Lidská blbost nezná mezí - zákaz kouření v hospodách

Stále znovu a znovu jsme nepoučitelní a opakujeme staré chyby a omyly. Striktní zákazy které mají za cíl změnit lidské chování se míjí účinkem a problém se schová,nebo nastane ještě větší problém jinde.V USA (dávno tomu) zavedli prohibici a zakázali alkohol..Zákon platil,alkohol se pil dále a korupce dosáhla neuvěřitelných výšin. Díky tomuto bohulibému počinu získala mafie neuvěřitelnou moc a dodnes ji zcela neztratila. S vidinou dalších miliadr do státní pokladny,zvedla ČSSD razantně daně z cigaret.Jejich matematika -zdražím o 30%,dostanu o 30% více nefunguje a  jediný efekt je pašování,dovoz levných cigaret z ciziny a omezení výroby v ČR.

Momentálně se na námi vznáší úplný zákaz kouření  v hospodách a restauracích.Další bohulibý počin,který se už podařil v některých zemích zavést.Zastánci zákazu mají jasno,ochráníme hospodské,nekuřáky i kuřáky ,tím spasíme svět a nikdo nebude škodný.

Bohužel stále zapomínají na lidskou přirozenost.Myslí si, že mávnuntím proutku přestanou kuřáci kouřit.Budou nadále chodit do restaurací a těm se ještě zvednou tržby.

I ty bláhový ševče( jak říká kamarád).

Výsledek bude tristní a ničemu se nepomůže.V malých vesnických hospodách se bude kouřit dále.Pro většinu  kuřáků je nemyslitelné nezapálit si k pivu cigaretu.Ve větších městech se vytvoří "soukromé kluby" a tím se zákon obejde.A část lidí zůstane doma a dá si pivko z lahve.

Tak jako tak,hospody budou mít menší tržby( zkušenosti ze zahraničí),kdo kouřil bude kouřit dále a několik hospod se zavře.

Kontroloři a policisté budou mít práci navíc (už teď velmi "efektivně" odhalují nezletilé pijáky alkoholu) a ti co kouří ,nebo mají jenom pochopení ,budou mít další morální problém.Hlásit/nehlásit  -zvláště když budou sami chodit do hospod s cigaretou."Tím se určitě zvedne autorita policistů"

Opravdu nemáme jinou možnost jak ochránit nekuřáky?Co takhle filtry v hospodě(fungují výborně).Nebo dle předpokladů zastánců zákazu kouření vzniknou čistě nekuřácké hospody? A je po problému.

Přece nikdo nenutí nekuřáky do zakouřené hospody vstupovat!

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Kulhánek | úterý 5.2.2008 23:34 | karma článku: 13,82 | přečteno: 980x