Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V čem Babiš napodobuje Hitlera? V jaké jsme fázi jako občané? Co je zásadní úkol úředníků?

Historie se opakuje, jen doufám, že se nebude opakovat tak drsně. Lidstvo je nepoučitelné, protože se rodí nové generace, které i přes dobrou výuku dějepisu potřebují vlastní zkušenosti. Čeho si teď všímat?  

Jeden z předních historiků současné doby Timohty Snyder ve své knize "Tyranie" popisuje dvacet bodů, které jsou důležité udržet, aby nastupující diktatura se nerozvinula do rozsahu Hitlera či Stalina či našich komunistů a naopak z ní demokratické země dokázaly, co nejrychleji vyplout. Registrace těchto bodů nám dává už i možnost si těch jevů spojených s nastupující tyranií všimnout. Vidíme to zřetelně v Rusku, kde Gorbačov marně usiloval o demokracii, zažili si to Slováci v době Mečiara, zažívají v doznění i Italové v postavě Berlusconiho a vidíme to v současné době v jemných náznacích i v Americe. Z Ameriky víme jen střípky a z praktik, které používal Donald Trump (ač si nejsem vůbec jista, že by Hillary byla výhra). Jen něco z toho naznačím ve svém článku. 

V současné době není v Americe klid. Mám řadu známých v Kalifornii a situace je tam následující: Po populistické prezidentské kampani Donalda Trumpa, který sice částečně potřebně formulovat problémy s migranty, ale stejně jako u našeho Tomia Okamury se ví (oba to i veřejně řekli), že to byla hlavně populistická taktika do voleb přilákat voliče: Nejen přilákat, ale vzbudit v nich strach a postavit se do role spasitele. Následky konkrétně v Kalifornii to má následující: Bílí, kteří se cítí nadřazení, zakázali na některých místech svým černošských spoluobčanům chodit do restaurací, obchodů. A to i těm naprosto pohodovým. Probíhají místy i pogromy, resp. bitky - bezdůvodné napadání černošských spoluobyvatel.  Není to masové, ale děje se to jako následek Trumpovy kampaně. Mým kamarádům v Kalifornii je z toho zle a moje učitelka jógy, která tam žije, zodpovídá denně řadu dotazů, co s tím mohou dobří lidé té krajiny dělat...Nepřipomíná vám to třicátá léta? Věřím, že tam do nedospěje, ale stav to není dobrý.

Dokumentuji tím to, že jak se rozhoupou negativní síly, následky mohou být velmi ničivé. U Andreje Babiše jde o jiná témata: 

Z knihy Timothy Snydera vybírám jen něco, čeho bychom si teď měli primárně všimnout: 

1. NEPODŘIZUJ SE PŘEDEM

Už samotní novináři (Jakub Patočka apod.) vnímají některé podnikatele, kteří si začínají zvykat na praktiky Andreje Babiše a říkají, že se tedy budou muset nějak přizpůsobit. Je velkým otazníkem, jak konkrétně se to děje a proto nechci zabíhat do nějakých spekulací. Píši to jen jako výzvu, abyste každý byl sám sebou a jednal podle nejlepšího svědomí: Pokud by na nějakého vašeho kolegu, kde máte prověřené, že je vše v pořádku, přišel nespravedlivě zajišťovací příkaz, tak abyste místo "dělání se neviditelným" kamarádovi na úřadech pomohli. Samotní postižení musí bojovat a to i přes média - pokud jsou skutečně v právu (v opačném případě by celému vyšetřování zajišťovacích příkazů jen přitížili). Je možné, že chyby v zajišťovacích případech byly ojedinělé a úmysl by se těžko dokazoval, i když některé komodity a hlavně následné chování úředníků je krajně podezřelé. 

