Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

když nezkušený sedá za volant.......

Okolnosti mě donutily sednout po téměř deseti letech znovu za volant. A pánové a dámy, není to žádná legrace. Manžel mě uklidňoval: „Podívej se kolem sebe, vždyť řídí spoustu totálních idiotů, tak chytrá ženská jako ty to zvládne levou zadní.“

Pro jistotu jsem si zakoupila deset kondičních jízd. Pan instruktor byl velmi statečný, ale myslím, že občas měl vetší strach než já. Po každé jízdě jsem z auta vystupovala s propoceným tričkem. „A to bych měla v autě vozit dítě?“ Děsilo mě to, ale věděla jsem, že bez auta a navíc s dítětem to tady na vesnici prostě nejde.

Nalepila jsem si na auto velké „Z“ a ještě nálepku „dítě v autě“ a říkala jsem si, že až to ostatní řidiči uvidí spolu s mým vystrašeným obličejem za volantem, budou chápavější.  A většinou jsou. Jsem opatrný řidič, dodržuju povolené rychlosti a kvůli maximálnímu soustředění si radši ani nepouštím rádio (O nějakém telefonování nebo konzumování čehokoliv jsem ani neuvažovala).

Ze začátku mi to před semaforem občas „chcíplo“ nebo můj rozjezd nebyl tak rychlý jak by si ostatní řidiči představovali. Většina z nich byla celkem chápající, i když je mi jasné, co se jim honilo hlavou. („Proč ta blbka sedá za volant, když to neumí!“) Jeden pan řidič, který kvůli mému pomalému rozjezdu byl nucen vjet do vedlejšího pruhu asi zas tolik nechvátal, protože vedle mě přibrzdil a řval na mě cosi, co znělo jako: „Ty krávo nebeská“.  Já ho neslyšela, ale dalo se to celkem dobře odezírat z jeho rozzuřených rtů.

Teď už mi dává zabrat hlavně parkování. Vím jak manžel nadává na neohleduplné řidiče, kteří na vyznačeném parkovišti zabírají dvě parkovací místa najednou. Snažím se, ale musím myslet také na to, že z auta vyndavám i autosedačku s dítětem a na to je třeba nějaký ten volný prostor. A přiznám se, ne vždy jsem se svým parkováním spokojená. Jenže když vám vzadu řičí dítě a vy vidíte, že parkoviště je z půlky prázdné, tak radši chvátáte na nákup, abyste to měli co nejdřív za sebou.

Když jsem byla pouze chodcem, nadávala sem na řidiče – tedy na ty „zlobivé“, co jezdí příliš rychle, občas na to dupnou i když už padá červená nebo zastaví na přechodu a chodci jsou nuceni auto obcházet. Když řídím, nadávám pro změnu na chodce – tedy jen na ty „zlobivé“, co skočí do silnice kdekoliv a kdykoliv aniž by se pořádně rozhlédli, na ty nerozhodné, co na přechod vlítnou a vzápětí si to rozmyslí a vrací se zpět nebo na ty, kteří si myslí, že vždy a za všech okolností mají přednost.

Není to jednoduché, ale maximálně se snažím, jezdím bezpečně, s rozjezdy už problém nemám a už mě nechytá panická hrůza z většího provozu. Přesto mám pár rad, pro ty vyježděné řidiče, kteří nás - začínající profíky -  potkávají na silnicích. Prosím nebuďte na nás sprostí, my se nerozjíždíme schválně pomalu, abychom zdržovali. Pokud je semafor v kopci, prosím nebuďte nalepeni na zadek našeho auta (pro vaše vlastní bezpečí). A pánové, prosím zanechte těch řečí typu: „ Bože, ženská za volantem.“ (opět pro vaše vlastní bezpečí)

Autor: Kateřina Kudrmanová | pondělí 4.10.2010 20:00 | karma článku: 15,78 | přečteno: 1205x
  • Další články autora

Kateřina Kudrmanová

Což takhle zajít do posilovny?

Nikdy jsem nebyla vyznavač posiloven. Do fitka jsem chodila buď na jógu, nebo si zaběhat na pás (a spíše sporadicky). O milovnících posilky jsem měla dost zkreslené představy ovlivněné obecnými předsudky. (Jako, že jsou tam jen svalnatí vygumovanci, co hekají, prohlíží si své vyboulené svaly v zrcadle a cpou se anaboliky.) Zrovna jsem žila své bohémské období a lidi, co chodili pravidelně cvičit a nedej bože se zabývali zdravou stravou, mi připadali jako mimozemšťané. Popravdě na svých tazích přes vinárny a hospody jsem moc takových nepotkala (nebo jsem je neviděla skrz cigaretový dým).

28.2.2014 v 22:15 | Karma: 12,84 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Olympijské dítě

Zimní olympiáda...čtyři roky utekly jako nic. Čtyři „dlouhá léta“ jsou za námi a já si to pamatuju jako včera. Doktor se mě ptal, po jaké době mám kontrakce. Věděla jsem to přesně: „No, kontrakce trvá stejně dlouho jako vystoupení snowboardistky na U-rampě a pak je mi je dobře do chvíle než nastoupí další závodnice.“ Doktora to celkem pobavilo a došel k závěru, že naše malá sportovkyně vyskočí na svět cobydup.

19.2.2014 v 13:20 | Karma: 20,75 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Jillian Michaels je zpátky…a stojí to za to!

Právě jsem dočetla její novou knihu: „Vyhrajte boj o štíhlé tělo.“ (http://www.anag.cz/vyhrajte-boj-o-stihle-telo-ma-osobni-tajemstvi-jednoducheho-rychleho-a-trvaleho-zhubnuti/d-94261/?utm_source=kudrmanova&utm_medium=recenze&utm_campaign=slim+for+life)

14.11.2013 v 21:50 | Karma: 9,96 | Přečteno: 2164x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Kudrmanová

Žiju…běhám…

Tak jsem se do toho běhání pořádně opřela. V červenci jsem poprvé uběhla trasu delší než deset kilometrů. Pokořila jsem tu magickou hranici, ke které jsem od loňského léta vzhlížela a neodvážila se jí překonat – jen jsem jí jemně oťukávala svým maximem 8 km.

4.9.2013 v 10:07 | Karma: 3,59 | Přečteno: 59x | Diskuse| Ona

Kateřina Kudrmanová

Povinnost mě žádá....využít svého voličského práva!

Prapodivná, zvláštní zima. Den je pustý, pochmurný. A já si tu hlavu lámu, koho hodím do urny.

11.1.2013 v 23:35 | Karma: 9,22 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1900x
Asi bilancuju. Poslední rok, kdy mám na začátku dvojčíslí svého věku číslici 3, děti už jsem "úspěšně" dovedla do školních lavic. Stále žiji (zcela dobrovolně a ráda) s jejich otcem. Od běhu jsem se přesunula k józe. Určitě jsem nabrala i nějaké ty zkušenosti......ale jinak platí to, co mi už kdysi povídala babička: "To si tak v 10 letech říkáš, že se to děsně táhne....než jsou prázdniny, než půjdu poprvé tancovat, než se vdám....a najednou máš šedivý vlasy, kopa dětí ti říká babi a ty už si ani nemůžeš vzpomenout, jak se všechny jmenují, ale tam hluboko uvnitř jsi to pořád ty - se všemi touhami, talenty i neduhy.....jen už tolik neřešíš, jestli se to do vlasů hodí červená pentle."

Seznam rubrik