Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čína: Co se hýbe, patří na pekáč

Začněme známým vtipem:   Manželský pár vejde do čínské restaurace a uvidí naporcovaného psa.    „Ježkovy oči!” zajíkne se žena.    Přiběhne k ní malý Číňan s bločkem a povídá: „Už se to nese, paní.

Obličej mi cuká křečovitým šklebem a můj žaludek se převrací ve vlnách děsu. Ulicí se line nepříjemný pach spáleného masa neidentifikovatelných druhů. Vyhýbáme se clounou nevábného kouře Číňanům, kteří si pochutnávají na hadech, býčích penisech či cvčkách na špejli. Nacházíme se na nejznámějším trhu s jídlem v Pekingu, na Donghuamen. 

 

 

 

Čínská gastronomie lidi fascinuje, zároveň ji odsuzují. Obyvatelé západního světa hojně navštěvují čínské restaurace, ale nešetří vtipy o vařených Bobících. Jaká je opravdová čínská kuchyně? “Jednotná originální čínská kuchyně neexistuje, pokud chcete poznat Čínu gastronomicky, musíte si zapamatovat dvě věci. Uvařit a sníst se dá úplně všechno a vše se musí připravit rychle. Snad s vyjímkou černých vajec,” píše Přemysl Čech v Objektivu s úsměvem. A tyto pravidla se každý den mého pobytu v Říši středu potvrzují. 

V Číně se konzumuje vše a navíc nikdy nejde ani kousek něčeho, co by se dalo sníst, na zmar. Je to dáno historií, kdy se obyvatelé Číny celá staletí potýkali s hladomorem a nepředstavitelnou chudobou. 

Nejlepším příkladem je využití bource morušového, z jehož kokonu se vyrábí surové hedvábí. “Nejprve se odmotá asi kilometr hedvábné nitě, zbytek kokonu se dá stranou a následně prodá například jako odličovácí tamponky (zde) a larva, nacházející se uvnitř, se upraží a sní,” vysvětlují nám v místní továrně na hedvábí. Jediné, co Číňani nejí jsou perlorodky a perlotvorky, protože věří, že všechno dobré přenesly už do perel.

Pohled na tržnici s jídlem mi nedělá dobře, nedokážu si představit, že by tu ještě smažili psy a kočky. Ne, že by je Číňani přestali jíst, ale před olympiádou v Pekingu stáhli tyto speciality do speciálních restaurací. Tam si můžete objednat psa a kočku například pod vzletným názvem “Svár draka s tygrem”. 

Na pouličních trzích s jídlem si už ale smažené pudličí pacičky či kočičí ocásek nedáte, musíte se obejít s daleko “obyčejnějšími” pokrmy. 

Nabízejí tu různé potvůrky na špejlích, již zmíněné hady, býčí penisy a cvrčky, ale můžete si pochutnat i na malých žralocích, krabech, kobylkách, mlocích, mořských hvězdicích či nejrůznějších druzích brouků. “A pokud se po upražení ještě škubou, je to důkaz čerstvosti,” vysvětlí vám místní. 

 

 

V tradiční čínské restauraci se ale nemusíte bát, že by vám naservírovali cvrčky nebo psa (psí maso je několikrát dražší než kuřecí či hovězí). Tam to vypadá podobně, jak si asi každý představuje. Na kulatý stůl s otáčivým středem (v Číně se o jídlo všichni dělí) vám přinesou mísu rýže, kterou si můžete na požádání přidat, a vrchovaté talíře jídla, že to v devíti lidech nemůžete sníst. Pokrmy se skládají většinou z kuřecího, krůtího, hovězího či vepřového masa a z hodně zeleniny a hub. Omáčky jsou různě ostré a v každé restauraci se složením liší. Zajímavostí je, že první skleničku pití dostávate jako pozornost podniku. 

