Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Život s miminem

Po pár dnech v porodnici, kdy jste ze všeho maximálně vykulení, se vrátíte domů s malým uzlíčkem a jste ještě vykulenější. Život už nikdy nebude jako dřív, bude v určitém směru mnohem bohatší a více naplněný, ale z druhé strany ztrácíte značný kus vlastní svobody. Na prvním místě jsou potřeby vašeho potomka a pak, pokud zbyde čas, můžete uspokojovat ty svoje.

S manželem jsme se na malou Lauru těšili hrozně moc. Byli jsme tak pyšní, když se narodila. Jak jsme my dva dokázali "vyrobit" něco takhle dokonalého? Neuměli jsme nic, učili jsme se spolu přebalovat, koupat, chovat jí. Těšili jsme se na všechno, co nás čeká, ale byly určité věci, které nás překvapily a mnohdy i zaskočily.

Manžel se například těšil na moje mlékem nalité poprsí. Když se mi ale po návratu z porodnice usadily na hrudníku dvě ohromné mléčné cisterny, byl schopen pouze vykulit oči a pronést: "Ó můj Bože, ty jsou ohromný". A rozhodně to nevyznělo jako lichotka. Vzápětí svůj úlek doprovodil větou: "A takovýhle už budou napořád?" A pak, že muži milují obrovské vnady, evidentně je to dokáže i pekelně vylekat.

Pak nastalo období návštěv. Když vám už desátá návštěva nadšeně sděluje, že vaše dítě je přesná kopie manžela, začíná vám pomalu docházet, že život je nespravedlivý. Těhotenství je náročné, napřed zvracíte, umíráte únavou, pak taháte minimálně o deset kilo víc živé váhy, potíte se, otékají vám nohy, hormony vám určují vaše nálady, pak zvládnete i porod, abyste na konci téhle cesty zjistila, že jste byla pouhým inkubátorem - to není fér.

Kojení pro mě také byla zcela nová zkušenost. Ze začátku mi to připadallo trochu "živočišné" a měla jsem obavy, jak zvládnu kojit někde v terénu, kde třeba budou lidi.  Nejsem typ ženy, která dokáže kdekoliv vystrčit prso a nevšímat si zraků veřejnosti (jako třeba přítelkyně pana Saudka, která kojila přímo na tiskovce). Jsem stydlivá, nesvlékala jsem se ani na pláži kvůli celistvému opálení a je pro mě těžké vnímat své poprsí pouze jako prostředek k nakrmení dítěte. Ale nakonec jsem vždy našla řešení, umím nakojit uprostřed lesa, v autě (samozřejmě ne za jízdy), na svatbě kamarádky (středem pozornosti byla nevěsta) i v čekárně u doktora (tady kojí všichni).

Pravda je, že o kojení člověk často přemýšlí - jak, kdy a z kterého prsa. Když jsem poprvé bez dítěte cestovala pražskou MHD, začala jsem si v nestřeženém okamžiku ohmatávat poprsí, protože jsem si nemohla vzpomenout, z kterého prsa jsem kojila naposledy - a zjistila jsem, že tohle je zaručený recept jak na sebe upoutat pozornost.

Přebalování je občas také celkem dramatické. Je to neustálý boj nás rodičů a malého miminka. My se snažíme plenku co nejdokonaleji připevnit k tělíčku, aby se nic z Lauřiných produktů nedostalo ven. Laura se naopak snaží pořádně tlačit, aby se toho co nejvíc podařilo dostat nejlépe za krk nebo alespoň na záda. Zatím dcera v tomhle boji vede.Občas mi připadá, že Laura vítězí i nad zákony gravitace, protože, když jí chováte, mělo by "to" padat dolů a vy to stejně nakonec najdete na jejích lopatkách.

A ještě jedna poznámka. Maminkám prý hovínka vlastních dětí nesmrdí. Buď jsem krkavčí matka nebo ostatní maminky lžou nebo má moje dítě speciální hovínka - ale musím přiznat, že moje dokonalé děťátko občas smrdí a fakt hodně.

Teď už jsou malé tři měsíce, neustále se směje, má svojí vlastní řeč a objevuje hračky kolem sebe. Na nás s manželem to samozřejmě zanechává následky, občas mluvíme jako infantilní debilové. Znovu pronikáme do dětských let při prozkoumávání dalších nových a nových hraček, které Laura od rodiny a kamarádů dostává. Já sem tam oslovím manžela více než roztomile: "Ty moje sluníčko."  Manžel má zase tendence začít šeptat jakmile dítě uložíme ke spánku (A to i když jsme o patro níže).