Podvolení se předem je i to, že někteří lidé nemají potřebu, aby byly vyšetřeny Korunové dluhopisy a Čapí hnízdo. To je nový jev. Jiné kauzy měli lidé potřebu, aby byli vyšetřeny, naposled Nečas v minulé vládě. To, že zde ta potřeba dnes chybí, je známkou nastupující mentality podřízení se tyranii dopředu. 

Za podřízení se vůdci považuji i to, co jsem viděla na videích s Andrejem Babišem: Vnucoval u vlaku lidem koblihy a řada lidí si ji vzít nechtěla. Až na nátlak Babiše si ji vzali a ne moc radostně. Konformní občané, kterými vzápětí na videu Babiš pohrdl. Občané, kteří neumí projevit svoji vůli. 

Samotný fakt, že lidé nevnímají koblihy jako uplácení (byť to tak Babiš sám formuloval, že "občany krmí" v tom slova smyslu...) na rozdíl od reklamních nebo symbolických dárků vážících se k programu dané strany (což může být i chleba v informačním pytlíčku u ministra zemědělství), není dobrý. Jde o motiv: Krmit nebo osvěta? 

Lidé také, i když přečetli knihu Andreje Babiše, nezbystřili u rušení Senátu nebo nápadů na privatizaci nemocnic, když to píše tým druhého nejbohatšího muže v Čechách. Nevnímají obecně střet zájmů. Nevnímají namíchání plánů, vizí a utopie v rámci knihy.

2. OCHRAŇUJ INSTITUCE A BRAŇ JE

S tím souvisí ochrana fungování Senátu jako pojistky před jednobarevnou vládou Andreje Babiše. S tím souvisí i nebát se stát za úředníky (kteří jsou vašimi kamarády) v případě takových nátlaků, které se děly v otázce zajišťovacích příkazů. Je totiž nemyslitelné, že poškozený podnikatel nedostal žádné konkrétní vyrozumění a když přišel i s novináři na úřady, všechny úřady měly od Andreje Babiše nařízené mlčet. Je to stále ještě právní stát? 

O Kubíkovi a Slonkové si mohu myslet cokoliv a jejich motivy práce se časem asi ukáží. To, co sleduji je jejich novinářská práce a zajímá mě právě i její čistota. Ptají se, ptají se a ptají se. Co je na tom špatného? Chápat potom jako legitimní, že nezávislého novináře ministr financí nazývá do kamer "kráva a píča Slonková, která se mě snaží dostat do tepláků", to nevím, kde jsme. 

V čase vyšetřování různých kauz - i Nečase - jsme dostávali informace. V současné době vyšetřování Čapího hnízda, Korunových dluhopisů i zajišťovacích příkazů z ministerstva financí neproudí žádné informace. Náhoda? Ještě na nic nepřišli (vina ani nevina)? Záměr? Je třeba to sledovat, hlídat a ptát se a to i po letech. 

Bude velmi nestandardní, že druhý nejbohatší muž, který přišel i Unipetrolu podvodem, který jsme všichni zaplatili z našich kapes, bude vládnout nejen ministerstvu financí, ale pravděpodobně celé vládě. Co se bude dít, se můžeme jen domýšlet. 

a) V nejlepším případě Andrej Babiš zamete svá dosavadní šméčka a podvody a likvidace tak, aby se sám vyhnul trestnímu stíhání, odebrání části majetku a trestnímu stíhání jeho rodiny. Nebude mít chuť dělat další nekalé činy a z politiky se časem vzdálí sám. 

b) Využije svoji vládu kromě výše zmíněného k další monopolizaci Čech všelijakými prostředky.

c) Moc a sláva mu stoupne do hlavy a pak si těžko jen představit, co se může dít (řada lidí v jeho pozici to nezvládla). 

Je samozřejmě také možné, že se v něm ozve jeho lepší já a kromě výše zmíněného bude mít zájem si také dokázat, že je i nějak dobrý vládce a nějaké dobré zákony také vytvoří. Ale výše zmíněné by se tím ospravedlnit nedalo. Velký frajer by byl, kdyby neovlivňoval vyšetřování (ale to nepoznáme), případně na čas z politiky, než se řada těchto kauz prošetří, odstoupil. 

3. VARUJ SE STÁTU JEDNÉ STRANY

V parlamentu je to na knop - nevyzpytatelný Okamura a může se objevit nějaký přeběhlík nebo někdo může onemocnět z demokratické části politického spektra a hlasování o nějakém klíčovém zákoně je ohroženo. 

Zatím to nikdy nedopadlo dobře, když jedna strana nebyla korigovaná demokracií. Jak to bude v tomto případě (zda půjde jen o přikrytí svých trestných stíhání nebo se přidají další lapsusy), nikdo nemůžeme vědět. Každopádně obezřetnost je na místě a je na místě podporovat kdekoliv politický dialog více stran. Proto by i předsedou poslanecké sněmovny možná měl být někdo mimo vládu ANO.

Zda mají nebo nemají politické strany vstoupit s Babišem do vlády je těžká volba: Lidovce "vyžvejknul" a důležité je i přemýšlení nad odpovědností občanů. Nechávám toto zcela na intuici všech politických stran.

Andrej Babiš se na jednu stranu do vlády sám tak těšil a v současné době volá prosebně po odbornících z jiných politických stran či ze společnosti. Jak tomu mám rozumět? To v té své velké straně nemá dostatek odborníků? 

Andrej Babiš odmítá dialog a chce ostatní lidi jen řídit. Nejsou takové všechny porady ANO, ale jednu takovou vidět mi stačilo. Jak může předpokládat, že s ním někdo vejde do skutečné spolupráce? Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek, Marian Jurečka a i další odvedli v minulé vládě nemalou práci na tom vůbec nějaký základní dialog nastavit a byl to - i když byl Andrej Babiš s nimi na jedné lodi, nelehký úkol. Bylo chybou od Sobotky vzít Babiše do vlády, ale kdyby to neudělal, lid by ho stejně jen o jedno volební období do vlády poslal a možná ještě s více procenty.

Je to téma pro nás občany: Chceme oligarchii nebo demokracii a proč? Chceme strategii urážení se nebo strategii win-win, tj. vítěz-vítěz, která je i inspirací i pro naše jednání v rámci našich společenství i v businesse 21. století? Vím o čem mluvím, protože jsem byla účastníkem transformace dvou pracovních týmů a je to nebe a dudy. Ale je to na nás - co bude chtít většina a s pokorou přijímám současný stav. Vždy existuje přístup spíše manažerský a nebo leadership. Pokud ale manažerský uteče k tyranii nebo monopolizaci, nenese to nic dobrého. 

4. PŘIJMI ZODPOVĚDNOST ZA PODOBU SVĚTA

To se netýká jen vnímání globálních problémů - které se nás také týkají, ale to se týká i prostého sledování politických stran, odpovědně volit a nevnímat politiku jen jako špínu, která se nás netýká. Politici jsou obrazem nás a musím s radostí konstatovat, že jsem mezi nimi v různých politických stranách našla řadu velmi pracovitých poctivých konzistentních lidí.  Nejen v rámci politických stran bez (nebo téměř) úhony s propracovanými politickými programy, které mě konvenovaly. V letošních volbách jsem totiž naopak měla spíše v určitý čas (leden - červenec) problém, kterou stranu dříve si mám vybrat. Programy odráží globální i státní problémy, které je třeba řešit a navazují na činnost současné vlády.

Pokud ale člověk poslouchá jen hádanice těch samých politiků v parlamentu nebo útržkovitě některé diskuse, chápu že může mít obraz opačný. Nejvíce mě ale mrzí nezasvěcené odsouzení šmahem všech politiků od lidí, kteří politiku vůbec nesledují, jen přežívají ve frustraci z klientelistického bahna ODS a ČSSD minulé (a v něčem i současné) doby. 

 Je bohužel  také smutnou historickou pravdou, že lidé se pracné demokracie za 3 - 5 generací přejedli, zpohodlněli, frfňali a zvolili si dikrátora, který jim ukázal své zuby, poničil je a zase lidé volali po demokracii...

5. PAMATUJ NA PROFESNÍ ETIKU

To přímo souvisí s 2. Pokud by vás, milí úředníci, policisté, ale i politici ANO někdo nutil udělat něco proti vaší profesní etice, jednoznačně to odmítněte. Nějaký nestandardní postup apod. Kdyby to takto udělalo větší množství úředníků, policistů a vojáků v třicátých letech, je spočítáno, že by Hitler svoji demolici Evropy nemohl nastoupit. 

8. VYKROČ Z ŘADY

Nemusíme zde prezentovat příklady druhé světové války ani komunismu, teď je to na těch, kteří byli poškozeni zajišťovacími příkazy. Nevím, kolik jich je, pouze mě zarazila zpráva Jakuba Patočky, který objížděl se svojí knihou Čechy a vnímal velký strach lidí z Andreje Babiše - podobný, jako mají lidé z pana Mynáře, kde se stydí někteří lidé (příbuzní lidí kolem mě z venkova) mluvit o tom, že pan Mynář vyžadoval v komisi na veřejné zakázky úplatek na kampaň Miloše Zemana (který mimo jiné ještě příjmy do své kampaně i přes nejen moji několikráte opakovanou oficiální žádost nezveřejnil). Prosím tedy ty, co byli na zajišťovacích příkazech poškozeni, aby se přihlásili jak na policii, tak novinářům. Naopak pokud by někdo, kdo podváděl, na tom chtěl vydělat a neoprávněně napadnout pana Babiše, tak na to prosím hned zapomeňte, protože se jedná právě o čistou cestu naší republiky do budoucna a vaše osobní kauzička by to mohla značně zkomplikovat. 

9. VYHÝBEJ SE OTŘEPANÝM FRÁZÍM, KTERÉ POUŽÍVAJÍ VŠICHNI. DEJ VĚTŠÍ DŮRAZ ČTENÍ RENOMOVANÝCH NOVINÁŘŮ A KNIH NEŽ SLEDOVÁNÍ PSEUDOSPRÁV NA INTERNETU. NEPŘEPOSÍLEJ ANONYMNÍ FAKE EMIALY.

K tomu asi není co dodat a toto téma se netýká zdaleka jen Andreje Babiše, ale všech propagand, včetně té ruské. Pokud jsem dostala nějako fake-news, buď jsem hned věděla, opravila a poporosila zasilatele, ať šíří pravdivou informaci dál, nebo jsem na úřadech nebo případně přímo u politiků zjistila (většinou mohli velmi slušně dokladovat texty skutečnost) a zase rozposlala dále. Ale základní orientaci skutečně dávají ověření novináři, určitý tisk a obsahovější rozhovory. Závěrečná debata politiků před volbami nebo parlamentní listy v některých článcích to nejsou. Timothy Snyder upozorňuje i na občasné čtení klasické literatury, nějaké intelektuální literatury (pokud pro to máte cit) a v neposlední řadě i pro nevěřící není na škodu občas otevřít Bibli.

Andrej Babiš, když z hrůzou zjistil, jak Mladá Fronta rozcupovala podnikatelského vykuka-podvodníka a pseudopolitika Víta Bártu, zakoupil Mafru s Mladou fronotu (obával se, že se přijde na jeho šméčka?). V současné době by rád převedl do svého vlivu (zestátnil) Českou televizi tak, aby měl pojištěno, že nikdo se k němu v maenstreamu nemůže kriticky vyjádřit. Kdyby k tomu mělo dojít, věřím, že byste nezůstali doma a šli demonstrovat. Nejde o to primárně bojovat proti Andreji Babišovi - naopak mu přeji, aby získal mravnost i srdce a i si začal vážit lidí, ale je třeba nezávislost médií udržet. 

10. VĚŘ V PRAVDU

V době postfaktické, která je v některých bodech podobná době předfašistické je to obtížné. Pro tuto chvíli je možná alespoň užitečné si připomenou body, kde je s informacemi nakládáno nepoctivě:

a) Lži se prezentují jako fakta (podle Snydera to bylo 75% informací Trumpa v rámci jeho kampaně). To nemá za následek jen zmatek, ale i nevíru v to, že někdo může mluvit alespoň trochu pravdu.

b) Šamanistické opakované vyvolávání. Používal to Hitler a používal to i Trump: Opakovaně vtloukal do hlavy lidem, že "lhář Ted", "podvonice Hillary" bez konkrétnějšího obsahu. Andrej Babiš to používá také: "všici kradnú" - a tím myslí i své spolupracovníky Lidovce, kteří jsou čistí jak lilie. "Je to účelovka" ve chvíli, kdy se topí v tolika trestních stíháních, musí opakovaně lhát do médií, měnit svoje výpovědi ohledně Čapího hnízda a to i když je na záběru zachycen, jak vysvětluje zahraniční kočičce, že samozřejmě je Čapí hnízdo primárně jeho soukromé sídlo pro návštěvy." Snyder upozorňuje na jev, kdy i bez ohledu na obsah samotné opakované provolávání nějakých takových zásadních hesel vytváří velké vazby mezi vůdcem a konkrétními lidmi. Opět musíme být jen obezřetní a upozorňovat na to ve svém okolí. 

c) Magické přijetí rozporů - tj. prohlašování, že na vše bude a zároveň i na krácení dluhů...i jiné rozpory v mluvě

d) Sebezbožťující výroky "se mnou to dokážete" "jsem hlas lidu", "mluvím vaším hlasem", "jen já to můžu vyřešit" vyvrací jakoukoliv diskusi a Bůh se snáší na zem. Jsou zaznamenané i případy, kdy Hitler ve válce poškodil určité lidi a ti stejně potom řekli (i třeba v koncentráku bez nohy) "Hitlerovi, tomu věřím". Pro Klemperera bylo  nejděsivější, jak moc tato proměna lidu vyhlížela trvale v době války. Vidíme to i dnes: Stačí, když Andrej Babiš na věcné otázky novinářů neodpoví (a většinou se ani nechce účastnit debat - podobně jako teď mnohokrát odmítli členové jeho strany-firmy pozvání do různých debat), odkope novináře s tím, že "je to účelovka" "všici kradnú" a na facebooku si pobrečí nad tím, jak mu všichni ubližují, ale on je silný a bude chodit mezi lidi a my to dokážeme. 

---

Nemějte iluzi, že chci psát o Andrejovi Babišovi černě. Vycházím přísně ze Snyderovi knihy a pouze upozorňuji na některé jevy, které se mohou časem vytratit, pokud Andrej Babiš pochopí, že větší štěstí je spolupracovat s ostatními a nikomu neubližovat, být mravní a nemít problém se svědomím, vážit si lidí a mít je hluboce rád (ne jen jako kulisy pro své divadlo). Může se také stát, že se tyto jevy vytratí s tím, že si Babiš zajistí vše potřebné pro to, aby nebyl trestně stíhán a z politiky se vzdálí. Píši ale tyto postřehy raději proto, že se také může stát, že bude dál růst ve své mocichtivosti a pak je třeba, aby mu společnost nastavovala zrcadlo a hlavně abychom věděli, co se děje s námi. 

Držím nám palce v tom, abychom byli maximálně vědomí, zodpovědní, stateční i láskyplní. 

S úctou k listopadu 1989 Alena Kulhavá

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Alena Kulhavá | neděle 5.11.2017 18:33 | karma článku: 25,45 | přečteno: 926x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1162x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik