Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koho bychom měli navrhnout ČT, aby pozvala do diskusí, protože mají k migraci zásadní

informace a nedostali se ani k Moravcovi a dostávají se málo v rámci večerních zpráv? Jak konkrétně vyzvat ČT? Chybí nám zásadní informace a nebo řada lidí ani neví, u koho je hledat.

Kdybyste měli teď z hlavy najít několik lidí, které byste měli v článcích a vyjádřením pravidelně sledovat, aby vám neuniklo něco podstatného, kdo by to byl?

Je jich více za různé strany. Dva z nich jsou v mém užším spolupracujícím záběru: Je to europoslanec Tomáš Zdechovský a poslanec Ondřej Benešík. Oba dva jsou přímo v praxi: Tomáš Zdechovský pravidelně objíždí migrační centra, Ondřej Benešík je ve výboru, který se mimo jiné i touto tématikou zabývá. Ani jeden z nich nebyl zván k Moravcovi. Moravec a ČT má samozřejmě svobodu výběru a proto to píši jako výzvu, nikoliv kritiku.

Bylo by fajn, kdyby ta výzva nezazněla jen ode mě.

Proč?

Máme určité jen dílčí představy o jednání o Dublinu IV. a oba pánové by mohli přinést konkrétní živé zprávy.

Řadu věcí se dočteme v blozích Tomáše Zdechovského, ale ne všichni je čtou a bylo by dobré skutečně živé informace přinést i do televize. Tak, abychom viděli, že ne vše se daří, ale kde už probíhá něco zcela konkrétnějšího, než v letech 2015 a 2016, neboť idealistické představy můžeme mít a ty jsou snadno napadeny populisty, užitečnější je mít konkrétní informace o postupu a i třeba položit zcela konkrétní otázky: Tímto vás k tomu vyzývám nejen do emailu a na FB Tomáše Zdechovského a Ondřeje Benešíka, ale i pro další politiky tématikou se zabývající (pan europoslanec  Stanislav Polčák apod., je jich více).

Kromě politiků, kteří mají své plány, se každé mezinárodní problematice věnují i diplomaté. Zjišťovala jsem konkrétní provázanost politické práce ve vládě a práce diplomatů. Z velmi dobrého zdroje přímo u dané provázanosti (asistentka jednoho europoslace, která s tím přichází velmi do kontaktu) sdílím tuto informaci: Někdy se děje to, že diplomaté nemají dostatečné informace od vlády a pak je jich práce do jisté míry omezena. V otázce migrace mají ale velmi kvalitní zprávy od vlády (tu současnou dočasnou v demisi ještě nelze moc hodnotit) a tak se daří vést jednání v maximální profesionalitě. Ne všechny zprávy ale mohou být veřejné, protože diplomatické jednání spočívá právě v tom, že stát se svými zájmy se velmi citlivě ve vnímání i toho druhého v bezpečném uzavřeném prostředí snaží ovlivnit tak, aby se nakonec došlo k výsledku pro všechny strany (tj. samozřejmě i pro nás) nejlepšímu. Taková jednání okolo Dublinu IV. ale i celkové migrační politice (tj. i návratové politice apod.) se vedou a nejsou jednoduchá. Nelze dílčí zprávy zveřejňovat, protože by to narušilo proces jednání.

Přesto pokud byste měli pocit, že už nějaké vyjádření nazrálé je, můžeme kontaktovat tiskového mluvčího:

https://www.mzv.cz/representation_brussels/cz/kontakt/tiskovy_mluvci/index.html

Pokud vám naopak např. není jasný postup jednání v Evropské Unii (kromě diplomatických cest), přidávám zde odkaz na jednoduchý model:

http://www.europarl.europa.eu/external/html/legislativeprocedure/default_cs.htm

Před kontaktem úřadů velmi doporučuji si přečíst články na blogu i v jiných médiích Tomáše Zdechovského a sdílené materiály Ondřeje Benešíka, protože se tam mnohé a hodně konkrétní dozvíte. A Vaše konkrétní dotazy určené jim či diplomatům apod. nebudou opakováním již řečeného, ale naopak objevením faktické či jen nevysvětlené mezery v procesu.

Posledním politikem, kterého bych chtěla zmínit - který je v otázce migrace důležitý, je Pavel Bělobrádek. Někteří lidé ho nemají rádi proto, že se obávají toho, že se paktuje s  Angelou Merkelovou. Není tomu tak. Je jen dobrým mostem ke komunikaci. Znám Pavla Bělobrádka ze dvou stran: Na jednu stranu umí být velmi na úrovni a diskutovat s nejvyššími evropskými i americkými politiky a diplomaty a na druhou stranu má svůj tvar a nenechá se opít rohlíkem ani zmanipulovat někam. Jen pro mě takovým "mentorem". Pokud se ho na něco zeptám, dá mi stručnou odpověď. Pokud jsem v něčem z nedostatku informací, které se dostávají na veřejnost, mimo mísu, velmi rychle se to dozvím a pak pátrám dál. Pavel Bělobrádek může otevírat některá témata i u Angely Merkelové, která, ač dobrá a zkušená politička a kvalitní člověk,  je ve vleku vnitrostátní politiky (otázka tlaku stran, i toho, co slíbily) a i svého komplexu z druhé světové války. Nemůžeme čekat zázraky (podle odborníků jsou vnitrostátní tlaky v Německu zatím obrovské), když jsou tam tak velké tlaky a některá jednání probíhají v důvěrnější atmosféře, přesto považuji za dobré se na tato jednání Pavla Bělobrádka vyptat. A to je úloha i médií. 

Na úplný konec zmiňuji člověka, který je "nabušený" konkrétními informacemi a zároveň má velmi dobrý přehled. Je jím politiky napříč politickým spektrem uznávaná vedoucí úřednice v rámci migrace Pavla Novotná z ministerstva vnitra. Nezneužívejte ji dotazy, na které můžete dostat odpovědi jinde. Pokud jste ale z médií nebo chcete napsat článek a chybí vám nějaká konkrétní informace, je vynikající. I ona by měla odpovídat v médiích na zcela konkrétní otázky. 

Alena Kulhavá

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Kulhavá | středa 28.3.2018 20:59 | karma článku: 21,10 | přečteno: 1111x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Za smrt chlapečka pod koly závodního trucku navrhla žalobkyně podmíněné tresty

14. května 2024  9:44,  aktualizováno  14:26

Podmíněné tresty za usmrcení z nedbalosti žádá žalobkyně v případu tříletého chlapce z Mělnicka,...

Gruzínský parlament schválil zákon o zahraničním vlivu, poslanci se poprali

14. května 2024  14:06

Aktualizujeme Gruzínský parlament schválil návrh zákona o zahraničním vlivu, který prosazuje vládní strana...

Policie stíhá diskutéry za nenávistné komentáře k případu ukrajinského násilníka

14. května 2024

Policisté obvinili několik lidí za nenávistné komentáře, které se objevily na sociálních sítích v...

Ženíšek prošel i u Pavla, prezident ho jmenuje ministrem pro vědu a výzkum

14. května 2024  6:01,  aktualizováno  13:49

Marek Ženíšek se stane ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Prezident Petr Pavel ho jmenuje členem...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik