Analyzátoři

Četl jsem knihu Můj životopis, jejímž autorem byl Charlie Chaplin. Popsal tam jednu pro mne velmi zajímavou příhodu.

V kabaretu vystupoval jakýsi žonglér, který si po práci piloval fantastické, pro mne nepředstavitelné číslo: Vyhodil kulečníkovou kouli a zachytil ji na temeni. Pak vyhodil druhou přesně tak, aby dopadla na první kouli a nespadla. Pak třetí, čtvrtou... Makal na tom osm hodin denně asi čtyři roky, než si s tím troufl vystoupit.

Hned napoprvé se mu to povedlo, ale obecenstvo zatleskalo jen vlažně. Majitel kabaretu mu pak řekl: "Měls to nejdřív párkrát schválně zkazit, až by se ti to pak povedlo, mělo by to daleko větší úspěch!"

A žonglér odpověděl: "Tak dobře to neumím, abych to mohl kazit..."

Příhoda se mi často vybavuje, když zde čítám politické analýzy, vedené v jakémsi blahosklonném duchu, kdy autor nenechá čtenáře na pochybách, že on je do naší politické scény zasvěcen a "ví své".  Příspěvky, začínající slovy: "Tak se nám vláda rozhodla..." nebo "naši moudří poslanci se usnesli..." a potom následuje vata, spousta slov o ničem, případně autor sdělí cosi, co se denně objevuje na titulcích novin a je všem známo. Ovšem neustále udržuje onu atmosféru vtipného nadhledu, útrpného úsměvu a vlastní důležitosti.

Udělat kvalitní politický nebo jakýkoliv jiný rozbor, vyžaduje důkladné studium problematiky, přístup k informacím až k samému zdroji, být u toho, být a mluvit s dotyčnými, kteří onu sféru zájmu vytvářejí.

Vyžaduje to práci a vytrvalost, "osm hodin denně po čtyři roky...", když použiji příklad onoho člověka, který vytvořil něco originálního. Já osobně jsem náročný a když mám něčemu věnovat pozornost, musím v tom vnímat poctivou práci. Jinak je to hloupá vata...

Autor: Jaroslav Kuthan | pátek 8.3.2019 10:30 | karma článku: 15,13 | přečteno: 398x
  • Další články autora

Jaroslav Kuthan

Průšovo neštěstí

14.10.2022 v 8:40 | Karma: 11,11

Jaroslav Kuthan

Ráje

16.4.2022 v 15:05 | Karma: 10,08

Jaroslav Kuthan

Značkování

25.3.2022 v 14:06 | Karma: 14,06

Jaroslav Kuthan

Jsem hrdý

22.3.2022 v 7:20 | Karma: 22,24