Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

xxx

7. 2. 2008 12:26
???

a není pravda, že hospodám ubyly tržby po zavedení zákazu kouření, bylo to naopak

0 0
možnosti

kulhánek

7. 2. 2008 23:28
Re: ???

kde jste sehnal data?

v Irsku z oficiálních statistik vychází pokles cca o 25%

0 0
možnosti

Milan

6. 2. 2008 22:21
Jsem pro úplný zákaz

vstupu nekuřáků do kuřáckých hospod!

0 0
možnosti

Andy

6. 2. 2008 15:22
Jsem pro zákaz

Zrovna jsme byli v sobotu na někuřáckém plese a bylo to super přijít domů po protancované noci a nesmrdět kouřem - mám dlouhé vlasy a fakt mě nebaví si je každý den mýt. Celá naše parta jsou samí nekuřáci a radši se scházíme (a popíjíme) u nás doma a jediným důvodem je právě kouření v hospodách. Až bude zákaz tak budeme chodit víc do hospod, jednoduché.

0 0
možnosti

orca1

6. 2. 2008 13:19
zajímavý postřeh

Jen na okraj _ problém je v tom že doposavad nikdo nahlas neřekl že kouření je nenormální jev a že nekuřák je normální . Dokud se tohle neprosadí a hlavně než to mnozí pochopí nic nelze dělat .

A pro ty že je to omezením svobody bych si dovolil připomenout např. silniční zákon, školský zákon , hygienické normy v restauracích a mnoho dalších zákonů za které jsme až moc rádi až už jsme si na ně tak zvykli že je nepovažujem za přítěž ale naopak za klad. A v tomto případě je to podbné . Je třeba si uvědomit že bez zákazů a příkazů nelze žít - naprostá svoboda NEEXISTUJE a nikdy existovat nemůže vždy bude limitována zákony ...

0 0
možnosti

Kulhánek

6. 2. 2008 10:27
poznámka k článku

Souhlasím s nekouřením ve veřejných prostorech,v kancelářích,na zastávkách a podobně.

Diskuse se vede o zákazu kouření v hospodách.Hodně reakcí vypadá,jako by někdo autory nutil do zakouřené hospody chodit.

Ale to nebyla podstata článku.Šlo mi o nabourání naivních představ,že zákazem se vše vyřeší,nastane ráj na zemi a vše bude v pořádku.

Myslím,že se tak nestane,pouze se problém přesune do jiné oblasti.Porušování zákazu,obcházení zákona a pod.

P.S. Když je taková poptávka po nekuřáckých hospodách,jak je možné,že v každé vesnici a městě nevznikají nekuřácké hospody jako houby po dešti - a ty kuřácké nekrachují?      :-)

0 0
možnosti

Zuzana Hejná

6. 2. 2008 10:46
Re: poznámka k článku

Nevím, v kolika vesnicích a městech jste poslední dobou byl. V našem devítitisícovém městě nedaleko Prahy v r. 2007 začala fungovat nekuřácká vinotéka/vinárna a nekuřácká kavárna. O rok dříve proběhla rekonstrukce jedné zdejší restaurace tak, že vznikla kuřácká hospoda a nekuřácká restaurace přes chodbu. A zašla jedna kuřácká hospoda, ale prý proto, že měli pivního šmejda.

0 0
možnosti
P

p5re

6. 2. 2008 9:26
znovu

Budu se opakovat, protoze to tu bylo napsano jiz nekolikrat... Jedte se podivat do Anglie. V pondeli jsem se vratil z Londyna, byl jsem se tam po 10-ti letech podivat. Po pravde, neumel jsem si predstavit anglickou hospodu bez koure... :-) Nenarazil jsem tam na sebemensi problem!!!! Proste chlapi pijou pivo, jako drive a kdyz maji potrebu si zapalit, klidne se zvednou od stolu a jdou si zakourit ven, kde maji pripraveny popelnicek a (to ne vsude) treba i mayl sezeni s tim klasickym topidlem. Pohoda, klidek, nic se nedeje a vsichni jsou v pohode. Myslim, ze kdyz to zvladnou tam, tak ze u nas to zadny problem taky nebude, jen si to holt ted nekdo nedokaze predstavit a dela humbuk... :-) Mejte se pekne a nebojte, jde to i bez cigar v hospode!!!

0 0
možnosti
VP

stas

6. 2. 2008 8:53
Je svoboda a svoboda

Nevím pokud 25% populace má omezovat moji svobodu dýchat čistý vzduch a aby moje věci nesmrděly. Když si vezme příklady z Anglie, Irska, Francie a Itálie a nikomu to nevadilo, prostě to vzali jako zákon. Kuřákovi nikdo nebrání, aby si kouřil doma. Bude za mě kuřák čistit moje oblečení, aby mi nesmrděli, bude za mě hradit případné poplatky v nemocnici za onemocnění s pasivním kouření. Nebude!! V mé firmě se nekouří a kdo si chce zakouřit, tak se musí odpíchnout sjet 10 pater dolů, aby si mohl zapálit. Takhle za chvíli většina kuřáků si nechala svoji cigaretu až po pracovní době.

0 0
možnosti

tris

6. 2. 2008 9:01
Re: Je svoboda a svoboda

stasi, i za komunismu to vyvlastňování "nikomu nevadilo", prostě to vzali jako zákon. Až na ty, kterým vyvlastňovali, že?  Nemyslím si, že tohle by byl jakkoliv platný argument pro tento zákon.

Jinak vy nemáte žádnou svobodu dýchat čistý vzduch. Do restaurace vstupujete za podmínek stanovených majitelem (stejně, jako na jakýkoliv jiný pozemek) a jedna z těch podmínek může být strpět kouř. Pokud nesouhlasíte, nevstupujte - vaše svoboda nebude omezena. Pokud souhlasíte - vaše svoboda nebude omezena také, nemůže být omezena něčím, s čím souhlasíte.

0 0
možnosti

mám svůj názor

6. 2. 2008 8:49
kouření atd.

autor má také svůj názor ať je jaký je, od toho je to blog. Zákon je protichůdný, protože efekt tržeb přinese a nepřinese, výsledek bude stejný jako doposud. Tam kde se zvýší tržby, vyplní mezery tam kde vzniknou - tam kde prostě nejde oddělit prostor. Jestliže zákon, by striktně řešil prostory, část pro a část pro nekuřáky, bylo by to nejlepší řešení. Hospodští namítnou, no a co náklady? No nic náklady! Když chceš podnikat, tak se starej dle zákona, chceš tržby a udržet si klientelu, tak se starej, když na to nemáš, tak nazdar, konec a dělej něco jiného. Sám jsem kuřák a při jídle mi vadí kuřáci více než nekuřákům. Ano u piva atak, si dám, proč ne, ale když nebudu moci, věšet se kvůli tomu nebudu a to pivo si dám vždycky. Být v kůži hospodského, udělal bych vše proto, abych vyšel všem vstříc, myslím si že to jde.

0 0
možnosti

Zuzana Hejná

6. 2. 2008 8:41
Doporučuju

vyrazit do některé země, kde zákaz kouření již platí. Třeba do narvané anglické hospody.

0 0
možnosti

mám svůj názor

6. 2. 2008 9:06
Re: Doporučuju

s tím naprosto souhlasím a navíc podotknu, že se od této doby v anglii potýkají s problémem udržet pořádek na ulicích...to je druhá strana mince, aby bylo jasno. Ožralí kuřáci otravují venku před hospadami klidné kolemjdoucí. Když se řekne A je třeba říci i B. Ostatně proběhla o tom reportáž v tv.

0 0
možnosti
JK

kubas_carreras

6. 2. 2008 8:38
.

Zjednodušené, mylné, místy lživé. Půjde dneska rodinka se třemi dětmi do hospody na lívance? NE, protože se tam kouří. Vydělává hospoda na pivě? NE, nebo jen málo. Na čem vydělává? Například na jídle a nealku. Vydělá, když budou za stolem sedět jen pivaři? NE. Vydělá víc, když bude část zákazníků pít jen nealko a jíst? To už si odpovězte sami.

0 0
možnosti

tris

6. 2. 2008 9:02
Re: .

Tak si otevřete nekuřáckou hospodu. Je-li tomu jak říkáte, tak hodně vyděláte. Tržní selhání je obvykle velká příležitost vydělat. Tak běžte a vložte SVÉ peníze do takového podniku, protože VY tomu věříte.

0 0
možnosti