Jaké je to kouzlo sportovní mánie?

Nedávno skončilo MS v hokeji, teď přichází EURO 2008. Obrovské masy lidí usedají na stadiony, před televizní obrazovky, odcházejí buď do hospody nebo do sázkových kanceláří. Ale proč? Jaké je to magické kouzlo, které na ty davy lidí působí?

Každý z nás, i úplně anti-sportovně laděný člověk, který cvičil naposled z donucení v tělocviku na základní/střední škole (třeba já) ví, že na světě probíhá další mistrovství.
Nikdo z nás se tomu „vědění“ nemůže vyhnout. Slyšíme o tom v televizi, v rádiu,
čteme o tom v novinách či na internetu. Na cestě do práce probírá novinky ze světa sportu skupina chlapů v autobuse („Ten gól včera byl fakt úžasný, ukázková střela“), v práci si sekretářka stěžuje na manžela, že ji kvůli současně probíhajícího mistrovství zanedbává.
Sázkové kanceláře si mnou ruce. Při večerní procházce městem s přítelkyní se z narvaných hospod ozývají oslavné výkřiky i sprostá slova.

Sport je koníček jako každý jiný, já to beru. Nebudu ho nikdy nikomu upírat ani nebudu mít nikdy nikoho za magora, že sport dělá nebo sleduje. Ale nikdy nepochopím, co na tom všichni ti lidi vidí. Banda hráčů s nadzemskými platy pobíhá/bruslí po hřišti za bouřlivé lásky/nenávisti diváku. Když to vidím, napadne mě jediná věc: že sport je obrovský,
ale veleúspěšný kolotoč na peníze. Všechny ty peníze, co se do toho nacpou, by se daly celkem v pohodě investovat nebo jakýmkoliv jiným způsobem vrazit do něčeho jiného.

A další věc, která je chtě-nechtě spjata se sportem (ke vší smůle nejenom s ním). Je to slečna Korupce. Ta se vždy objeví tam, kde je hodně voňavých penízků.

Nemám nic proti tomu, když si skupina mladých kluků ukrátí dlouhou chvíli na dvorku s míčem, místo aby brala někde na rohu drogy od dealerů. Ale zkusme se všichni,
ať už sportovně nadaní či méně nadaní lidi zamyslet, zda-li není kolem sportu až příliš velký humbuk. Každý člověk, co má sport rád, ať si položí otázku, CO na tom sportu vidí, CO mu to dává. Třeba příjde na to, že vlastně ani neví......

Jaké je tedy to pravé kouzlo sportovní mánie?

Přidám i poznámku nakonec: rád si přečtu v diskusi všechny názory na sport od co nejvíce lidí. Třeba mi někdo ukáže, co na tom sportu vlastně je :)


Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jakub Kunčický | sobota 7.6.2008 21:13 | karma článku: 11,07 | přečteno: 968x
  • Další články autora

Jakub Kunčický

Malá rekonstrukce

21.8.2019 v 10:15 | Karma: 13,38

Jakub Kunčický

Definice dospělosti

17.5.2019 v 10:30 | Karma: 13,31

Jakub Kunčický

Píšu, tedy jsem!

16.12.2018 v 12:34 | Karma: 10,66

Jakub Kunčický

O kočkách a lidech

9.12.2018 v 13:11 | Karma: 16,36

Jakub Kunčický

Tichá domácnost

2.12.2018 v 8:15 | Karma: 16,45