Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak vnímám situaci letošních voleb? Jaká základní poselství si z nich odnáším?

Díky Vesmíru a díky všem lidem z různých politických stran, se kterými jsem měla možnost se setkat osobně nebo po emailu či na FB za jednotlivé zkušenosti a hlavně za otázku, která mi po těchto volbách vysvitla. Píši o ní níže:

Existují v Cestě, kdy je člověk "Hudebním nástrojem" vůbec nějací poražení?

Každá doba si nese své vlastní lekce. Rozumem je můžeme analyzovat, zkoumat a je to v pořádku a velmi potřebné. Většinou se ale hlubší důvody jednotlivých historických lekcí ukážou až s odstupem času.

Osobní nebo i společenské hlubší roviny se ukážou hned, ještě později a pro někoho nejsou patrné vůbec.

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=613903

Současné volby ukázaly některá témata a i historický kontext:

Nacházíme se v době, kdy se máme nejlépe, jak jsme se kdy měli. Václav Klaus mladší zajímavým způsobem vysvětloval potřebu lidí si "užít tento moment" a tak podpořit Andreje Babiše, který jim tu možnost dává a zároveň dává možnost, aby si vyposlechl jejich bolesti. Dobrý čas je časem k řešení osobních bolestí. To je přítomnost. Tu Andrej Babiš vyhmátnul skrze dotazníky velmi přesně a na ni navázal politickou kampaň.

Ve své knize potom smíchal volební plán, dlouhodobé vize a utopiemi. Je to velmi chytrý marketingový tah, neboť vždy, když nějaké věci nezrealizuje, řekne "to byly jen sny" a lidé mu to odpustí.

Některé demokratické politické strany se topí v chaosu (ČSSD) toho, co jsou, co chtějí a jak to vůbec u nich ve straně funguje. Nebo vidí svět globálně v závažných úkolech, které vždy politické strany řešily: Stav světa a státu, od toho odvozovat nutnosti pro to, aby se lidem žilo lépe. Proto mají také tyto politické strany velmi podobné programy: Lidovci, STAN, ODS a Topka. Liší se vztahem k EU a v rámci konkrétních daňových systémů apod. Ale jasná je další práce na inovativním průmyslu (neboť na té již Pavel Bělobrádek pracuje) a je jim všem zřejmá. Velmi čitelně ji prezentovali, ve hře je také reforma školství, (zdravotnictví), zemědělství - resp. pokračování v současné práci Mariana Jurečky. Lidovci si ještě více uvědomují krizi rodiny a ducha společnosti, která situacím ve školách předchází a i k tomu se vztahoval jejich program. Ve hře je také globální klimatická krize, kde Marian Jurečka i Tomáš Zdechovský makají na plné obrátky. Ale to média ani lidi v současné době nezajímá. Chtějí jednoduchá řešení.

Sociální demokracie když hovořila "ochráníme vás před levnou pracovní silou" vzhledem k tomu, že před půl rokem ještě mluvili jinak a zkušenosti v inovativním průmyslu má už Pavel Bělobrádek, ztratili některé hlasy (někteří nepřišli k volbám nebo volili ANO, které si přisvojilo právě Bělobrádkovu práci či další strany. Nebo k volbám nepřišli). Ochránit občany není takovým tématem, jako vrátit se na trhy nebo vyřešit exekuční mafie apod. 

Doba je v konzumu bohatá a tak se nechce myslet na problémy důchodu, situace v Africe a školství. A pokud někdo nějaké problémy má, tak je přehodí na někoho jiného: Rodiče na učitele, děti na učitele, lidi na stát. Nikdo si moc nechce připustit, že k tomu, abychom se přiblížili západnímu světu, nestačí nám pracovitost, ale musíme se po komunismu znovu dostat na trhy svými novými vynálezy - ty staré jsme prodali nebo je zlikvidoval polistopadový trh. Je třeba i transformace rodin. Je to bolavé začínat skoro od nuly, ale řada zajímavých podnikatelů již funguje a ve školství a ve společnosti se krize rodiny už také reflektuje a žije podle toho. Pro ostatní - pokud to lidé vezmou vážně nebo nás postihne nějaká menší či větší skutečná hluboká krize, je také šance, že se obrodí. 

Pokud bychom si mysleli, že právě inovace zajistí do budoucna větší přízeň demokratickým stranám, tak já ten optimismus nesdílím. Andrej Babiš je velmi schopný marketér a má tolik peněz, že si koupil odborníky, kteří mu zajistili prezentaci Bělobrádkovy a Jurečkovy práce za svou. A do budoucna tedy také už ví, co je potřeba a jistě nebude hloupý, aby to nedělal. Bude hledat nějakou šikovnou rovinu podpory vlastních firem (na hraně zákona nebo i za ní s vlivem na úřady) a mezi tím také něco dopřát lidu.

Vzhledem ke kolaborantské povaze řady Čechů se už teď daří, že řada odborníků s agentem STB Andrejem Babišem spolupracuje a další spolupracovat budou. S Andrejem Babišem, který je sice schopný a pracovitý podnikatel, ale který je zároveň trestně stíhán pro Čapí hnízdo, Korunové dluhopisy i na Slovensku je mu vyměřena pokuta 16.7 miliard za monopol v pekárnách - porušení zákona a který má opravdu specifické způsoby jednání. Takže možnost, že se udrží ve vládě podobně dlouho jako Vladimír Mečiar na Slovensku nebo Berlusconi v Itálii, je docela velká. "Vždyť by přece bylo hloupé s tak schopným podnikatelem, který postaví naši republiku konečně na nohy, nespolupracovat. A je přece nejlepší jít s člověkem, který napadá všechny (včetně naprosto bezúhodou KDU-ČSL), že "kradnů". Tím více v situaci, kdy není jasné, zda soud odsoudí Babiše za korunové dluhopisy a Čapí hnízdo pouze morálně (a bude muset vymyslet pravděpodobně nový zákon na tento podvod) nebo i trestně do vězení. " Ano, ODS a ČSSD mají v minulosti škraloupy, ale nejsou ve vládě jediní. Lidovci jsou sice nenápadní, ale odvádí dobrou konkrétní práci a to jak na ministerstvech, tak v mezilidském jednání, aby vůbec byla schopna vláda fungovat. A kdyby ve vládě byli i další bezúhodné strany, stejně by Babiš tvrdil, ako kradnú. A už teď mají Lidovci výraznou zkušenost, jak si Andrej Babiš jejich úspěchy přisvojil. Marian Jurečka je neuvěřitelně pracovitý a lidsky velmi výrazný člověk, ale dostával prostor v médiích a pochválil ho někdy Andrej Babiš nebo vzal jeho úspěchy na ministerstvu zemědělství na sebe, jako by on řídil ministerstvo zemědělství? Vzpomínejte. 

Je jen kabaretní zajímavostí, když se redaktor Událostí komentářů  zeptal pana Faltýnka " A přijde vám nepochopitelné, že když očerňujete své koaliční partnery včetně Lidovců, že kradnů, že s vámi potom do nové koalice nechtějí jít?"

Do poslanecké sněmovny ale volí lidé a to i ti, kteří se vůbec o politiku nezajímají a jen je Andrej Babiš vyslechne na ulici.

Petr Pithart popsal velmi dobře další důvod, proč ANO získalo tak vysoký počet hlasů:  Lidé nevěří v právní stát. Nikdo z minulých lumpů - ať už komunistů nebo korupčníků nebyl prakticky potrestán. Soudy se vlečou skoro deset let. Když obyčejný občan něco opomene vůči státu, hned následuje trest, ale ti velcí lumpové nepotrestá nikdo. Právní systém je příliš složitý. Těžko se potom divit, že uvěří jednoduchým heslům Andreje Babiše a Tomio Okamury. Pak i když je Andrej Babiš sám trestně stíhaný - je přece jen politik nové strany a lidé v něm chtějí vidět "vůdce" změn v této oblasti. Stalo se tak tak, že potom nevěří ani klasickým čistým malým stranám, protože se tak dalece o politiku nezajímají, aby rozlišovali a někteří vůbec vnímali, co která politická strana v parlamentu i ve vládě dokázala. I to je úloha politických stran - aby se to změnilo. Ale bude to trvat. Přesto podpora Pirátů a i jen malý pokles hlasů u Lidovců jsou nadějí. Nadějí i v tom, že tyto strany nejvíce volili mladí lidé.Jak říká Daniel Herman: 40 let trvala cesta Mojžíše z Egypta do země zaslíbené. Konsumismus je překážkou, ale v otázce vyléčení politické nedůvěry máme šanci. 

Kdo mě zná, tak ví, že v žádné situaci nefňukám a v každé situaci vidím výzvu.

Jakou vidím v této situaci?

Demokratické politické strany ve svých volebních programech vyhlásily, co je třeba v republice udělat. V parlamentu mohou v opozici dobře spolupracovat v hlídání toho, aby se přijímaly pouze funkční a dobré zákony. Nemohou zcela - protože nemají většinu, ale tak se rozhodli lidé a ti si ponesou důsledky. V reálu ale ANO nemusí být ohledně řady zákonů hloupé a bude hlasovat podobně jako zkušené politické strany. To, že některé demokratické zákony jsou ohroženy a to, že nám hrozí i paseka na státním zastupitelstvu a na úřadech, je jiná věc. Ale to stávající členové vlády také nebyli schopni z postu zemědělství a inovací (Lidovci) a z dalších postů sociální demokracie ohlídat - nemají na to kompetence, mohli jen upozornit na něco podezřelého a při velkém dokladovaném podezření vydat Andreje Babiše trestnímu stíhání. Navíc sociální demokracie si zde vařila vlastní problémy.

