Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak fakenews a nepravdy ovlivňují nejen výsledky parlamentních a prezidentských voleb v ČR

Pravda zvítězí platí skutečně až při pohledu tváří tvář smrti a někteří i to obejdou a pak je otázka, co prožívají potom (pokud vezmeme zkušenosti různých náboženství pouze jako teoretické možnosti). Je odpovědnost na politicích? 

Na současných jednáním je vidět, že potřeba pravdy se v části občanské společnosti od roku 1989 čím dál oslabuje a sílu nabírají marketingy. Ztrácí se i důstojná kultura jednání a tak se může někdy stát, že nějaký jen tak mimoděk vyslovený návrh  může být v rámci normálního jednání přehlédnuto či neakceptováno. Nejde jen o ztrátu kultury, ale i o stinné stránky zajímavých nových komunikačních kanálů, které přicházejí a se kterými se učíme pracovat tak, aby nás to udrželo ještě v možné pozornosti a věci kolem jen neplynuly příliš rychle a neuchopitelně a nenapadali jsme se potom ze zlé vůle. Bohužel, když se podívám na práci politiků, mám pocit, že absolutně nemohou ani s týmem (neboť řada věcí nepopulističtí osobní voliči čekají od nich konkrétně a ne od markeťáků Babiše) zvládnout ve 19 - 20h hodinách (většina z nich si pět hodin na spánek dává, ale někteří ani to ne). 

Pokud ale odhlédneme od možnosti nedorozumění, která určitě mohou nastat, některé věci se pořád opakují a tam potom možnost nějaké desinterpretace se snižuje a spíše připadá v úvahu fakt prosté manipulace s občany:

1) Tomio Okamura by měl budit veřejný posměch, ale u části obyvatel nebudí. Vyloženě lhal např. o tom, jak hlasovali Lidovci v Evropském parlamentu, opakovaně to používal ve své kampani navzdory oficiálnímu obvinění od Lidovců, překrucuje, co se dá. 

2)  Lidovci podle opakovaných vyjádřeních předsedy strany Pavla Bělobrádka i místopředsedů Mariana Jurečky a Jana Bartoška nebyli osloveni k sestavování vlády. Vzhledem k tomu, že se sami aktivně státotvorně ptali (ač by nemuseli), a nedostalo se jim žádné konkrétní odpovědi, nepodezírám Pavla Bělobrádka ze lži. Bělobrádek může udělat přešlap, nevhodné vyjádření se k něčemu, i on má své stíny, ale za celou dobu jeho dlouhého působení jsem ho nenachytala při lži a velmi dobře pro něj mluví i hlídač lží Demagog. Proto vyjádření pana Faltýnka i pana Babiše považuji za docela nehorázné. Nedají si pokoj, ani když jsou veřejně kritizováni, a místo, aby novinářům tento dotaz zodpověděli a konkrétně dokladovali, jak se Pavla Bělobrádka ptali, odpověděli v dotazu nikoliv na to, jak jednali s Lidovci, ale jak jednali se Starosty a Piráty a Topkou. Může jít za těchto podmínek rozumná strana s Babišem do vlády, když zde budou tito dva pánové - Babiš a Faltýnek (v parlamentu) i kdyby se jim podařilo se ovlivněním úřadů zprostit viny? Tam není na čem stavět. Žádné normální slovo neplatí. 

3) Ruská a další propaganda frčí v Čechách skutečně na plné obrátky a zjistila jsem, že tyto emaily, kde jsem si myslela, že to již lidé kolem mě neřeší, mi končí ve spamu, takže jsem ani nevyhodnotila, že je to stále ještě problém, resp. naopak větší. Rusové nemají v současné době zájem zabrat Čechy, ale mají ve své zahraniční i domácí politice ukázat rozhádanou a rozbitou Evropu. A tomu řada lidí, kteří si nenechají vysvětlit tyto neuvěřitelně lživé zprávy, pátrat po pravdivých informacích, zeptat se lidí s kontakty kolem sebe nebo někdy stačí jen přemýšlet, bohužel přispívají. Přispívá k tomu i prezident Zeman, protože je to mimo jiné také on ve svých rozhovorech s Putinem, kdo dveře funkčnosti této propagandy pomáhá. To nemá nic společného s našimi obchody s ruskými firmami. 

4) Prezident Zeman prohlásil ve "své" televizi Barandov (televizi, která je mu z mého úhlu pohledu až nekriticky nakloněna), že on je autorem programu Občanského fóra. Skuteční pisatelé a lidé, kteří se kolem psaní programu OF pohybovali, to popírají. Je příčinou prezidentova vyjádření vědomí neomezené moci v médiích a velikosti hlouposti jeho voličů, kteří si to nedohledají? Nebo je to senilita či zdravotní obtíže, které mu do úst takovou větu bez širšího vysvětlení dávají?  Podle aktérů sametové revoluce Ivana Gabala, Michala Horáčka (kteří na otázku odpovídali) a Michala Kocába byl program OF sepsán v Činoherním klubu, kde Zeman nebyl a nemá tak jak tak nic společného s programem OF. To, že aktéři sametové revoluce dali možnost Miloši Zemanovi promluvit na Letné je jiná věc, a to samotní aktéři potvrzují. Také Daniel Kroupa potvrzuje, že do programu OF nenapsal Miloš Zeman ani čárku, resp. ex post ho požádali o úvod: 

Daniel Kroupa: "Jak vznikal Volební program OF:

Miloš Zeman psal úvodní dvě části prvního sešitu Volebního programu, zbytek textu a následující sešity byly dílem Programové komise. Rozdělení textu na tři části navrhnul Josef Vavroušek, já jsem psal první pasáž části "Cesty" a redigoval celek, navazující sešity a napsal brožuru Kandidát. 
Programovou komisi ustavil v Laterně magice Václav Havel, předsedou jmenoval Josefa Vavrouška a jeho zástupcem mě. Josef se však záhy stal ministrem životního prostředí a přenechal práci a předsedování mně. 
Členů odborných týmů Programové komise bylo kolem stovky a bylo nesnadné jejich činnost zkoordinovat, nedopouštět se manipulací a dopracovat se konsistentních výsledků. 
Část volebního programu nazvaná Cesty byla projednána a schválena Sněmem OF. Působila však poněkud suše a proto jsme se rozhodli s Josefem doplnit ji literárním úvodem. Hledali jsme vhodného autora a Josef navrhnul Miloše Zemana, který do té doby v Koordinačním centru nepůsobil a který projevil při sepisování úvodu značnou horlivost. Otevřelo mu to cestu ke kandidatuře do Federálního shromáždění."

 Opět to je od Miloše Zemana  kampaň pro tu část občanů, kteří si další informace dohledávat pravděpodobně nebudou: Buď z nezájmu nebo z nedostatku času. Nebo prostě jen proto, že takovouto velmi pravděpodobně nepravdivou informaci z citlivé doby by od prezidenta republiky nečekali. 

Demokratičtí politici dělají, co mohou (i když určitá nutná vylepšení je čekají!): Zodpovídají propagandu, reagují na fake news a hlavně od některých málo kdy uslyšíte nehoráznou lež (určité interpretační přibarvení některé strany používají a každému politikovi nějaká nepřesnost v tomto rozměru uteče ve stresu veřejných prohlášení, na které se někdy nemají čas ani připravit). Zásadní práce je na nás, abychom mezi sebou komunikovali: Slovně, ti co jsou na FB sledovali nejen své oblíbené politiky, ale podívali se občas i na politiky, kteří ti jejich oblíbenci kritizují. A pokud nebudou umět dohledat pravdu, tím spíše pátrali po původních pramenech (sami nebo přes známé): Veřejným prohlášeních, psaných dokumentech apod. A pokud i u politiků, kteří jsou nám sympatičtí, najdeme nepřesnosti nebo zvláštní chybné informace či formulace, máme možnost je na to upozornit emailem nebo přes FB.

Politici nemají odpovědnost za naše životy a za naše vnímání světa, vykonávají jen určitou funkci lépe či hůře. V době tak rozsáhlých médií nemají šanci vůbec opečovat vše, co se kde píše. Odpovědnost je na nás občanech. Není to snadné, ale nelze nárokovat odpovědnost na někom jiném. Buďme si v tom tedy vzájemně oporou - v dialozích a dohledávání pramenů zásadních informací a abstrhování těch nepodstatných. 

Alena Kulhavá

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Alena Kulhavá | úterý 21.11.2017 14:31 | karma článku: 16,61 | přečteno: 821x
  • Další články autora

Alena Kulhavá

Uvedení na pravou míru fake news pana ministra Beka a návrhy řešení situace ve školství

Pan ministr Bek (ale i další min.před ním) zveřejňovali falešné informace o platech učitelů, pan min. Bek k tomu přidává další výrazně zkreslené info. tom, jak jeho návrhy opatření nepostihnou výuku dětí. Řešení i prostor pro vás.

25.11.2023 v 18:31 | Karma: 24,44 | Přečteno: 615x | Společnost

Alena Kulhavá

17. listopadu 2023 s tématem "Den studentů"

Den studentů...oslava statečnosti a svobody...akcent na rozvoj člověka... proč učitelé nestávkovali za svoje platy, ale stávkujeme 27.11. v rámci nepochopení, co je dnes realita základních škol, v jaké jsme situaci? Desatero

17.11.2023 v 23:21 | Karma: 38,89 | Přečteno: 4716x | Společnost

Alena Kulhavá

Výzvy prezidenta směrem k vládě,možnosti a výzvy občanů: Nová situace, realita ze zákulisí

Co bude dál? Voliči Petra Pavla i Andreje Babiše mají nové možnosti. Jak to? Jaké? Využijeme toho? Umíme se podívat i na vlastní Stín? Umíme využít i toho pro sebe i ve společnosti?

29.1.2023 v 20:29 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Společnost

Alena Kulhavá

Proč je současná vláda "tak mimo realitu" i když jsme do ní vkládali tolik nadějí?

Situace je z mého pohledu horší v tom, že nejde o "zkorumpovanou vládu" "vládu odtrženou úplně od reality" "populistickou vládu". Vnímám spíše problémy hlubší, které by se projevily, ať by se do vlády dostala ta či ona politická

23.10.2022 v 16:02 | Karma: 37,29 | Přečteno: 15309x | Společnost

Alena Kulhavá

Hlubší otázky kovidu a jeden hrot mezi očkovanými a neočkovanými

V předchozím článku jsem popisovala současnou aktuální situaci zdravotní a sociální, v tomto článku píši o hlubším podhoubí, kde nás čekají výzvy možná pro každého z nás:

28.11.2021 v 17:17 | Karma: 18,23 | Přečteno: 868x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  11:59

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Rusko chce zabrat větší část Baltu, znervózňuje Finy a Litevce. A popírá to

22. května 2024  10:53,  aktualizováno  11:57

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři,...

Norsko, Španělsko a Irsko uznají Palestinu. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

22. května 2024  9:47,  aktualizováno  11:53

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Bez uznání palestinského státu...

Nejčastější nemocí z povolání zůstává covid. Postihuje hlavně zdravotníky

22. května 2024  11:35

Ačkoli nových případů covidu je minimum, například za úterý jich přibylo jen 14 a v nemocnicích...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1162x
Učím biologii, chemii, zeměpis, výchovu ke zdravÍ, hudební výchovu, letos i kroužek doprovodné kytary. Zároveň jsem (již jen okrajově) poradcem ve zdravém životním stylu a pro léčbu chronických onemocnění. Zpívám, zajdu občas na mši, zatancovat, miluji hudbu, přírodu, příležitostně medituji, maluji, praktikuji jógu a "vím, že nic nevím". Jsem vděčná za život na Zemi. 

Seznam rubrik