Kdo je nacista?

Putin prohlásil, že v každé vládě v EU sedí nacista. Jeho hlásné trouby označují za nacistu kdekoho a není to jenom Putin a jeho lidé, kdo toto slovo zneužívá.

Kdo je nacista?

 Nacista byl představitelem nacismu, zvrhlé ideologie ("národního socialismu") šířené Hitlerem v Německu v období krátce před a v průběhu druhé světové války. Nacismus byl vyhrocený nacionalismus hlásající myšlenky jako nadřazenost árijské rasy a méněcennost všech ostatních ras a národností. Nacisté byli rasisté, antisemité, kteří svou ideologii šířili násilím. Zhruba takto popisuje nacistu většina slovníků.

 Na koho se tyto atributy hodí dnes. Vezmeme-li v úvahu pouze prostor který nás zajímá a období po druhé světové válce, mají určitý pocit nadřazenosti hlavně příslušníci vítězných mocností. Američané, Francouzi, Angličané a Rusové. Tyto státy mají výraznou tendenci mentorovat ostatní a ve větší či menší míře prosazovat svojí vůli. Šíření vlastní ideologie násilím zůstala ale doménou pouze Ruska a Ameriky. Nehodnotíme kvalitu ideologie, ale pouze fakt jejího prosazování, že šlo ve většině případů i o obchodní zájmy je mimo diskuzi.

 Rasizmus ve Velké Británii, Francii i Americe je na ústupu a tyto státy proti němu aktivně bojují. Stále tam existuje ale je omezen pouze na určité skupiny lidí. Rasizmus v Rusku oficiálně neexistuje, ale je poměrně rozšířený a do určité míry státem tolerovaný, etnické skupiny jsou diskriminovány.

 Náboženská nesnášenlivost je detekovatelná ve všech čtyřech. Antisemitismus hlavně v Rusku a Francii.

 Jedním z atributů hitlerovského nacizmu byla i homofobie, ta je dnes výrazná hlavně v Rusku.

 Dalo by se pokračovat ve výčtu dalších atributů, ale to by neplnilo smysluplný účel. Vyvážení ideologie na tancích je dnes stejně odsouzení hodné jako kdysi. Chce-li někdo denacifikaci ať s ní začne doma.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Kunft | neděle 21.8.2022 17:50 | karma článku: 13,03 | přečteno: 362x
  • Další články autora

Václav Kunft

Pohádka o psu.

7.5.2024 v 17:37 | Karma: 10,58

Václav Kunft

Zvědavost

28.4.2024 v 11:09 | Karma: 7,71

Václav Kunft

Louka, na které jsem lehával

25.4.2024 v 16:02 | Karma: 9,33

Václav Kunft

Pes

24.4.2024 v 17:07 | Karma: 14,63