Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

3lipy

23. 2. 2012 16:35
Neúplatnost a nezávislost?

" Samozřejmě to předpokládá neúplatnost lidí, kteří kontroly provádějí a naprostou nezávislost těchto kontrolních orgánů na státní moci..." To je utopie!

To co jsem zažila nedávno v jednom řetezci při akcích(aniž bych tušila že právě nějaké jsou) mne tak šokovala, že se z toho nemůžu vzpamatovat. Kam až vláda nechala "padnout" důchodce a sociálně slabé je na žalobu. Ale na žalobu s patřičným dopadem! Lidi nejsou dobytek a takové ponížen, hrabat se v regálech "v odpadcích" si nezaslouží!

1 0
možnosti

Barkynson

23. 2. 2012 16:10
Dobrý článek,

jen si těžko dovedu představit, že si ho někdy přečte kdokoli z těch tisíců nakupujících v hypermárketech, brázdících s našlehlým vozíkem levného braku z rohu do rohu a hledajíc co ještě bylo zlevněno či v akci,aby ač to vůbec nepotřebují, nepropásli svou příležitost uspořit při tak výhodné koupi nějakou tu korunku.Oni si totiž ani neuvědomují,že neškodí svou nakupovací mánií jen sami sobě,ale i ostatním lidem této země, protože jejich nákupčím systémem vysílají signál prodávajícím, že takto to ještě stále může fungovat..Potom stačí dát ochutnat jejich dětem rohlík koupený v malé soukromé pekárně a nestačit žasnout nad mlaskáním a dotazováním cože je to za skvělý koláč....;-D

0 0
možnosti

meyla

23. 2. 2012 14:06
Chce to méně emocí a více odhodlání...

Za kvalitu potravin ručí prodejce a výrobce. Složení potravin musí být dle zákona uvedeno na obalu. Tato informace (s expirační dobou) je pro mne společně se značkou výrobce důvodem ke koupi. Nekupuji levné privátní značky, nekupuji sojové špekáčky, nekupuji náhražky. Oproti době reálného socialismu mám velký výběr a dá to přitom jen malou námahu odfiltrovat a nekupovat nekvalitu. Domnívám se proto, že jediné, co může situaci změnit, je sebevědomé chování spotřebitele, který svým výběrem přinutí prodejce k jiné nabídce (jako v Německu, kde seženete kvalitnější zboží levněji, i když často také jen díky vyšším eurodotacím). Spotřebitel, který se nebojí jít do sporu. Žádné superinspekční orgány totiž nepomohou, neboť pohleďme na naši policii, jak funguje 20 let po revoluci. To na SZPI mají ještě hlubší socialismus. Sebevědomý spotřebitel je řešení, nikoli poštěkávání a kvílení různých potravinářských či agrárních komor nebo stesky na to, že nám tady nefunguje inspekce a stát...

3 0
možnosti

jarinka

23. 2. 2012 14:32
Re: Chce to méně emocí a více odhodlání...

...spotřebitel, který se nebojí jít do sporu...

Paní, vy jste sebevědomá spotřebitelka, to je dobře. Ale každý nemůže být, protože například pracuje od rána do večera, takže nemá čas ani náladu číst etikety nebo chodit do sporu. Přesně na tohle spoléhá stát, že i když jeden je uvědomělý, dalších dvacet uvědomělí nemohou být, a podporuje vlastně prodej šuntů, navíc zrušil závaznost norem.

1 0
možnosti

Z mechu a pazdeří

23. 2. 2012 13:58
Máte plnou pravdu

Tady mnozí politici, v podstatě napojení na ty prodejce, razí heslo, že trha a kvalitu určují zákazníci. Říkají lidem, nekupujte to nekvalitní. Jenže oni tím i říkají, my se nebudeme starat o to, že tu někdo prodává závadné potraviny. To si vyřešete sami. My jako bohatí to pro sebe vyřešíme - nakoupíme si drahé a kvalitní potraviny.

Leckdy ani dražší sortiment není bez vad či hniloby, plísní ap. Velmi levné potraviny můžou být biologicky méně kvalitní, např. v uzeninách bude různá obilná či hrachová mouka ap. To je v pořádku, stejně jako uzeniny ze separátu od kostí, který se získů ostřikováním kostí od zbytků masa. Jenže u všeho musí být splněny hygienické a potravinářské normy. Nic škodlivého. Levné by mělo být jen nutričně méně hodnotne, ne ale závadné.

Klidně si koupím levné kuře z klecového chovu, nemusí to být nějaké z biochovu apod. Při laboratorních analýzách leckdy ty bioprodukty nejsou vůbec lepší než běžná produkce. Ale ani jedno nesmí být zkažené, tj. kuře nesmí páchnout.

2 0
možnosti

Z mechu a pazdeří

23. 2. 2012 14:01
Re: Máte plnou pravdu

Pokud někdy už to kuře kupuji, tak je naprostou nutností ho přes igelita očuchat a zrakem důkladně zkontrolovat. Jednat etiketu, dokdy má vydržet a hlavně jak vypadá. U pomerančů je taky nutné zkontrolvat, jestli v balení není nějaký nahnilý či plesnivý kus, to je velmi časté. Radši mám volné kusy, kde to chce každý jednotlivě pečlivě zkontrolovat.

Přitom vše by šlo snadno změnit. Stačilo by politická vůle a fungující kontrola. Taková, která by měla vyšší pravomoci k tvrdším postihům.

Pokud ale úspěch v politice je spojen se lží a podvodem a čestní lidé nemají šanci se chytit, tak se těžko něco změní.

2 0
možnosti

Ftipnejj

23. 2. 2012 13:46
Jak z toho ven?

Nekupovat to. Nejlepe do tohoto obchodu vubec nechodit.

1 0
možnosti

jarinka

23. 2. 2012 13:45
Souhlasím s vámi.

A nesouhlasím, když někdo tvrdí, že "lidé si mohou za kvalitu potravin sami, protože kupují nekvalitní". Za prvé, jak píšete sám, každý nemůže z různých důvodů sledovat, kde se co prodává, anebo bydlí na vesnici. Za druhé, jak může jednotlivec ovlivnit druhé, aby kupovali jen kvalitu?

0 0
možnosti

jarinka

23. 2. 2012 13:48
Re: Souhlasím s vámi.

A za třetí, po přečtení příspěvku lajiky - běžný spotřebitel nemůže vždy poznat, co je kvalitní a co ne.

0 0
možnosti

kulička-v-trávě

23. 2. 2012 13:36
výběr z několika obchodů

"...mnoho lidí nemá ve svém bydlišti na výběr z několika obchodů..." Za mých mladých let k nám jezdila pojízdná prodejna 1x do týdne. Výběr pražádný. To jen tak na okraj:-) Kdyby lidi nekupovali levné šunty, nikdo by neměl zájem je vyrábět. Jak je vidno, o šunty je zájem, protože jsou levné. Čím šuntovatější, tím levnější a tím více se jich prodá. Nepochopím, co lidi vede k tomu, aby je kupovali a jedli. Jsou to vyhozené peníze, protože v šuntech nic než umělina a náhražky není. Když na to nemám, tak si to nedám. Jíst se dá levně, ale zároveň kvalitně a zdravě. O tom už bylo napsáno snad víc než dost. Proto je s podivem, kolik ještě lidí kupuje šunty v naději že ušetří.

1 0
možnosti

lajika

23. 2. 2012 13:42
Re: výběr z několika obchodů

co na tom děsí mě je, jak rozpoznat "nešunty". Jen podle ceny? ASi se shodnem na tom, že celá řada i drahých potravin je šunt. Podle složení? To by musel výrobce uvádět složení pravdivě, což se neděje a i když nám pan Hamé slibuje že dít bude, nedokážu bezvýhradně uvěřit, je mi líto. Takže výsledek: Levné potraviny jsou šunty tutově. Drahé potraviny jsou často šunty také. A nenamlouvejte si, že poznáte kvalitu vždycky podle chuti. Někdy ano, ale většinou se "nekvalita" odrazí na vašem organismu, ne na vašem půnebí. A to po měsících a letech, ne v okamžiku ochutnání.

3 0
možnosti

jeanetka

23. 2. 2012 13:33
Nám vozí z Opavska

brambory a vejce, mňamky mňam, až na to přijde vrchnost, doletí přeměřit klece i pole a bude po ftákách

0 0
možnosti

kulička-v-trávě

23. 2. 2012 13:24
že mnoho lidí nemá ve svém bydlišti na výběr z několika obch

že mnoho lidí nemá ve svém bydlišti na výběr z několika obchodů

0 0
možnosti
  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Ženatý táta 3 dětí, kriticky uvažující o smyslu života, o směřování lidské společnosti, o nepochopitelné absenci dobra, o nesmyslnosti častopřítomného zla, o hledání cesty...