Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Válka světů, Spielberg, Alenka v říši divů v moderním kabátě.

Nestává se tak často, aby se spisovateli, sotva třicetiletému, podařilo zaujmout filmová studia natolik, aby se někdo tak slavný jako Steven Spielberg rozhodl natočit film podle jeho literární předlohy. A už vůbec se nestává, aby se tak rozhodl ještě předtím, než je kniha dopsána. Danielu Wilsonovi se to povedlo. Knížka vyjde česky na podzim (ve Státech vyšla loni v létě), do kina se na Wilsonův příběh budete moci jít podívat  4. července 2013.

Daniel H. Wilson je doktor robotiky, robotika je hlavním tématem také v jeho knihách. Napsal zatím dva romány (další chystá na letošek), oba v roce 2011. V prvním románu (Chlapec a jeho robot - vyšel česky před týdnem) si Wilson vyzkoušel schéma boje o životní prostor mezi lidmi a umělou inteligencí (nebo roboty, chcete-li) poprvé, a to formou románu pro čtenáře od devíti do dvanácti let. Starší čtenáře to ale určitě nevylučuje, jde o fantasticky čtivé spojení Alenky v říši divů a Harryho Pottera do jednoho příběhu. Ještě něco mi Chlapec a jeho robot, když nad tím nyní uvažuji,  připomíná - film Wolfganga Petersena Nekonečný příběh, kde chlapec zachraňuje pohádkový svět za pomoci létajícího psa Falca... Viděli jste? Chlapec a jeho robot je něco podobného, pouze děj je zasazen do světa robotů všeho druhu, od nanopříšerek po megaroboty.

Druhý Wilsonův román se jmenuje Robocalypse a právě ten se zaujal už během psaní Stevena Spielberga natolik, že se ho rozhodl natočit. Robocalypse vyjde česky na podzim, jeho filmová adaptace bude mít premiéru (i v Česku, samozřejmě) 4. července 2013. Příběh není nijak originální, byl tady už mnohokrát, lidé bojují s roboty o vládu nad světem, přitom samotná vzpoura strojů je zpočátku nenápadná a plíživá. Něco podobného bylo například ve filmu Já, robot (2004, v titulní roli Will Smith).

Steven Speiberg sci-fi snímky točit umí. Blízká setkání třetí druhu nebo E.T. Mimozemšťan, Minority Report a další snímky patří do zlatého fondu světové kinemafografie.

Osobně se na Robopocalypse těším, jak na film, tak (jsem přeci jen víc zatížen na knížky) na knižní vydání. Daniela H. Wilsona doporučuji. Uznejte sami, obálka amerického vydání vypadá naprosto skvěle! Chlapec a jeho robot alias Alenka v Říši divů alias Nekonečný příběh jsou taky fajn, ale přeci jen - je mi skoro čtyřicet a dětské snění je mi už trošku vzdálené. Ale četlo se to dobře.

Autor: Marcel Kupka | středa 9.5.2012 19:53 | karma článku: 7,42 | přečteno: 847x
  • Další články autora

Marcel Kupka

Nezapomeňte. Před 61 lety začal proces s Miladou Horákovou

Lid se hněval. Imperialističtí agenti a rozvraceči republiky musí viset! Závodní rady KSČ, uliční výbory téže (jediné povolené) politické strany, revoluční umělci. Ti všichni se vyjadřují jasně a nekompromisně – soudní tribunál, který zasedl poprvé 31. května roku 1951, dostal celkem 6300 rozhořčených rezolucí, které žádaly smrt třinácti osobností české politiky a kultury, které si komunistický režim a sovětští poradci Lichačev a Makarov vybrali do představení, nazvaného proces s Miladou Horákovou.

31.5.2012 v 15:12 | Karma: 13,71 | Přečteno: 765x | Diskuse| Společnost

Marcel Kupka

Witold Pilecki, dobrovolný vězeň z Osvětimi. Popraven Poláky.

V posledním článku jsem zmínil neobyčejný příběh Denise Aveye, britského válečného zajatce, který dvakrát tajně na velmi krátký čas (vždy na jeden den a jednu noc) pronikl do Osvětimi, aby zajistil důkazy o nacistických zvěrstvech. Witold Pilecki, kterého v komentářích pod článkem připomenul jeden z komentujících, zašel mnohem dál. Jako jediný člověk vůbec se nechal do Osvětimi dobrovolně zavřít. Na celé tři roky a ze stejného důvodu jako Brit. A zatímco Avey slaví ve svých devadesáti letech úspěch knihy, která jeho příběh vypráví, Witold Pilecki byl popraven. Ne v Osvětimi, ne nacisty. Pileckého popravili 25. května 1948 Poláci. Na den přesně před 64 lety.

25.5.2012 v 0:56 | Karma: 24,75 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Společnost

Marcel Kupka

Muž, který pronikl do Osvětimi. Denis Avey a jeho příběh

Bylo, nebylo. Za devatero horami, devatero řekami. Pohádky začínají obvykle takhle. Denis Avey zažil na konci druhé světové války příběh, který se mnohým zdá být pohádkou také. Sám sebe propašoval do tábora smrti v Osvětimi, aby mohl po válce svědčit proti zločinům, kterých se tam dopustili nacisté. Stalo se skutečně všechno tak, jak svěřil devadesátiletý Avey papíru? Mnozí hlasitě křičí, že ne, další mnozí se je snaží ještě hlasitěji překřičet, že ano.

23.5.2012 v 10:26 | Karma: 22,41 | Přečteno: 3159x | Diskuse| Kultura

Marcel Kupka

Ke sjednocení Německa nikdy nedošlo aneb Plán N

Miluji knihy, které nabízejí alternativní vidění skutečnosti. Alternativní verzi historie. Plán N Simona Urbana (v originále Plan D) je jednou z nich. Vyjde sice až na konci června (v Odeonu), už teď si ale o něm dovolím napsat pár vět. Zápletka? Určitě stačí zmínit jediné a ti, kdo jezdili na Balt s výjezdní doložkou, budou vědět - píše se rok 2011, ke sjednocení Německa nikdy nedošlo, u moci v NDR je už 22 let Egon Krenz. Ano, ten Egon Krenz. Nástupce Ericha Honeckera ve funkci generální sekretáře SED.

20.5.2012 v 23:11 | Karma: 8,28 | Přečteno: 1054x | Diskuse| Kultura

Marcel Kupka

Divoši? Noir není jen Švédsko. Winslow a Stone jsou důkazem.

Synonynum pro dobrou (masovou, nutno podotknout) detektivku? Dlouhá desetiletí především Agatha Christie. Poslední dva roky "severská krimi". Začalo to Larssonem, pokračuje Nesboem a přicházejí další. Severští autoři si také (právem) vysloužili přízvisko "noir". Dobrá "noir" detektivka se ale píše i jinde v Evropě. A taky za mořem. Jedna z těch hodně dobrých amerických vyjde česky v červenci a v červenci se na ni budete moci také v premiéře jít podívat do kina - strhující jízdu Divoši napsal Don Winslow a natočil Oliver Stone.

17.5.2012 v 14:18 | Karma: 7,09 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:15

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak, dva vagony se převrátily

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Poslanci budou jednat o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:05

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Bloger, book lover, specialista na komunikaci. Rodič. Manžel. A taky zakladatel a exmajitel internetového knihkupectví Eruditus.cz. Ještě jednou - EXmajitel.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky