Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

stařec bez moře

22. 3. 2012 13:39
Bém rozhodně nepatří mezi ty,

kteří si nechají ujít takový vejvar ze stamilionových zakázek.

0 0
možnosti

Martin z HK

14. 3. 2012 13:33
všechny veřejné zakázky

je potřeba soutěžit prostřednictvím internetových aukcí a výsledky zveřejňovat. Veřejnost, zejména ostatní neúspěšní účastníci aukce už dohlédnou na to aby zakázky nebyly  předražovány. Není potřeba v tom hledat vědu...

0 0
možnosti

Host8

14. 3. 2012 11:28
Debata na toto téma se vedla v Událostech, komentářích

Moderátora vůbec nepřekvapilo, že se tu krade, ale chtěl vědět, kdo je odpovědný a vadilo mu, že to radní neví. Samozřejmě. Není  vyšetřájícím orgánem. Bém, za něhož se zakázky připravovaly s rutinou politika prohlásil, že on nic on muzikant a může za to ten, kdo to podepsal primátor Svoboda, za něhož se vytahují kostlivci Bémova vedení ze skříně.

Nikdo se nebavil o podstatě, že tu někdo chěl odkolit desítky miliónů a patří dík radním, že se tomu věnují.

0 0
možnosti

petrph

14. 3. 2012 10:36
je to ještě horší

Pochopte, jestli není možné nastavit systém tak, aby k předražování nemohlo docházet,tak tím méně lze pak všechny  ty případy potrestat. Bohužel,to že z auditů  vyplyne,že bylo možno  zakázku financovat levněji, to samotné není důkaz  soudu o vině příslušného veřejného činitele.Ten má totiž v rozhodování o zakázce určitou volnost,  za to ho nelze trestat.Pokud by bylo možné objektivně stanovit "provinil se tím, že předražil o tolik a tolik", bylo by možné nastavit systém tak, aby to kontroloval již předem.

A soud  tedy může vinu prokazovat jen z vedlejších důkazů,prokázání předání úplatku,porušení nějakého předpisu a pod.  většinou neuspěje.

Co je ale děsivé,že toto nedokáže vyřešit demokratický systém politických stran.Bylo by snad v bytostním  zájmu strany, aby se takového "člena" urychleně zbavila,sama ho odvolala z té funkce,distancovala se od něj,aby měla vůbec nějakou šanci v dalších volbách.Že se tak neděje, je děsivé.Demokratická politika ztratila smysl

0 0
možnosti

Stará kára

14. 3. 2012 13:49
Re: je to ještě horší

Pořád vycházíte z jednoho (podle mě pochybného) předpokladu: že zakázka byla předražená. Protože někdo vymyslel jinou cenu.  Proč tady nikdo cenu o 20 % nižší nenabídl. Byla to přece veřejná soutěž.

  Je správnou cenou údaj projektanta (jak k ní došel)? Nebo je správnou cenou částka, za kterou je někdo ochoten zakázku převzít?

   PS: Nemyslím, že je cena optimální - jen považuji za účelovou i novou, "nižší" "cenu".

0 0
možnosti

Stará kára

14. 3. 2012 9:53
Moc by mně zajímalo, jak se stanoví "správná cena"

Pokud vím, tak se cena vysoutěžila.  Byla pochybná soutěž? Kde je pak trestní oznámení na jejího realizátora.  Jako teoretik ocením cokoliv jakkoliv.   Že bylo v projektu oceněno vysoko?   Jak je možné, že soutěžící nešli pod tuto cenu - aby zakázku dostali.

Dotaz zní: nebylo pouze "nezbytné" sebrat zakázku současným vítězům?  Počkáme si, jaké bude pokračování.

PS: Nesmíte věřit ani novým radním, kteří potřebují předchůdce (a současné konkurenty) pohanět, tím méně "přidané hodnotě" informace, kterou zplodí novináři.

0 0
možnosti

nesmídolesa

14. 3. 2012 15:17
Re: Moc by mně zajímalo, jak se stanoví

normálně by si investor, před zadáním výběrového řízení , udělal svůj rozpočet na základě přípravné dokumentace , aby si udělal rámcovou představu o ceně projektu.U státních zaměstnanců, hospodařících s penězi daňových poplatníků, ovšem nic takového nemůžeme očekávat. To by se nic neulilo do stranických pokladen a vlastích kapes. A také kdo by se s nějakým rozpočtem zabýval - to je moc práce a také se to musí umět,že?

0 0
možnosti

strycek-Joe spol. s r.o.

14. 3. 2012 9:36
Je to mediální bublina

tzv. "levnější rozpočet" vykouzlí na požádání každý. Jiná věc je, za kolik se to skutečně postaví, a to se budete divit

0 0
možnosti

Stará kára

14. 3. 2012 9:54
Re: Je to mediální bublina

Vidíte - i rozumnou myšlenku zplodíte, když se snažíte.

0 0
možnosti
  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Ženatý táta 3 dětí, kriticky uvažující o smyslu života, o směřování lidské společnosti, o nepochopitelné absenci dobra, o nesmyslnosti častopřítomného zla, o hledání cesty...