Chutnají vám zkažené potraviny?

Plesnivé sýry, nahnilé salámy, prošlé výrobky s krátkou dobou spotřeby, kečupy bez rajčat, nebezpečný sunar nebo přesnídávky pro malé děti, nahnilé brambory v šikovně vyrobených obalech, přelepené etikety s dobou poživatelnosti. Tak funguje prodej potravin v obchodech, kam denně chodíme...

foto: Jiří Benákzdroj: iDNES.cz

Kromě toho všeho je každému jasné, že to, co jíme, je ve skutečnosti často něčím úplně jiným, tedy především to má jiné složení, než které je uvedeno na obalu, jiný původ a je to hlavně vyrobeno z co možná nejlevnějších ingrediencí. Mnohé potraviny v normálních obchodech jsou šizené. Záměrně, nikoliv omylem. Jediným cílem jsou pochopitelně nižší vstupní náklady a tím pádem vyšší zisky.

Nový generální ředitel společnosti Hamé slibuje, že už firma opravdu nebude šidit a to ani u toho nejziskovějšího segmentu výrobků. Hádejte, co přináší tak velké potravinářské firmě nejvyšší zisky (a můžete jenom jednou)? Pochopitelně, jsou to ty nejlevnější potraviny, diskontní výrobky, které jsou nastaveny na nejnižší hranici kvality.

Je mnoho takových názorů, že si za to lidé působí sami, jelikož nakupují pouze v diskontních řetězcích levné potraviny, u nichž lze předpokládat s ohledem na jejich cenu rovněž nízkou kvalitu. Já s tím nesouhlasím. Jsem přesvědčený o tom, že každá, i ta nejlevnější potravina (pokud už je nazývána potravinou k jídlu), by měla být vyrobena a prodávána podle stávajících norem, neměla by ohrožovat zdraví kupujícího a údaje na obalu by měly odpovídat skutečnosti. To je z mého pohledu základ.

Je totiž zřejmé, že mnoho lidí nemá ve svém bydlišti na výběr z několika obchodů a tudíž něco jako přirozená konkurence v maloobchodním prodeji potravin prakticky neexistuje (když pominu podezření, že velcí hráči na trhu jsou na cenách mezi sebou domluveni). A to nepočítám lidi, kteří si levné potraviny kupují jednoduše proto, že právě takové nákupy unese jejich rozpočet.

Jak z toho bludného kruhu kolem výroby nekvalitních šizených potravin a prodeje těch zkažených, prošlých nebo zdraví nebezpečných? Řekl bych, že jedinou skutečně účinnou zbraní proti těmto nekalým praktikám by měly být nezávislé kontrolní orgány a jejich vysoké (až likvidační) finanční postihy vůči výrobcům a prodejcům potravin v případě závažných zjištění během pravidelných a častých kontrol. Samozřejmě to předpokládá neúplatnost lidí, kteří kontroly provádějí a naprostou nezávislost těchto kontrolních orgánů na státní moci.

Předpokládám, že pokud by firmy dostaly několikrát během jednoho roku mnohamilionové pokuty, buďto by ukončily svoje působení na trhu a nebo by byly nuceni změnit zásadně svůj přístup k podnikání. Jde přeci o zdraví a peněženky nás všech, tak proč by měly na trhu působit firmy, které dlouhodobě podvádějí, šidí a okrádají své zákazníky?

 

http://ekonomika.idnes.cz/pribyva-spatne-oznacenych-a-prelepovanych-potravin-ptejte-se-odbornika-1oz-/ekonomika.aspx?c=A120222_151302_ekonomika_vem

http://ekonomika.idnes.cz/penny-market-znovu-klame-za-ceske-oznacil-desitky-vyrobku-z-ciziny-1fy-/ekoakcie.aspx?c=A120222_091608_ekoakcie_spi

http://ekonomika.idnes.cz/albert-v-blansku-prelepil-datum-spotreby-u-prosle-debrecinky-ptq-/ekoakcie.aspx?c=A120215_172915_ekoakcie_fih

http://ekonomika.idnes.cz/polepsime-se-vyrobky-nebudeme-sidit-slibuje-novy-sef-hame-p33-/ekoakcie.aspx?c=A120222_211103_ekoakcie_brm

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Kysilko | čtvrtek 23.2.2012 13:13 | karma článku: 25,12 | přečteno: 1642x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04