Čínské restaurace nejvíc zklamou milovníky sladkého, toho se v Číně moc nedočkáte. Celkově všechny originální čínské sladkosti (snad až na nanuky) byly nejedlé. Na své si nepřijdou ani lidé holdující polévkám. Ty jsou povětšinou škrobovité a bez chuti. 

Mě nejvíce zklamalo, že jsem nikde nenašla restauraci, kde by dávali štěstíčka, která jsem vždycky vídala v amerických filmech. Asi je mají jen v čínských restauracích v Americe. Kdyby někdo rozřešil tuto záhadu, dejte mi vědět.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lucie Kůsová | neděle 2.9.2012 22:20 | karma článku: 16,95 | přečteno: 2364x
  • Další články autora

Lucie Kůsová

Co jsme radši o práci v Kanadě nepsali: Temná strana hezkých obrázků na Facebooku

Po příjezdu do místa, ze kterého jsme zveřejňovali dechberoucí fotky hor, jsem se psychicky zhroutila na našem pokoji 2x2 metry a jednou sdílenou kuchyní pro 40 lidí a jednu myš.

15.5.2018 v 12:41 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1731x | Diskuse| Cestování

Lucie Kůsová

Albertov, Letná a alegorický průvod. Tři podoby 17. listopadu

„Legitimujte se! Vy moc dobře víte, že se dopouštíte trestního jednání. Pojďte se mnou za policií." Byla jsem na shromáždění na podporu prezidenta pět minut a už mě chtěli její účastníci nechat zatknout.

17.11.2016 v 20:08 | Karma: 26,72 | Přečteno: 2367x | Diskuse| Politika

Lucie Kůsová

"Před 17. listopadem jsme propadali hluboké depresi"

Hudební a filmový kritik, novinář Jan Rejžek vystudoval Fakultu žurnalistiky na Univerzitě Karlově. Publikoval v časopisech Melodie, Záběr, Gramorevue, Kino, Scéna, Film a doba. Před rokem 1989 přispíval pod pseudonymy i do samizdatových Lidových novin, kam dnes píše Nekrology a Poslední slovo. Od roku 1994 moderoval živá odpolední vysílání Rádia Svobodná Evropa. Uváděl pořad Kaleidoskop a Člověk a kultura pro Český rozhlas 6. Po zrušení ČRo6 se pokouší navrátit k tradici klubových pořadů, na jednom z nich jsem se s ním potkala i já. V příjemné atmosféře historií oplývající budově U Kaštanu se mnou zavzpomínal na krušná osmdesátá léta a s nimi spojené začátky poslechových pořadů.

16.11.2013 v 20:50 | Karma: 15,52 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Společnost

Lucie Kůsová

Vážení obhájci Kate Zemanové, zmlkněte

Chudák Kačenka, udělala chybu, vždyť to se stane každému. Sexuolog tvrdí, že ji to nenaruší a znamená to jen, že jí nevadí koukat se na sex. Brala to jen jako obchod. To myslíte opravdu vážně?

10.10.2013 v 16:23 | Karma: 40,62 | Přečteno: 8230x | Diskuse| Společnost

Lucie Kůsová

Úspěch Bobošíkové ve volbách zhatí bobři

Je tu další jízda do Prahy, dneska se řítím po tmě, hodnocení billboardů proto nepadá v úvahu (i když, jsou billboardy levnější v zimě, když je na ně vidět kratší dobu?). Naštěstí propaganda před volbami má dlouhé pařáty.

30.9.2013 v 10:00 | Karma: 8,78 | Přečteno: 638x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2119x
Napůl v Česku, napůl v Kanadě. Doma i v zahraničí se věnuji copywritingu a digitálnímu marketingu, srdce mi ale stále visí v médiích. Studuji Žurnalistiku na FSV UK. Spoluorganizuji Česko je nano a spoluvlastním firmu nanoSPACE. Hory mi přirostly k srdci, ale byla to složitá cesta na podpatcích v 2000 metrech, než jsem si uvědomila, že pořádné horské boty na hikování jsou vlastně fajn.