Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak obohatit celek pomocí evoluční teorie?

Skoková evoluční teorie se dnes učí již na řadě středních škol a morfogenetické pole přestalo být pro řadu lidí zvláštním nesrozumitelným pojmem. 

Jak se ukazuje, tak kromě Lamarkovy teorie (organismy se v průběhu života vyvíjejí) a Darwinovy teorie (přežívají ti nejpřizpůsobenější)atd. pravděpodobně platí i princip toho, že vývoj neprobíhá lineárně, ale skokově (Rupert Sheldrake). Viditelné změny (vzhled, chování, způsob uvažování, dovednosti apod.) se objevují spíše v určitých "rázech" nebo minimálně rychlost projevu daného znaku není rovnoměrná v čase. Jedno z prvních pozorování se odehrálo u opic na jednom ostrově: Vědci naučili opice zacházet se specifickými nástroji, do té doby žádnou opicí neužívanými. Jaké bylo jejich překvapení, když se stejná dovednou objevila po nedlouhém čase u opic na velmi vzdáleném ostrově, kde dříve toto opice neuměly a neměly s opicemi od vědců žádný kontakt. To, zda existuje nějaké "morfogenetické pole"- tj. tvarující pole, které "sbírá a potom tedy i poskytuje dovednosti druhu na celé planetě" můžeme spekulovat, dostáváme se totiž na stejnou hranu jako když se ptáme "co to je myšlenka", "co to je láska." Jevy empiricky známé, přesto těžko popsatelné a do rovnic zařaditelné. 
 
Sama jsem zažila tento jev např. v rámci alikvótního zpívání (technika zpěvu, kdy se kromě základního tónu zesilují i další alikvótní tóny, tak jak to známe od Mongolů a Tibeťanů): Před 20 lety bylo alikvótní zpívání v Čechách a vůbec v západním světě poměrně neznámé. Lidé, kteří chodili na semináře, se namáhavě učili  pěveckou techniku, někteří měli i problém jednotlivé tóny rozeznat. Těm nadaným trvalo většinou několik týdnů, než v dobré akustice (např. v koupelně) způsob zpěvu našli. Po letech už to trvalo jen několik dní. Upozorňuji na to, že stejně jako předtím zpěváci nic o alikvótní technice nevěděli (nebo jen základní informaci)! Zrychlené učení nespočívá totiž v tom, že noví účastníci seminářů alikvótní zpívání více slyšeli ve společnosti nebo že by si něco předem nastudovali či natrénovali. Princip je v tom, že byť nevelká skupina, ale přece jen existující, vnesla do "pole" dovednost alikvótně zpívat západním způsobem (který se trochu liší od Mongolů a Tibeťanů). A situace dnes? Většina lidí slyší napoprvé tóny hned (mám vyzkoušené i ze školy jako učitelka) a pokud někdo naprosto neznalý (např. zpěvák nějakého běžného sboru) zkouší alikvótně zpívat, pravděpodobně se mu to do půl hodiny povede (základní tvorba alikvótních tónů, nikoliv zpěv melodie, který je doménou stále ještě jen několika sborů na světě a menšího množství individuálních zpěváků).
    Nakolik je síla pole (byť jen částečně) závislá na vzdálenosti, nebo je zcela bez ohledu na vzdálenost, se asi ještě přesně neví. 
    Dovednost dnešních malých dětí (oproti předchozím generacím) pracovat s počítačovou technikou a technikou obecně není třeba ani komentovat. A našli bychom řadu dalších příkladů.
    Systemická psychologie (která je od morfogenetického pole odvozena) je dnes důležitým odvětvím jak v individuálním rozvoji, tak v rodinných vztazích, ale také v businessu a obecně v pracovní oblasti. 
 
Proto ve všech společenských otázkách (společnost, mezinárodní situace, politika apod.) nejsme oběti, ale můžeme skrze kolektivní (ne)vědomí či morfogenetické pole nenásilně ovlivňovat běh událostí více, než se nám zdá. A to nejen "vkládáním" konkrétních pozitivních dovedností, ale i obecných kvalit: Umět se soustředit, umět odpouštět, milovat, vnímat svoji jedinečnost i celek, možnosti i hranice apod. 
 
Alena Kulhavá 

Autor: Alena Kulhavá | neděle 25.5.2014 22:17 | karma článku: 11,40 | přečteno: 539x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 619x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4717x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 869x | Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Muž upoutal pozornost policisty. Při zásahu se u něj našly zbraně i munice

20. června 2024  13:57

Čtyřiadvacetiletý muž z Ústeckého kraje se choval podezřele. Toho si všiml policista, který si o...

V bytě vzplály nahromaděné odpadky, hasiči museli evakuovat sedm lidí

20. června 2024  13:48

Požár vypukl nad ránem v podkrovním bytě v bytovém domě v Lukavici na Šumpersku. Oheň se v...

V Jizerských horách hoří dům. Hasiči vyhlásili druhý stupeň, používají i žebřík

20. června 2024  12:51,  aktualizováno  13:38

Mohutné plameny šlehají z domu v Horním Kořenově v Jizerských horách. Požár vypukl v kůlně, hasiči...

Chceme posílit vztahy, řekl vietnamský prezident Putinovi. Chválil úspěchy Ruska

20. června 2024  9:07,  aktualizováno  13:28

Vietnam a Rusko mají zájem na posílení vzájemných vztahů, uvedli prezidenti obou zemí To Lam a...

Objemné plenky mohou způsobit horší paměť
Objemné plenky mohou způsobit horší paměť

Není asi velkým překvapením, že dostatek vhodného pohybu je pro správný vývoj miminka naprosto zásadní. Jen málokdo si ale dokáže představit, co...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik