„Černé svině“ to nemají lehké

Nejprve si definujme pojem černá svině. V našich životech se vyskytují v podstatě ve dvou podobách. Mohou to být soudci našich osobních sporů, jelikož nosí černý talár, ale mnohem častěji se toto expresivní pojmenování využívá pro muže či ženy (tam je to pak sviňa) v černobílých (a dnes i různobarevných) dresech, kteří rozhodují všemožná sportovní utkání. Kdekdo jim nemůže přijít na jméno, především ten, kdo prohrává a komu se nedaří. Přesto, anebo právě proto, jsou soudci či rozhodčí v našich životech velice potřební…

Autor: Josef Vostárek, MF DNES, Zdroj: iDNES.cz

Přestože na ně často mnoho lidí nadává, neumí si v dnešní době už nikdo představit fotbalový nebo třeba hokejový zápas bez rozhodčích. Počet rozhodčích aktivně zapojených do rozhodování soutěžních utkání se neustále zvyšuje, avšak spokojenost s jejich rozhodováním úměrnou měrou neroste. Důvody a řešení jsou různá. Doporučují se různé pomocné technické pomůcky, abychom mohli okamžitě nebo s malým zpožděním napravit případnou chybu či eliminovali na co možná nejmenší možnou míru omylný lidský faktor – používáme elektronické tužky, jestřábí oka a nejčastěji opakované záběry různě položených kamer, abychom zjistili, jestli to byl či nebyl gól, faul či postavení mimo hru. Ve fotbale se v poslední době stále více uvažuje o zavedení videorozhodčího, který již několik let funguje v hokeji.

Přes mnohé technické pomůcky člověk zůstává člověkem, a to především člověkem chybujícím. Právě proto se stávají rozhodčí hromosvodem pro vyjádření frustrace z výsledku pro mnohé aktéry hry či pro jejich diváky. Protože dělá chyby. Nic naplat, že chyby děláme všichni, že se faulů či jiného nesprávného jednání na hřišti dopouštějí samotní hráči. Nejčastěji a nejvíc se nadává rozhodčím, kteří jsou běžně sprostě uráženi, a nezůstává vždy jenom u ošklivého káčátka nebo u pojmenování použitém v nadpisu. Lidé jdou mnohem dál až k fyzickému napadání, hrozbám likvidací dotyčného či vyhrožování jejich rodinám. Lidé však na rozhodčí nadávají i tehdy, když chybu neudělají, když pískají dobře, jsou nestranní, dobří. Fanoušci vidí v rozhodčích příčinu špatného výkonu týmu či jednotlivců, nechtěného vývoje skóre, protože sami vidí zkresleně realitu skrze svoji zlost či optiku barev svého oblíbeného sportovního klubu. Rozhodčí je prostě trnem v oku…

Někteří hráči na rozhodčího v podstatě od začátku zápasu křičí, gestikulují na něj, nadávají mu a okázale nesouhlasí téměř se vším, co udělá. Tento přístup sportovních idolů dnešní společnosti, kteří rozhodčí často nerespektují, byť je ke své „práci“ nutně potřebují, se pak lavinovitě přelévá do hlediště, kde se z rozhodčího stává rázem příčina všeho, co se lidem nelíbí. A to je podle mého názoru špatně, to by se mělo změnit.

Ať už si to přiznáme nebo ne, rozhodčí v našem životě mají smysl, a to nejen ve sportu. Vždy je dobrý pohled třetí, nezaujaté strany, na danou záležitost, vnáší to více objektivity do mnoha lidských činností. Je však několik podmínek, které by měly být naplněny, aby fungování rozhodčích a jejich rozhodování mělo potřebný účinek a vůbec smysl. A je to samozřejmě záležitostí obou stran. Tady se znovu dostáváme k nápadné podobnosti se soudci v černém taláru – rozhodčí totiž stejně tak jako soudce musí být nestranný, neúplatný, charakterní člověk, musí znát pravidla a nemilosrdně, přísně, ale spravedlivě trestat, a to vůči všem zúčastněným. Lidé by na druhou stranu měli přijmout funkci rozhodčího i soudce s tím, že je to člověk z masa a kostí, který se ze všech svých sil snaží dát hře (či životu ve společnosti) určitý řád, zajistit dodržování pravidel, bezpečí pro všechny zúčastněné a tím pádem co největší požitek ze hry pro všechny diváky.

Je potřeba, aby se z černých sviní zase v očích společnosti stali normální lidé, kteří jsou součástí hry, která je především zábavou. Jde o to, aby se sportovci, rozhodčí i fanoušci chovali na hřišti a na stadionu k sobě jako slušní lidé a aby mohli všichni v noci v klidu spát. Aby hráč věděl, že rozhodčí se snaží se všech sil být objektivní, aby rozhodčí věděl, že je na svém místě, jeho pozice je užitečná a respektovaná a aby diváci chodili na stadion s tím, že se jim na hřišti snaží hráči pod dohledem rozhodčího ze všech svých sil předvést opravdu dobrý a čestný výkon, s úctou a respektem k sobě a všem zúčastněným.

--------------------------------------------------

Další moje články můžete číst na http://www.shekel.cz/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Kysilko | pátek 16.4.2010 9:49 | karma článku: 9,91 | přečteno: 1760x
  • Další články autora

Jaroslav Kysilko

Jako jízda na horské dráze

10.12.2021 v 8:08 | Karma: 39,38

Jaroslav Kysilko

Kde je OLAF ?

21.12.2017 v 12:44 | Karma: 29,43

Jaroslav Kysilko

500: Oslava na Hradě

27.6.2016 v 7:07 | Karma: 22,04