Topolánkova arogance opět na scéně

Příběh kolem lobbisty Romana Janouška a jeho kontaktů do nejvyšších pater tuzemské politiky se nám poněkud zamotává. Do hry byl nově obsazen expremiér Mirek Topolánek. Ačkoliv by se dalo směle pochybovat o tom, že si to on sám přál, je navzdory tomu zpátky na scéně. A s ním ruku v ruce i jeho pověstná arogance...

foto: Petr Topič, iDNES.cz

Nejsou to nikterak pěkné a příjemné souvislosti, pro které se v médiích objevuje Topolánkovo jméno a je zjevné, že ani jemu se to příliš nezamlouvá. Z výpisů telefonních hovorů Janouška totiž vyplynulo, že si telefonoval a posílal SMS zprávy také právě s tehdejším premiérem Topolánkem. Z výpovědi šéfa BIS Jiřího Langa navíc vyšlo najevo, že měl Topolánek přímo od Bezpečnostní informační služby k dispozici zprávy o tom, jakým způsobem Janoušek ovlivňuje dění na pražském magistrátu.

Topolánek reagoval na tyto informace po svém a jako obvykle. Podle jeho slov jsou to hovadiny, žádné soukromé informace neměl a na závěr se médií zeptal, zdali jim nehrabe. Základní otázkou však podle mého názoru není „komu hrabe?“, ale „kdo všechno si nahrabal?“.

Paradoxně právě Topolánek minulý týden v rozhovoru pro MF Dnes potvrdil (aniž by na to byl přímo dotázán), že si během svého premiérování s Bémem rozdělil teritorium na Prahu (do které Topolánek slíbil Bémovi nezasahovat) a na centrální Topolánkovo hájemství (kam zase neměli strkat nos Bémovi kamarádi). Z toho jasně vyplývá, že o vlivu a praktikách na pražském magistrátu vědět musel a jeho občasné kontakty s Janouškem jenom dokládají fakt, že spolu leccos řešili i osobně. Z mého pohledu tedy žádná hovadina, ale suché konstatování reality.

Sněmovní komise pro kontrolu BIS si pozvala Topolánka na jednání kvůli vysvětlení celé záležitosti kolem zpráv o dění na pražském magistrátu, které měl jako tehdejší premiér přímo od zdroje k dispozici. Ovšem tady komise narazila na Topolánkovu pověstnou tvrdost a neústupnost, protože ten podle svých slov „vše, co chtěl říct, už řekl“, a na žádné jednání nepřijde.

Faktem je, že ačkoliv jsme z dob nedávno minulých na Topolánkovu agresi a aroganci zvyklí, bylo by dobré, aby si sám Topolánek uvědomil, že už na to není nikdo zvědavý. Možná to dříve takhle fungovalo a Topolánek byl zvyklý bouchnout si do stolu, případně někoho chytit pod krkem, aby si dokázal svoji mužnost a ubránil svá hájemství.

Dneska lidi zajímá, jaká byla skutečná Topolánkova role v systému přímého napojení politiky na podnikatelské zájmy lobbistů-kmotrů, zdali se na tom všem podílel nebo „pouze“ věděl a nečinně přihlížel nezákonným praktikám při rozhodování o strategických pozicích, zadávání veřejných zakázek v podobě jejich cíleného vypisování, záměrného předražování nebo přímého přidělování konkrétním firmám a osobám. A v neposlední řadě lidi zajímá, co z toho Topolánek a jemu blízcí oficiální i neoficiální spolupracovníci měli, kolik na tom kdo vydělal a kolik z těch peněz bylo odkloněno přímo či nepřímo ze státní kasy. To nejsou žádné hovadiny, ale legitimní otázky pro expremiéra Mirka Topolánka od občanů této země, které by neměly zůstat bez odpovědi.

 

 

článek byl posunut v čase redakcí blogu iDNES.cz jako reakce na včerejší technickou poruchu, díky které nebylo možné pod článkem diskutovat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Kysilko | pátek 6.4.2012 9:09 | karma článku: 32,92 | přečteno: 2130x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04