediálních odborníků tvrdí, že současný systém takzvaných koncesionářských poplatků se po více než třiceti letech přežil, a nabízejí jiná řešení.

4.7.2024 v 12:49 | Karma: 37,01 | Přečteno: 930x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Petr Lachnit

Lovec závadných myšlenek

Víte, co je to pretorianismus? Jde o nadměrný vliv vojáků na politické dění, kdy mohou hrát i roli politických arbitrů, a tím se ztotožňovat s legitimními držiteli moci.

27.6.2024 v 8:51 | Karma: 20,19 | Přečteno: 276x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 158
  • Celková karma 13,36
  • Průměrná čtenost 360x
Nic člověka nepopouzí víc než pocit křivdy. Nic mu neubírá naději víc než nevíra ve spravedlnost. Nejedná se jenom o spravedlivý soudní proces. Jedná se o spravedlivou společnost vůbec. Spravedlivou v získávání vzdělání i zaměstnání, spravedlivou v poskytování léčebné péče, v zajištění důstojného stáří. Prostě ve všem, co se týká života člověka.

Zastupitel MČ Praha 5