Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vize Mohameda v poušti, varování předem se podřídit Babišovi, co tyto zážitky spojuje?

Tento článek není systematikou, ale zasazením do určitého rámci některých zážitků a připomenutím inspirací z toho vzešlých. 

Jeden můj blízký člověk (jeho jméno nechci jmenovat) měl před pár lety opakované vize Mohameda, který se k němu blíží nebo vzdaluje na koni či velbloudovi v poušti, něco se mu snaží sdělit. Tyto vize měl člověk, který je velmi racionální a ač věří že nás něco přesahuje a ne všemu rozumíme, není náboženský a už vůbec ne esoterik. V praxi docela materialista. Přesto byl hluboce zasažen těmito vizemi a když jsem ho párkrát viděla, jak se dívá před sebe, nebyl to pohled blázna, ale jako by se kolem něj rozestoupil prostor. Těžko se mi to popisuje. 

Tyto vize vedly tohoto člověka ke studiu Koránu a dalších knih, ke studiu Šárie a situace muslimů na světe. Do toho přišla potom migrační krize. Tento člověk kromě svého úsilí propadl pokušení studovat náboženské texty tvrdým stylem, nikoliv symbolickým, ale jedna hrana se jasně ukázala: Pokud dnes muslimové neumí studovat a předávat si moudrost Koránu (i s praktickou nevyslovenou selekcí historických súr důležitých pro tu dobu) a čtou Korán "tvrdým" doslovným stylem bez znalosti etymologie, nebo si dokonce vykládají Korán podle svých potřeb, za imámy se prohlašuje kde kdo, máme zde to, čemu říkáme "radikální islám", který se šíří po celé planetě. A stejným výsledkem je ten můj blízký, který naopak při tvrdém čtení Koránu má pochopitelně k islámu odpor.

Více i viz video a články na blogu idnes Hatema Berrezougy, který je známý svým systematickým pohledem na islám:

https://video.aktualne.cz/dvtv/dvtv-19-8-2016-islam-a-terorismus-senkypl-o-epojistenicz-fot/r~5503ffec660d11e68d00002590604f2e/

Hatem vnímá krásy Islámu a řeší žití právě tohoto:

a) překládá Korán z originálu a ukazuje jeho krásy - je to skutečně posvátný text

b) vysvětluje jak je to s konkrétními problematickými súrami - opět na etymologii

c) motivuje muslimy k žití hluboce duchovního islámu, který lze žít i v Evropě

d) apeluje na muslimy, aby  v zemi, která je přijala, respektovali její pravidla

e) apeluje na muslimské obce, aby začaly dodržovat pravidla...a nevykládali fundamentalistický islám...

Zpět k mému blízkému: Nakolik jsou bolavé vize tohoto člověka vizemi budoucnosti a nakolik jsou vizemi jeho minulosti, kdy také existovala velmi násilná období islámu (a mohl právě on být takovým násilníkem), těžko můžeme říci. Nemůže to s jistotou vědět ani ten člověk sám. Jisté je jen to, že urputnost, se kterou se do studijní a komunikační práce pouští, má nějaký hluboký pramen, kterým není nenávist k islámu. Může to být problematická osobní karma z islámských zemí, může to být něco jiného. Je ale v dnešní situaci těžké se ani na okamžik do nenávisti k islámu nedostat a zůstat rovnovážný s pokorou "nezáleží, co se stane, záleží co udělám - a to v pozitivní energii". 

To, co mi na tématu islámu v současné době přijde ještě zajímavé je, že dříve se spoléhalo na vzdělané místní imámy a ministerstva pro náboženství, která udržovala islám v zemích v žitelné podobě 20. století. Narušením režimů ze všech možných stran došlo k tomu, že právě samozvaní imámové se v textech vůbec neorientují. Na jednu stranu to zní jako tragédie, ale na druhou stranu, pokud by Evropa striktně trvala na hlubokém duchovním - o hlubokou etymologii se opírající- islám pouze základních textů a nikoliv těch pozdějších přidaných - sounáležitosti s evropským právem, mohlo by se vytvořit něco, co má šanci na život. Reálné to je, ale v současné době k tomu chybí "politická vůle" - jak kroky směrem k islám, tak směrem od islámu vnímá světová společnost hystericky, úzkostně a proto nemůže projít tím úzkým řešením a to je hluboký nefundamentální islám (kdy je třeba dočasně či trvale fundamentalistické toky peněz, náboženství do evropských (i našich) "mešit" nejen ze Saudské arábie zastavit) žitelný s evropským právem. Velké oživení hloubky, ale i problematičnosti současného islámu jak u mého blízkého člověka, tak u Hatema vnímám jako inspiraci a "znamení" cesty. Je jen na českých a evropských politicích a církevních duchovních, zda to znamení vyslyší i k odvážným praktickým krokům. 

Osobně jsem zažila podobný příběh, jen v jiném tématu: Začala jsem se zajímat hlouběji o naši politiku a chtěla, aby se do parlamentu dostalo spektrum demokratických, čestných a pracovitých stran. To by nebylo nic zvláštního. Úsilí, se kterým jsem pomáhala a byla i velmi kritickým okem napřed více stranám, postupně jedné straně (nelze stíhat vše), kde jsem poznala řadu zajímavých duchovních lidí, mě ale překvapovalo. Vysvětlení se ukázalo: Traumatické události mého současného života (včetně operace za živa) mě měly připomenout, že mám jít za to...kromě jiného jsem se v regresce dostala do minulého života: do druhé světové války, kde jde nechtěně udělala velkou chybu: V dobrém úmyslu, ale i ve fascinaci silnými, ale nemravnými osobnostmi bez srdce - fascinací nacisty. Zažívala jsem v regresce pocity zcela opačné, než které znám ze svého života (včetně dětství). O to více jsem po volbách měla potřebu připomenout apel Timothy Snydera, který není o Andrejovi Babišovi, ale o nás: 

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=632307

K čemu může být dobré se vrátit k určitým věcem? Nemůžeme vědět, zda to byla skutečně minulost, nebo jsme to vytáhli z kolektivního nevědomí (viz určité směry psychologie včetně Junga) za účelem nápravy nějakého svého omylu nebo prostě růstu k chápání všech bytostí. Nemusíme to řešit. Vede nás to k určitým ozdravným krokům v sobě sama a i ve společnosti. A také nás to vede k pochopení komplexnosti lidské psychiky, k pochopení druhých lidí. Pak je nám v určitý moment dáno přestat na něčem usilovně pracovat a je nám umožněno být jen svědkem v modlitbě (a v případě vnitřního impulsu dál v konkrétních situacích občas činem) přispět k všeobecné zkušenosti. Nedá se to poručit, nedá se to urychlit a není cílem propadnou nekonečnému úsilí na jedné straně. 

Přeji nám všem, ať slyšíme výzvy vlastní duše, přijímáme cesty jiných lidí a víme, kolik energie v každý čas máme věnovat sobě a svým blízkým a kolik společnosti. 

Alena Kulhavá

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Kulhavá | sobota 25.11.2017 18:02 | karma článku: 9,57 | přečteno: 428x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Prezident Pavel jmenuje Ženíška ministrem. Je to osmá změna ve vládě

16. května 2024  6:05

Prezident Petr Pavel před polednem jmenuje Marka Ženíška z TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik