Jak jsem spadl z mostu.

„Tak jste možná vdova paní Kunftová,“ vybreptal ze sebe vojáček, který přišel oznámit mojí manželce, že jsem spadl s tankem z mostu.

Měla to být bezvadná sobota a neděle, bylo to v době, kdy se ještě neříkalo víkend. Žena přijela do posádkového městečka již v sobotu ráno a ubytovala se v místní hospodě, která sloužila jako penzion. Já jsem měl přislíbenou prodlouženou vycházku od soboty odpoledne až do neděle odpoledne. Vlastně takový místní opušťák. To, že jsme měli z pátku na sobotu noční jízdy mi nevadilo.

Jízdy skončily úspěšně okolo páté a my se vraceli po ose do kasáren. Paráda, v posteli budu okolo sedmé a trochu se prospím. Při návratu jsem dělal velitele tanku. Kluka, který řídil jsem pořádně neznal. Seděl jsem na věži, což se nesmělo, mžoural do vycházejícího slunce a pomalu usínal. Projížděli jsme táhlou pravotočivou zatáčku, která vedla na most. Zdálo se mi, že to řidiče vynáší trochu do protisměru, pásy byly napnuté na asfalt, takže by nebylo dobré chytit krajnici. V polospánku jsem si říkal, aby blbec nespadl z mostu. V tom jsme chytli patník, to ještě byly žulové. Trochu nám přišprajcl levý pás a už jsme středem tanku najížděli na zábradlí mostu. Tank se povážlivě naklonil a v mém zatemněném mozku se trochu rozjasnilo. „Musíš zmizet z té věže nebo tě to rozmačká.“ Když jsme se již sunuli z mostu dolů, podařilo se mi zadkem odrazit a zaskočit do věže. Pak už jenom velké žbluňk.

Uslyšeli jsme jen plechové zarachocení řidičské sedačky. Volali jsme na řidiče, žádná odpověď. Nastalé ticho bylo zlověstné. Řeka, do které jsme spadli byla naštěstí mělká, tak po kolena a tank se opřel o hlaveň děla, takže byl v příznivém úhlu. Vylézt ven únikovým poklopem nešlo, na to bylo potřeba pootočit věž a ta byla zabořená do bahna, a navíc otevřený velitelský poklop byl zaříznutý do dna. Byli jsme ale mladí, štíhlí a jako většina řidičů tanků mrňaví, tak jsme se dokázali protáhnout z věže do prostoru řidiče a řidičským poklopem ven. Ve vodě okolo tanku zoufale pobíhal řidič. Po dopadu z tanku prakticky vypadl a hned na nás začal volat. Když nedostal odpověď začal se obávat nejhoršího. Všem se nám ulevilo a uklidnili jsme se. V tom se objevil velitel praporu a opět nastal zmatek.

Po chvilce pořvávání a následném zjištění, že jsme všichni živí a bez zranění a tank, až na to, že je vzhůru nohama, je na tom také celkem dobře se vše opět uklidnilo a my byli odvezeni do kasáren. V kasárnách jsme byli vyslechnuti za účelem zjištění okolností mimořádné události. Vše se svedlo na ten patník. Velitel praporu si vzpomněl na to, že mi slíbil vycházku a blahosklonně mi jí udělil. Vykoupal jsem se, převlékl a upaloval do města.

Jak to všechno dopadlo? Až na mě celkem dobře. Tank byl po zajištění věže vytažen z řeky, vysušen a následně k údivu všech odjel do kasáren. Jelikož se vlastně nic moc nestalo, nikdo nebyl zraněn a materiální škody byly minimální bylo rozhodnuto věc ututlat. Velitel praporu si také vzpomněl, že jsem zmiňoval, že manželka za mnou přijede. Jako znalec místních poměrů a na důstojníka celkem rozumný a férový chlap vyslal posla na jediné možné místo, kde se manželka mohla vyskytovat. Chtěl předejít tomu, aby se něco dozvěděla z místních klepů a přehánění. Naneštěstí jako posla vybral breptajícího blba. Chvilku trvalo, něž jí přesvědčil, že mi nic není. Když jsem dorazil já byla již úplně klidná. Vášnivě jsem ji políbil, praštil s ní i sebou o postel a ……………………………………………………..

Usnul. Byl jsem z toho všeho utahaný jak kotě.

Psal se rok 1966.

Autor: Václav Kunft | čtvrtek 4.7.2024 10:35 | karma článku: 18,44 | přečteno: 425x
  • Další články autora

Václav Kunft

Hora mrtvol mi nevadí

Spousta věcí jde kolem nás, přímo se nás netýká, prozatím. Možná, že nás trochu obtěžují, ale to přece někdo vyřídí, nechme to na ně.

30.6.2024 v 10:05 | Karma: 14,10 | Přečteno: 394x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Kunft

Jahodový palouk

Zpříjemňuji si stáří tím, že nepříjemné události okolo mě si kompenzuji příjemnými vzpomínkami. To ovšem neznamená je ignorovat a proti nim nebojovat.

27.6.2024 v 9:50 | Karma: 14,37 | Přečteno: 291x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Kunft

Ptactvo nebeské

Marek Trizuljak nádherně fotí ptáky, rád se na jeho fotky dívám. Napsal jsem mu jako poděkování malou básničku, snad se neurazí.

23.6.2024 v 11:13 | Karma: 13,68 | Přečteno: 330x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Kunft

Malá vítězství I

Občas je nutné zahodit trudnomyslnost a přestat ze sebe chrlit ty srdcervoucí bláboly. Chce to sednout si ke kafíčku a plácat, žvanit, prostě si povídat.

20.6.2024 v 11:01 | Karma: 13,72 | Přečteno: 343x | Diskuse| Poezie a próza

Václav Kunft

Červnová louka

Mám rád červen. Je již teplo, ale není vedro. Přechod z jara do léta, od květů k plodům. A ta občasná bouřka jen pročistí vzduch.

16.6.2024 v 10:26 | Karma: 15,69 | Přečteno: 413x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  22:56

Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Cestující, upeč se. Řidiči autobusů MHD sbírají pokuty i za vypínání klimatizace

1. července 2024

Premium O pětistovku z výplaty přišel minulý měsíc řidič Jiří, kterého kontrolor načapal, že v autobuse z...

Vládla výbuchům, unikala gestapu. Skutečnou Bondgirl pak zavraždil milenec

7. července 2024

Premium K vítězství spojenců ve druhé světové válce přispěly velkou měrou ženy, které se jako tajné agentky...

Krkavčí matka prodala své děti za dva dolary, fotka otřásla Amerikou

7. července 2024

Seriál Vinili ji, že za zinscenování fotografie dostala zaplaceno, s prodejem potomků to ale myslela...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikovaly dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  22:56

Silné bouřky, které v sobotu večer přecházely přes Česko, za sebou zanechaly mnoho škod, potíže v...

Střelba na oslavě v Kentucky má pět obětí, podezřelý zemřel v nemocnici

6. července 2024  22:22

Po masové střelbě ve městě Florence v americkém státě Kentucky je nejméně pět mrtvých včetně...

Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?
Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?

Vybrali jsme 40 maminek malých chlapců a děvčátek starších 6 měsíců, které se svými dětmi testovaly jedinečné dudlíky MAM Perfect. Ty se vyznačují...

  • Počet článků 280
  • Celková karma 14,11
  • Průměrná čtenost 273x
Dědek ročník 1946. Původním povoláním básník a tremp. Potom exulant, starostlivý otec, podnikatel, trochu cestovatel. Nyní důchodce píšící své posledniny. Celoživotní student.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

  • Eva Sádecká