A dobrá rada na konec. Až po šestinedělí dáte první sex a příjemně vás překvapí, že je to stejné jako dřív, neříkejte partnerovi nahlas, co vás v té chvíli napadne. Myslím tím větu typu: "Ta příroda je fakt zázračná, je neuvěřitelné, že tou cestou dole projde něco tak velkého a po pár týdnech se tam strčí něco tak malinkatého a já to cítím stejně jako dřív"

PS: Když už jsou dnes ty volby - "Neoblíkejte miminka do oranžové." Já dnes Lauře oblékla oranžový overálek a od rána řve jako tur........běžím jí převléknout do nějaké neutrální barvy a hurá volit

Autor: Kateřina Kudrmanová | pátek 28.5.2010 18:30 | karma článku: 23,84 | přečteno: 1580x
  • Další články autora

Kateřina Kudrmanová

Což takhle zajít do posilovny?

Nikdy jsem nebyla vyznavač posiloven. Do fitka jsem chodila buď na jógu, nebo si zaběhat na pás (a spíše sporadicky). O milovnících posilky jsem měla dost zkreslené představy ovlivněné obecnými předsudky. (Jako, že jsou tam jen svalnatí vygumovanci, co hekají, prohlíží si své vyboulené svaly v zrcadle a cpou se anaboliky.) Zrovna jsem žila své bohémské období a lidi, co chodili pravidelně cvičit a nedej bože se zabývali zdravou stravou, mi připadali jako mimozemšťané. Popravdě na svých tazích přes vinárny a hospody jsem moc takových nepotkala (nebo jsem je neviděla skrz cigaretový dým).

28.2.2014 v 22:15 | Karma: 12,84 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Olympijské dítě

Zimní olympiáda...čtyři roky utekly jako nic. Čtyři „dlouhá léta“ jsou za námi a já si to pamatuju jako včera. Doktor se mě ptal, po jaké době mám kontrakce. Věděla jsem to přesně: „No, kontrakce trvá stejně dlouho jako vystoupení snowboardistky na U-rampě a pak je mi je dobře do chvíle než nastoupí další závodnice.“ Doktora to celkem pobavilo a došel k závěru, že naše malá sportovkyně vyskočí na svět cobydup.

19.2.2014 v 13:20 | Karma: 20,75 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Jillian Michaels je zpátky…a stojí to za to!

Právě jsem dočetla její novou knihu: „Vyhrajte boj o štíhlé tělo.“ (http://www.anag.cz/vyhrajte-boj-o-stihle-telo-ma-osobni-tajemstvi-jednoducheho-rychleho-a-trvaleho-zhubnuti/d-94261/?utm_source=kudrmanova&utm_medium=recenze&utm_campaign=slim+for+life)

14.11.2013 v 21:50 | Karma: 9,96 | Přečteno: 2164x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Žiju…běhám…

Tak jsem se do toho běhání pořádně opřela. V červenci jsem poprvé uběhla trasu delší než deset kilometrů. Pokořila jsem tu magickou hranici, ke které jsem od loňského léta vzhlížela a neodvážila se jí překonat – jen jsem jí jemně oťukávala svým maximem 8 km.

4.9.2013 v 10:07 | Karma: 3,59 | Přečteno: 59x | Diskuse| Ona

Kateřina Kudrmanová

Povinnost mě žádá....využít svého voličského práva!

Prapodivná, zvláštní zima. Den je pustý, pochmurný. A já si tu hlavu lámu, koho hodím do urny.

11.1.2013 v 23:35 | Karma: 9,22 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1900x
Asi bilancuju. Poslední rok, kdy mám na začátku dvojčíslí svého věku číslici 3, děti už jsem "úspěšně" dovedla do školních lavic. Stále žiji (zcela dobrovolně a ráda) s jejich otcem. Od běhu jsem se přesunula k józe. Určitě jsem nabrala i nějaké ty zkušenosti......ale jinak platí to, co mi už kdysi povídala babička: "To si tak v 10 letech říkáš, že se to děsně táhne....než jsou prázdniny, než půjdu poprvé tancovat, než se vdám....a najednou máš šedivý vlasy, kopa dětí ti říká babi a ty už si ani nemůžeš vzpomenout, jak se všechny jmenují, ale tam hluboko uvnitř jsi to pořád ty - se všemi touhami, talenty i neduhy.....jen už tolik neřešíš, jestli se to do vlasů hodí červená pentle."

Seznam rubrik