Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dukan vážně není tukan. Dukan je hubnutí.

Český jazyk je kouzelný. Umí dvojsmysly. Tukan je pták. Ale taky tak můžeme označit (trochu pejorativně, přiznávám) někoho, kdo má nadváhu. Kdo je tlustý. Kdo je ze svojí tloušťky nešťastný. Kdo hledá pomoc. Pomocnou ruku. Pierre Dukana ji může nabídnout. Dukan totiž není tukan. Dukan je autorem nejúspěšnější diety posledních 30 let. Jen ve Francii pomohla zhubnout 3 000 000 lidem. Ve světě pak dalším 10 milionům.

Z pohledu Evropy patříme ke cvalíkům. I autor těchto řádek je (ač nerad) cvalík. Někdy větší, jindy menší. Záleží na tom, jak moc se trápí hlady nebo jak moc je ochotný běhat kolem města, kde žije. Jeho "oblíbenou" hračkou je jo-jo. Naberu, shodím, naberu o trochu víc, shodím, naberu ještě trošku víc. Takhle několikrát dokola. Zábavná hra pro ty, kdo ji sledují zpovzdálí. Neštěstí pro toho, koho se týká. A mě se to týká... a navíc, strašně rád vařím.

Byl jsem vegetariánem, veganem, soukal jsem do sebe naklíčené obilí a snažil se tvářit, že mi chutná. Fuj. Hlady se mi třásly ruce, cesta kolem řeznictví byla utrpením. Hladovělo tělo, hladověla i mysl. Soustředění bylo pryč. Radost ze života taky. A pak se to (pokaždé) stalo. Magnet v lednici byl silnější než snaha být velikostně konfekční. Začalo luxování. A uspokojení a únava a spánek. A ráno pak výčitky a slib, že příště už nepovolím. Ale je třeba to pořádně naplánovat. Začnu tohle pondělí. Nebo příští. Nebo od začátku příštího měsíce... nebo že bych to nechal až od Nového roku??

Pierre Dukan a jeho dieta (ano, hádáte správně, Dukanova dieta), je pro Středoevropana zatím velkou neznámou. V leččems se podobá dietě profesora Atkinsona, je postavena stejně jako ona na proteinovém základě. A stejně jako ona umožňuje sníst libovolné množství nezakázaných potravin. Ve světě mají tuhle dietu rádi. A nemusíme chodit daleko. Knižní podoby Dukanovy diety se třeba v sousedním Polsku prodalo přes 150 000 výtisků. Obrovský úspěch má Dukanova dieta i na Slovensku. Tady je knižní vydání, chystané na cca 20. dubna, už téměř rozebrané. V předprodeji.

Na spadnutí je i české vydání (opět cca 20 dubna). I v Česku se ženy (i my muži, samozřejmě) začínají ptát - bude tohle pro mě to pravé? Zhubnu konečně? Možná ano, možná ne. Ale za zkoušku nikdo nic nedá. Dukanova dieta pomůže už tím, že člověk dá svému jídelníčku nějaký řád. A že se netrápí hladem a hubne. Samozřejmě, kromě diety to chce to pohyb, zákon zachování energie postě platí, kdyby se Pierre Dukan a další stavěli na hlavu...

Dukanova dieta je dieta zajímavá. Je to ale jen dieta (a je to skutečně jízda, kila jdou opravdu hodně rychle dolů). A jako každá deta má svůj začátek a svůj konec. Nezaručí, že si člověk váhu udrží, když se po jejím skončení dá opět do plenění ledničky. Udržet si váhu znamená změnit myšlení. A to asi neumí zaručit žádná dieta. Ani Dukanova.

Ta ale zaručí jedno zcela jistě - během dvou tří měsíců může člověk zhubnout i 20-30 kg. Tohle Dukanova dieta umí. A to bez toho, že byste museli mít hlad. Už jen proto ji asi zkusím i já. S Dukanem zhubnu a pak se budu snažit dělat to, co jsem vždycky zanedbával - jíst pravidelně a střídmě. Ale napřed chci zhubnout. Hodně rychle zhubnout. Až pak přijde na řadu změna myšlení. Možná by mi doktorka Cajthamlová vynadala, ale bohužel - neumím hubnout a do toho ještě měnit myšlení. neměl bych asi čas na nic jiného...

Kdy začnu? Od úterka. Příštího úterka. To totiž Dukanova dieta jako knížka konečně vychází i česky.

Autor: Marcel Kupka | čtvrtek 12.4.2012 11:17 | karma článku: 8,32 | přečteno: 1183x
  • Další články autora

Marcel Kupka

Nezapomeňte. Před 61 lety začal proces s Miladou Horákovou

Lid se hněval. Imperialističtí agenti a rozvraceči republiky musí viset! Závodní rady KSČ, uliční výbory téže (jediné povolené) politické strany, revoluční umělci. Ti všichni se vyjadřují jasně a nekompromisně – soudní tribunál, který zasedl poprvé 31. května roku 1951, dostal celkem 6300 rozhořčených rezolucí, které žádaly smrt třinácti osobností české politiky a kultury, které si komunistický režim a sovětští poradci Lichačev a Makarov vybrali do představení, nazvaného proces s Miladou Horákovou.

31.5.2012 v 15:12 | Karma: 13,71 | Přečteno: 765x | Diskuse| Společnost

Marcel Kupka

Witold Pilecki, dobrovolný vězeň z Osvětimi. Popraven Poláky.

V posledním článku jsem zmínil neobyčejný příběh Denise Aveye, britského válečného zajatce, který dvakrát tajně na velmi krátký čas (vždy na jeden den a jednu noc) pronikl do Osvětimi, aby zajistil důkazy o nacistických zvěrstvech. Witold Pilecki, kterého v komentářích pod článkem připomenul jeden z komentujících, zašel mnohem dál. Jako jediný člověk vůbec se nechal do Osvětimi dobrovolně zavřít. Na celé tři roky a ze stejného důvodu jako Brit. A zatímco Avey slaví ve svých devadesáti letech úspěch knihy, která jeho příběh vypráví, Witold Pilecki byl popraven. Ne v Osvětimi, ne nacisty. Pileckého popravili 25. května 1948 Poláci. Na den přesně před 64 lety.

25.5.2012 v 0:56 | Karma: 24,75 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Společnost

Marcel Kupka

Muž, který pronikl do Osvětimi. Denis Avey a jeho příběh

Bylo, nebylo. Za devatero horami, devatero řekami. Pohádky začínají obvykle takhle. Denis Avey zažil na konci druhé světové války příběh, který se mnohým zdá být pohádkou také. Sám sebe propašoval do tábora smrti v Osvětimi, aby mohl po válce svědčit proti zločinům, kterých se tam dopustili nacisté. Stalo se skutečně všechno tak, jak svěřil devadesátiletý Avey papíru? Mnozí hlasitě křičí, že ne, další mnozí se je snaží ještě hlasitěji překřičet, že ano.

23.5.2012 v 10:26 | Karma: 22,41 | Přečteno: 3159x | Diskuse| Kultura

Marcel Kupka

Ke sjednocení Německa nikdy nedošlo aneb Plán N

Miluji knihy, které nabízejí alternativní vidění skutečnosti. Alternativní verzi historie. Plán N Simona Urbana (v originále Plan D) je jednou z nich. Vyjde sice až na konci června (v Odeonu), už teď si ale o něm dovolím napsat pár vět. Zápletka? Určitě stačí zmínit jediné a ti, kdo jezdili na Balt s výjezdní doložkou, budou vědět - píše se rok 2011, ke sjednocení Německa nikdy nedošlo, u moci v NDR je už 22 let Egon Krenz. Ano, ten Egon Krenz. Nástupce Ericha Honeckera ve funkci generální sekretáře SED.

20.5.2012 v 23:11 | Karma: 8,28 | Přečteno: 1054x | Diskuse| Kultura

Marcel Kupka

Divoši? Noir není jen Švédsko. Winslow a Stone jsou důkazem.

Synonynum pro dobrou (masovou, nutno podotknout) detektivku? Dlouhá desetiletí především Agatha Christie. Poslední dva roky "severská krimi". Začalo to Larssonem, pokračuje Nesboem a přicházejí další. Severští autoři si také (právem) vysloužili přízvisko "noir". Dobrá "noir" detektivka se ale píše i jinde v Evropě. A taky za mořem. Jedna z těch hodně dobrých amerických vyjde česky v červenci a v červenci se na ni budete moci také v premiéře jít podívat do kina - strhující jízdu Divoši napsal Don Winslow a natočil Oliver Stone.

17.5.2012 v 14:18 | Karma: 7,09 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1387x
Bloger, book lover, specialista na komunikaci. Rodič. Manžel. A taky zakladatel a exmajitel internetového knihkupectví Eruditus.cz. Ještě jednou - EXmajitel.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky