Cibulačka

Jsem teď na pár dní slaměný vdovec. Takže, sám si vařím sám si peru… Udělal jsem si k večeři francouzskou cibulačku a rozhodl se o ní podělit.

Recept je velmi jednoduchý, ale je to trochu piplačka. Tak dobrou chuť.

1.     Rozpusť máslo s olejem ve velkém kastrolu se silným dnem. Přidej cibuli a smaž ji 10 minut pod pokličkou, až změkne. Posyp cukrem a dále smaž asi 20 minut za stálého míchání, až ti to zkaramelizuje. Cibule musí být zlatá a měkká, když ji zmáčkneš mezi prsty. Bacha, nepřipálit. Zkaramelizovat, ne usmažit do tmava.

 

2.     Na posledních pár minut přidej česnek, poté zapraš moukou a dobře promíchej.   Zvyš teplotu a za stálého míchání přidej víno následované horkým bujónem, sniž teplotu a nech pod pokličkou jen tak probublávat 15-20 minut. 

 

3.     Před podáváním zapni v troubě gril, dej polévku do keramických misek. Na polévku polož krajíček nebo dva chleba a posyp vrstvou sýra. Griluj, až se sýr rozpustí. Také můžeš chleba se sýrem ogrilovat zvlášť a pak položit na polévku. 

 

1.     50g másla

2.     1 lžíce olivového oleje

3.     1kg cibule překrojit napůl a nakrájet na tenké plátky

4.     1 čajová lžička cukru

5.     4 stroužky česneku na tenko nakrájené

6.     2 lžíce hladké mouky

7. 250ml suchého bílého vína

8. 1.3 l horkého hovězího bujónu (klidně z kostky)

9. 4-8 krajíčků francouzského chleba

10. 150 gjemně nastrouhaného sýra Gruyere nebo Čedaru nebo Eidamu

Autor: Václav Kunft | sobota 21.10.2023 20:30 | karma článku: 16,62 | přečteno: 411x
  • Další články autora

Václav Kunft

Vlčí mák

16.5.2024 v 10:53 | Karma: 9,40

Václav Kunft

Myšlenky blízké šílenství

12.5.2024 v 10:05 | Karma: 6,92

Václav Kunft

Pohádka o psu.

7.5.2024 v 17:37 | Karma: 10,62

Václav Kunft

Zvědavost

28.4.2024 v 11:09 | Karma: 7,71

Václav Kunft

Louka, na které jsem lehával

25.4.2024 v 16:02 | Karma: 9,33