Jozef Banáš, nejprodávanější slovenský spisovatel večer u Krause!

Adélu Banášovou, úspěšnou slovenskou moderátorku (spolumoderovala s Leošem Marešem talentová klání začínajících zpěváků a zpěvaček na televizi Nova) zná v Česku každý. Nebo skoro každý. Vysoká, štíhlá, blondýna. Ostrá jako břitva. Oblíbená u diváků. Prostě Adéla. Adéla show. Jozefa Banáše, jejího otce, zná v tuzemsku naopak málokdo. A to je škoda. Jozef Banáš patří k nejprodávanějším slovenským spisovatelům současnosti. A k autorům nejlepším. A dnes večer bude v televizní Show Jana Krause na Primě.

Jozef Banáš píše už několik desetiletí a píše dobře. Bývalý manažer, diplomat a politik se přerodil v úspěšného spisovatele, scénáristu a dramatika. První literární úspěch zažil Banáš v roce 1979, kdy se stal vítězem soutěže o nejlepší původní televizní scénář pro mládež - Nebráňme vtákom lietať. Následovaly další scénáře pro televizi, film Začiatok sezóny podle jeho scénáře získal na přehlídce v portugalském Santa Remo stříbrnou medaili.

Jako spisovatel Jozef Banáš debutoval v roce 2001 sbírkou povídek Lepší ako včera. Další úspěšné knihy pak vydal (už ve vlastním nakladatelství) ve druhé polovině desetiletí - Idioti v politice a Zóna nadšenia. Obě knihy jsou Banášovým ohlédnutím za diplomatickou kariérou a patří na Slovensku k nejprodávanějším.

Česká vydání knih Jozefa Banáše? Zadařilo se zatím ve třech případech - Zóna nadšení (Knižní klub 2009), Zastavte Dubčeka (Universum 2010) a novinka Kód 9 (Knižní klub 2011).

Kód 9. U této knihy se na chvliku zastavme. Titul, který zatím u českých čtenářů nenašel výraznější odezvu (což je velká škoda),  překvapí tím, že se podobá svým myšlenkovým vyzněním časným příběhům brazilského mága Paulo Coelha. Ano, nedělám si legraci, Banáš v Kódu 9 připomíná Coelha. Jen není tak přímočarý a nedává tak jasné návody, jak dosáhnout vnitřního klidu a uspokojení. Banáš věří, že cestu si každý musí najít sám, že žádná (coelhovská) univerzální cesta neexistuje.

Jak říká oficiální anotace ke knize:

Kód 9 je fiktivním, poutavým a zároveň kontroverzním příběhem o jedné neobvyklé cestě: hlavní hrdina Michal Kráľ se vydává na vysněnou pouť do Číny, Tibetu, Nepálu a Indie. Než odjede, stihne ho záhadná Kumárí pověřit tajemným úkolem – má na různých místech předat celkem devět artefaktů, aby z nich byl vytvořen poslední, konečný symbol a nastolen nový řád, rovnováha mezi mužským a ženským principem, smíření všech náboženství, vláda nezištné lásky, života, dávání… Mocní a bohatí této planety, kterým dosavadní systém uspořádání světa vyhovuje, se však jeho misi snaží za každou cenu zmařit. A Michalova životní partnerka mezitím svádí odhodlaný boj se zákeřnou nemocí… Román o tom, že nejdůležitějším putováním každého z nás je cesta za poznáním vlastního nitra, se stal záhy po vydání nepřehlédnutelným slovenským bestsellerem.

Kód 9 patří k tomu lepšímu, co slovenská próza v posledních letech nabídla českému čtenáři. Možná (pravděpodobně) se večer rozhovor mezi Banášem a Krausem stočí pouze směrem, který bude porovnávat slávu a věhlas otce Jozefa a dcery Adély.

Vy ale budete vědět, že Jozef Banáš není jen otcem "té Adély Banášové", ale i úspěšným slovenským spisovatelem a že jeho poslední román Kód 9, vydaný česky na podzim 2011, stojí za přečtení.

Autor: Marcel Kupka | pátek 30.3.2012 12:30 | karma článku: 11,54 | přečteno: 1440x