Kromě parlamentní práce ale vidím práci politických demokratických stran ještě hlubší: A to je také naslouchání lidem. Někdy přijde lekce nečekanou cestou a není nutné se ptát proč a jaký na to mám názor. Je potřeba jenom výzvu nové doby zvednout a svůj úkol jít splnit...

"být hudebním nástrojem".

Demokratické politické strany nemají být populistické v nereálných slibech nebo plnění "co na očích občanů" uvidí či z "foukání bolístek" zjistí. Rozhovory pro ně mají být jak lidským, tak politickým setkáním. Výsledkem by mělo

-  být větší propojení lidí s občany

- podrobnější analýza toho, co skutečně potřebují

- podpora v proaktivnosti a podnikavosti

- podpora k určitým hodnotám

- jití vlastním příkladem ještě více v prezentaci vlastních aktivit a společném soužítí

- větší kontakt a podpora politiků (poslanců, místního zastupitelstva) nejen s neziskovkami, ale i s dobrovolnými aktivitami občanů

- další vyhledání hlubších spojenců demokratických politických stran a spolupráce s nimi

- revize a revitalizace komunikace a fungování v rámci stran

- lepší prezentace své dobře odvedené konkrétní práce

- revize zákonů a redukce nepotřebných 

- určité spojenectví demokratických stran, které může vést k tomu, že si v budoucnu nebudou tolik házet klacky pod nohy (bylo letos výrazně lepší!) a budou jen oslovovat svoji voličskou obec

- někteří další lidé budou chápat, že "člověk míní, pánbu mění"

V tomto kontextu přidávám některé články:

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=621623

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=625562

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=615581

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=615835

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=615793

https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=615799

Výsledky voleb, kdy Lidovci jen málo spadli, je věřím povedou k intenzivnější práci i se vnitřně znovuobrodí v rámci nové situace ve společnosti, než kdyby oslavovali posun o pár desetinných míst nahoru. Věřím, že Vesmír ví, co dělá :) 

Sociální demokracie se musí transformovat od základu a to je dobře, že jí to procenta naznačila. 

Co je totiž lepší? Nádech nebo výdech? Jedno bez druhého se neobejde. Po době vládnutí (což platí pro sociální demokracii a lidovce), které spotřebovává hodně úsilí a energie naven v tvorbě zákonů a posouvání společnosti v globálních věcech, je potřeba období vnitřních procesů a většího kontaktu s občany. Co z toho je důležitější? Co je důležitější v životě? Posedět s přáteli a zažít hloubku setkání nebo odvést pracovní výkon v práci? Je to jako nádech a výdech.

Hluboce si vážím nadhledu některých Lidovců, kteří se s maximální odpovědností zamýšlí nad tím, co je v Řádu věcí, a zároveň vědí, že mohou dělat chyby. V  upřímné snaze musíme jít ještě dál a to věřit, že to, co se děje, má smysl a není vždy možné, abychom tomu do posledního puntíku hned rozuměli. V každé době jsou potřeba jiné politické strany bez ohledu na to, jak jsou pracovité a bez ohledu na to, jak se snaží sledovat společensky potřebné. Některé potřeby lekcí a vývoje společnosti běží ještě mimo to a pokud mají své orientaci politické strany dostát - mít nějaký tvar - musí nutně jejich preference v určitý čas růst a klesat. Tak jsou dnes potřeba ve větším procentu Piráti i ve vládě ANO. Procházíme lekcí Tomia Okamury a starší demokratické strany mohou sehrát jinou důležitou roli ve společnosti.

Přála bych si, aby tento nadhled získali i další lidé a tak přestali vnímat politické strany - pokud jednají čestně - jako vítězné nebo poražené. V každé době prostě lidé potřebují jiné lekce a jiné zkušenosti potřebují v každý čas také samotní straníci, protože to jsou také lidé. Pokud to takto člověk - jak straníci, tak občané - vnímají, pak jsou skutečně "Vesmírným nástrojem" a mohou být v každé situaci skutečně šťastní.

Nádech nebo výdech? Co je lepší? Obojí tvoří dohromady harmonický celek v duálním světě.

Alena Kulhavá

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Kulhavá | úterý 24.10.2017 17:55 | karma článku: 16,12 | přečteno: 536x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  21:51

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1360x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik