Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč duchovní lidé nemohou být tak razantní v politice? Jaké to má důsledky pro politiku?

V současné době je hodně skloňované to, že základem budoucí politiky jsou mediální osobnosti typu Babiš, Macron apod. V čem mají pokročilejší duchovní politici handicap? Co s tím? 

Nezaměřujme se na jednu politickou stranu, ale pravděpodobně bychom více věřících lidí našli u Lidovců, Topky, jsou i u Pirátů a nevím, jak u Starostů. Největší podíl budou mít možná Lidovci a ti navíc vynikají právě přísným hlídáním určitých pravidel. Mimo jiné i "co jest boží - Bohu, co jest císařovo - císaři." 

Právě i proto se nemohou pustit do obstrukcí poslanecké sněmovny tak snadno, jako Topka. 

Pokud budeme uvažovat v jakékoliv straně pokročilé duchovní lidi, otevírá se jim v politické práci poměrně problematické pole. To není fňukání, to je popis reality, se kterou jsem smířená: Tito lidé totiž primárně myslí na to, aby postupy a to, co prosazují 

a) Byly charakterní.

b) Ctily nepsaná i psaná pravidla (a pokud se mají změnit, tak o tom vést disputaci).

c) Byly nejlepší v zájmu co nejvíce lidí (pokud je v pořádku), rodin apod. - jak to konkrétně má být řeší právě svojí invencí + dialogem a konsensem (více hlav víc ví) a také podporují strategii win-win, tj. vítěz vítěz. 

d) Není pro ně na prvním místě obliba u jejich voličů. 

e) Lidovci dokonce jdou v principu "nemanipulovat" až tak daleko v čistotě své duše i politiky, že když se jich zeptáte, koho máte volit, budou vám vysvětlovat pečlivě vše, co dobře udělali a kam směřují, co chtějí dál konkrétně prosadit a proč, osvětlí vám některé zásadní principy světa, které hlídají a naopak ukáží svoji inovativnost, ale neřeknou vám "musíte volit nás." Je pro ně maximálně důležité, abyste se rozhodli sami podle svého vědomí. 

Takové strany (a mám možnost podrobněji mluvit pouze o Lidovcích, protože ty více znám) nemají v době, kdy lidé utíkají od vlastní odpovědnosti směrem k hledání mesiáše, šanci tolik uspět. Působí nevýrazně, nezajímavě. 

Je to vždy cyklus, kdy po nějakém velmi problematickém vůdci lidé začnou volat po demokracii, pak se jim ve své komplikovanosti hledání nejlepších řešení přejí. Přejí se jim i jejich odpovědnost a začnou hledat vůdce, který prosadí jejich zájmy. Zájem každého z nich. Buď jen prosadí nebo i spasí ve smyslu nalezení řešení ve společenských věcech, kde se to ještě nikomu nepodařilo. Tak vyřešil po svém Hitler velmi náročnou ekonomickou krizi, komunisté (Lenin, Stalin a další) odklon od náboženství a skutečného Ducha, a ztrátu vize. Babiš může "vyčistit" republiku od vší korupce tím, že tam dosadí sám sebe (i své úředníky), pravděpodobně zamete svá obvinění pod koberec. A "vyčistí" republiku a od všech  podnikatelů, kteří nechtějí být jeho zaměstnanci tím, že bude vládnout sám a utvoří zde jednotný monopol svých firem klekáním na konkurenční (poctivé) podnikatele zajišťovacími příkazy. Jaké blafy potom představují Kostelecké uzeniny? Dříve kvalitní certifikované a Evropou velmi dobře hodnocené maso z domácích chovů, dneska odpadkové odřezky z Německa - "dobré prase Čech všechno spase". 

Nejeden novinář odpověděl na otázku "Proč vyhrál Andrej Babiš tyto volby?" takto: "Měl největší touhu po moci." Ta je jasně daná velkým přáním přikrýt svoje šméčka z minula a ochránit i svoji rodinu před trestním stíháním za Čapí hnízdo atd. (když už se i ve videích, kdy nevěděl, že je natáčen uřekl, že to není stavba pro lidi, ale primárně jeho osobní sídlo, kam chce zvát a zve celebrity). Hrozí mu tolik stíhání: Korunové dluhopisy (podvod s Unipetrolem je už asi promlčen), klekání na konkurenční podnikatele neopodstatněnými zajišťovacími příkazy, na Slovensku za monopol pekáren, že skrytí se do vlády a ovlivnění úřadů se velmi nabízí. Musí se ocenit, že pro zvolení udělal Andrej Babiš vše a to kromě vylhaného, ale uvěřitelného příběhu "o touze po prosperitě všech v Čechách" i tvůrčím způsobem na rady zkušených odborníků, kdy jen ANO v rámci svých financí má na to si zaplatit tak široké veřejné průzkumy a reagovat na ně populisticky - tj. bez programu v každém kraji jinak. V rámci komunikace s voliči je populismus sice strašidelný, ale nutnost lépe otevřít a hlavně zorganizovat komunikaci občanů s politiky považuji také za důležité do další doby. 

Kdyby byl Andrej Babiš jen hbitý schopný člověk bez střetu zájmů, šméček apod. byly by jeho nápady a schopné organizační myšlení ku prospěchu naší vlasti. V kontextu ale toho všeho ostatního (včetně způsobu jednání) je kromě toho spíše naopak lekcí - mementem pro časy budoucí v rámci jiných témat. 

Pokud je člověk dál na své osobní Cestě, nejen, že pro něj "touha po moci" z takto špinavých motivů nepřipadá v úvahu, ale dokonce jakákoliv touha po moci je už nemožná. To není ale pasivita. Člověk je v takovou chvíli otevřen a když přijde výzva od Vesmíru - lidí - aby se chopil náročného úkolu (ministra, předsedy strany, prezidenta apod.), tak tu výzvu zvedne (pokud cítí, že to tak má být). Politika potom není osobní ambicí, ale službou. Takto např. postupuje Marian Jurečka, Pavel Bělobrádek a další Lidovci a určitě i politici jiných politických stran, např. Makréta Adamová-Pekarová z Topky, Petr Gazdík ze Stanu apod. Proto odpověď "chcete být budoucnu předsedou strany" u Mariana Jurečky nemůže přijít: Pokud ta situace nastane, nějak se k ní postaví a pokud strana v budoucnu vygeneruje někoho lepšího, rád mu bude pomocníkem. Stejně tak Pavel Bělobrádek dal svoji funkci k dispozici, aby si ověřil, zda je ještě jeho čas nebo (jak to je třeba vždy po nějakém čase) je čas na výměnu. U vedení sociální demokracie, Zelených a i Topky se předpokládalo, že odejde, ale také by se tam mohl chtít někdo držet zuby nehty jako Andrej Babiš, který není schopný sestavit vládu kvůli svému mnohonásobného trestnímu stíhání, dehonestaci a ničení konkurenčních podnikatelů, politického dialogu a manipulaci s davy. 

V každé době máme projít určitými zkušenostmi. Teď tedy zažíváme, jak vypadá konflikt mezi odcházející demokracií a přicházející oligarchií. Zda se ustaví protiústavní menšinová vláda z rozhodnutí Miloše Zemana, který  historii několikrát označil Andreje Babiše za nedůvěryhodného podnikatele, který v politice nemá co dělat, uvidíme. Miloš Zeman totiž potřebuje Andreje Babiše kvůli své volbě znovu prezidentem. Nebo zda nastane situace, kdy se přece jen najde někdo, kdo vycítí nutnost jít s Babišem a pokusit se ho alespoň trochu kontrolovat. Anebo zda Babiš riskne jít s neřízenou střelou Okamurou. Připomínám jen, že Miloš Zeman velmi kritizoval klasický tunel Andreje Babiše (než na tak nevídané nehorázné podvody se musel vytvořit zákon?), kdy Babiš koupil Unipetrol, převedl zdravou část jinam a získal z toho a zadlužené části se zbavil na krk státu. Klasické korupční čachry, na kterých stát velmi tratil a kdy z kapsy každého z nás jsme platili státu dluh zadlužené části Unipetrolu - Andrej Babiš získal takovými způsoby své majetky. Dneska mu Miloš Zeman říká "Andreji" a přeje úspěch při sestavení vlády. 

Takto dravě totálně za hraničí mravnosti a využívající ne ani díry v zákonech, ale prostě prostor, kde by si nikdo nepředstavil tak nehorázné podvody a způsoby, nechce pracovat žádná politická strana dnes. Ani korupční ODS a  ČSSD. ODS se pomalu generačně obměňuje a Sociální demokracii čeká totální transformace. Ale ani u těchto dvou stran nepřipadaly v úvahu praktiky Babiše: Např. i nepřijatelné střety zájmů vlastnění médií v rámci politiky (koupit Mafru bylo klíčové, protože Mladá Fronta psala kriticky proti čachrům Víta Bárty z Věcí Veřejných a to by se v budoucnu týkalo i Andreje Babiše). Voliči mohou absenci této bezhraniční dravosti vyhodnotit jako "nedostatečný drive." Ale to jsme už skutečně v oblasti Ruska, které potřebuje svého spasitele Putina, který sice páchá různé věci na hranici opričnictví, ale pochopil, že aby ho lid adoroval, dělat to vlastně musí. Nebo na úrovni zvířátek, kde prostě králem je ten, kdo zabije nejvíce samiček a samečků konkurenční tlupy (takto se chovají např. šimpanzi a teď skoro tak Andrej Babiš v rámci podnikatelského prostředí v Čechách).

Je to na každém z nás, zda budeme chtít vnímat věci v širších souvislostech nebo zda jen v rovině vedení vůdcem - dravým bezcharakterním podnikatelem. Volby jsou za námi a Andrejovi Babišovi se předpokládám podaří sestavit vládu a i zamést řadu svých trestních činů nebo šméček, na které ještě nejsou zákony, pod koberec. Právě proto to jako přivzpomínku do budoucna píši teď. Abychom se pak rozmysleli, zda nám tento způsob bytí vyhovuje, nebo zda bychom chtěli směřovat k něčemu zase alespoň na chvíli více lidskému s naší vlastní proaktivností. 

Pro hlubší pochopení, co nám v politice chybí, přikládám svůj starší článek. Klasické politické strany bude čekat lepší systém pro komunikaci s občany (ne, že by to vůbec nedělali, ale není dostatečně funkční). Ale to, co nám chybí obecněji ve společnosti je: 

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=604347

Alena Kulhavá. 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Alena Kulhavá | sobota 4.11.2017 12:11 | karma článku: 16,56 | přečteno: 506x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říší, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1162x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik