Drobničky 1

Předchozí text je teoretický a suchopárný. Toto je jeho žertovný praktický doplněk.

Podněcování k nenávisti vůči skupině osob spáchané veřejně přístupnou počítačovou sítí

US boháč vyrábí zboží v Bangladéši extrémně levně, protože tamním bídákům skoro nic neplatí. Ale prodá zboží v USA tak draho, jako kdyby platil mzdu US dělníkům. Ti jsou ale nezaměstnaní, protože zboží vyrábějí bídáci v Bangladéši. Z čeho je má stát podporovat? Boháč mu na to ochotně půjčí, protože už stejně neví, co jiného se svým bohatstvím dělat. Neboť více zboží se mu nedaří prodat.

Stát boháči sníží daně, aby umožnil boháči více investovat, a tím „dát práci“ US dělníkům. Boháč toho nedbá a dál investuje v Bangladéši a půjčuje státu.

Tak se točí pro stát kolo zlého — ale jak roztočit kolo dobrého pro US dělníky? Jen tak, že stát odmítne boháči jeho půjčku vrátit. Jak se to dá udělat? Jen tak, že stát se dopustí násilí na boháčích — a proto by to musel být „stát dělníků a rolníků.“

Neboť současní „politici“ jsou jen slouhové boháčů.

Nebo se může stát to, že stát se prostě zhroutí a jeho moc zanikne — chopí se jí kmenoví loupežníci, jak se teď děje v „Somálsku“ — to je navenek zdánlivým státem jen proto, že místní loupežníci se zatím nemohou zmocnit okolních krajin.

Pustá iluze je, že dluhy státu by někdy mohly splatit smršťující se „střední třídy.“ Iluze je doufat, že boháči se vzdají bohatství po dobrém — bílá vrána jaro nedělá.

Vyvanuté „úspory“

Kořen, který už nevěděl, co jiného počít se svým bohatstvím, nakoupil v eufórii z „růstu trhu“ akcie po sedmnácti doláčích za kus. Ale účetní majetek, který připadá na jednu akcii, jsou tři dolary, když továrna vyrábí, a jeden dolar, když továrna nevyrábí.

Chytráci, kteří drží hotovost, teď schválně vyvolávají paniku na „finančních trzích.“ Kořeni, eufemisticky řečení „investoři,“ proto teď hledají ještě větší kořeny, kteří od nich koupí akcie aspoň za čtrnáct doláčů za kus. A držitelé hotovosti chytře čekají na to, až budou moct koupit akcie za dva doláče za kus.

Řecko

Je Řecko darebácký stát, který se chová vůči zbytku Evropy jako pirát a vyděrač? Tamní politici až příliš dobře posloužili boháčům tím, jak mocně se u nich zadlužili. Naneštěstí to většinou nebyli boháči řečtí.

Za zločin, kterého se dopouštěli řečtí politici, není možné nikoho spravedlivě potrestat. Je vinen řecký lid tím, že tyto politiky — kteří ho zadlužili tak, že to nemůže nikdy splatit — opakovaně „volil?“

Je český lid vinen tím, že opakovaně volí politiky, kteří podporují korupci, ba sami jsou nejhorší loupežníci — Vít Bárta a Věci veřejné. Je lid Sicílie vinen Mafií?

Mluvit o vině má smysl jen tehdy, jestliže člověk, který o míře viny druhého rozhoduje, má také moc ho potrestat. Může lid potrestat sám sebe? Může — tím, že dluhy politiků bude splácet tak dlouho, dokud se hospodářství v zemi nezhroutí a nerozpadne.

Jsou čeští politici zločinci, protože úmyslně umožnili, aby se skoro všeho dřívějšího „majetku lidu“ zmocnili cizí boháči a místní loupežníci? A vůdce loupežníků trůní teď na Hradě, toť strašný Čechů pán.

Já nejsem politik, proto nemusím nikoho utěšovat a chlácholit, oblbovat.

Rakouský latifundista, kníže Schwarzenberk zahuhlal, že „Reformy budou bolet.“ Neměl právo takto se proslovit, protože jeho reformy určitě bolet nebudou. Nanejvýš mohl po právu říct, „Reformy vás budou bolet, chrapouni a rabové!“

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Kuklík | sobota 1.10.2011 13:01 | karma článku: 9,16 | přečteno: 658x
  • Další články autora

Michal Kuklík

O vábivé Veronice

28.1.2016 v 9:17 | Karma: 13,05

Michal Kuklík

Bolševická morálka

20.12.2015 v 9:17 | Karma: 28,60

Michal Kuklík

Koutek filosofie

2.12.2015 v 9:17 | Karma: 7,53

Michal Kuklík

Motiv války

31.10.2015 v 17:17 | Karma: 11,51

Michal Kuklík

K něcismu honorárního imáma

5.10.2015 v 19:27 | Karma: 28,04