Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Situace na Ukrajině a postdemokracie

Rusko funguje na bázi carství a Evropa řeší problémy určitého stádia vývoje kapitalismu. Ukrajina jako by byla hromosvod v určité fázi politologických a ekonomických otázek lidstva. Které otázky se tím otevírají pro nás Čechy?

Na Ukrajině nejde pouze o problém nacionální (historicky podmíněný, včetně otázky demografie Krymu). Pokud by vývoj směřoval k rozdělení Ukrajiny tak, aby etnická obsazenost co nejvíce odpovídala místnímu rozdělení, nastaly by možná tři problémy:

1) Jak umožnit Ukrajincům z případné Ruské části zůstat součástí Evropy (Rusko je jiný svět) v situaci, kdy Evropa řeší problém nezaměstnanosti.

2) Pokud by Rusko uvalilo na Ukrajinu ekonomické embargo (faktické, cenové apod.), jak pomoci Ukrajině co nejrychleji (v normální praxi je to otázka let) navázat své průmyslové atd. systémy na Evropu (zemní plyn atd.)

3) Máme zkušenost, jak v kulturních Čechách se nepodařila "čistá privatizace" a "obnova aristokracie v tom nejlepším slova smyslu". Naopak politika a business se promíchali, a kvůli "zhasnutému světlu" při privatizaci, kdy "volná černá ruka trhu" mohla zapracovat, se vytvořila (či prohloubila) mafiánská síť, která komplikuje či znemožňuje práci v politice v pravém slova smyslu. Něco podobného, ale spíše v horších barvách lze očekávat i na Ukrajině. Potom ti, co si na Ukrajině lehali pod tanky v rámci revoluce nemusí dojít podstatnějších životních změn. Situaci, kdy cca 90% důchodových prostředků vlastní 1% populace, nevyřeší žádná revoluce klasického typu. I demokraticky zvolená vláda není žádnou zárukou dobrého fungování státu. Ekonomické propojenosti, taktiky a možnosti jsou v dnešní době více. 

Problematika bohatství začíná tam, kdy se finance mohou stát větším mocenským nástrojem

V tom je Ukrajina téměř karikaturou Evropy, zejména Čech, Itálie apod. (Nesrovnatelně méně Jižního tyrolska, Švýcarska atd.)

Jak můžeme pozitivně "pozvat" do svého života těžkou situaci Ukrajiny?

a) Už tím, že člověk vnímá určité paralely příliš velkých očekávání u vnějších řešení (revoluce) a hledá změny vnitřní, se svět posouvá.

b) Můžeme zrevidovat pojem "bratrství", "darování potřebným" a to nejen v souvislostech pro nás pochopitelných a přijatelných: Ekologická katastrofa na Filipínách, podpora samoúživnosti Evropou narušené Afriky apod., ale rozšířit úvahy i na bezdomovce apod. Přibývá v Čechách např. rozvedených mužů, kteří ztratili práci a prožívají určitou životní krizi. Můžeme si klást otázky: "Jaké mohu mít štěstí, když procházím kolem hladového sedícího na zemi?" " Stojí mi za to v nejbližším obchodě koupit mu něco k jídlu?"  "Měly by Čechy (ať už organizovaně či osobně) podpořit své blízké téměřsousedy? Jak v situaci, kdy sami máme dluhy?" " Odkud kam je charita k člověku, zemi a kde začíná zneužívání sebe sama a "podporování žebráků"? Jak vnímáme svět jako celek?" Jsou to hluboké otázky, které se týkají nejen objemu podpory, ale i vlastního motivu. Je rozdíl věnovat něco člověku s láskou, inspirací a hlubokým lidstvím a nebo ze strachu z vlastní chudoby, ohrožení jiným chudým státem apod.

c) To otevírá další téma: I člověk, který dluží někomu peníze, může mít chuť druhému zachránit život koupí tepla, jídla apod. Osobní, dnes módní splatitelné "spotřebitelské" dluhy pomiňme, ale když to vstáhneme na stát, také vlastně "berem z cizího", když prohubujeme schodek.  

Je např. těžké rozhodnout, zda má "můj syn žít proto, že dostane na velmi drahou terapii, která je nová a vyčerpá vložené peníze tolika poplatníků zdravotních pojišťoven nastřádaných za celý život". Je těžké rozhodnout, zda máme jezdit po pohodlných dobře udržovaných silnicích, podpořit vědu a vzdělávání apod. a nebo se zásadně zaměřit na splácení dluhu. To nejsou jednoduché otázky, ale jejich kladení si každý sám sobě se nemůžeme vyhnout. Zároveň to otevírá další bolest:

d) "Kolik peněz je investováno a o kolik peněz stát přichází?" (daňové úniky, podvodné veřejné zakázky apod.). Vláda a parlament je vždy průměrem nás všech, lépe řečeno odpovídá určité zemi. Mohu to potvrdit ze zkušeností z různých zemí ze zahraničí, kde občas na delší dobu pobývám. Vláda není jiná, než co děláme my sami: Napří. do základních škol a na lepší a některá soukromá gymnázia chodí řady rodičů měnit žákům známky stylem, který byl před lety nevídaný. Lež a taktika, obchodní manipulace je prostředek dosažení svých zájmů, nikoliv něco za hranou. To začíná právě u těch "miláčků dětiček", předbíhání ve frontě, u fiktivních nákladů i malých podnikatelů, v marketingu firem atd. Jistě, žijeme v Čechách po nepříliš dobře proběhlé "sametové revoluci" a máme situaci horší, než usazené Švýcarsko či Rakousko (od kterého jsme se oddělili). Ale to nás odpovědnosti nezbavuje. Nejen v rovině "co jest císařovo, patří císaři", jak kázal muž v sandálech (Ježíš), ale i v rovině podporování celospolečenského nastavení. Tož při výchově dětí začíná, při opravě dětí na ulici pokračuje a v maličkostech denního života je nutné žít, včetně omezení stěžování si na vše možné. Patří sem i neakceptování určitých obchodních praktik i v době nezaměstnanosti. Pravda, výsledky takového jednání se v celospolečenském měřitku nedostavují hned a odpovídají i míře mafiánské provázanosti společnosti, tj. krokům předcházejícím. Rozhodnutí je na každém z nás několikrát v průběhu dne. 

e) Ukrajina otevírá zajímavou otázku: Pokud i legálně získá malá část obyvatel velké peníze v rámci tržního hospodářství a dochází k vytváření korporátů (i když je to částečně zákonem bržděno), je to v rámci demokracie ve smyslu "volebního práva". Přesto to může praktický chod země ohrozit. Není tajemstvím, že např. Němci vnímají demokratický systém jako přežitý a hledají ve filosoficko-politologických spisech řady autorů, mimo jiné i Karla Marxe. Ne, že by toužili po návratu komunismu, ale hledají inspirace pro další směřování společnosti tak, aby se individualismus neutrhnul zcela ze řetězu a naopak jsme uměli hledat východisko v rámci ekonomicko-bankovně-ekologické krize. Ne každý z nás se může ponořit do takového studia, nicméně vědět o určitém období "hledání cesty" je dobré i v rámci inspirace dětí. 

Toto všechno jsou témata, která s Ukrajinou přímo souvisí. Dění na Ukrajině není akční seriál na pokračování na idnes.cz, ale téma, které se dotýká celosvětových problémů, problémů EU i čistě otázek každého z nás. 

Přeji nám co nejlepší bytí v rámci soubytí s lidmi na Ukrajině. Alena Kulhavá. 

 

Autor: Alena Kulhavá | sobota 1.3.2014 12:01 | karma článku: 14,01 | přečteno: 805x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 619x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4717x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 869x | Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1162x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik