Zemětřesení v Itálii – aktuální zprávy 1.

Dnes v noci postihlo střed Itálie jedno z nejničivějších zemětřesení za poslední desetiletí. Bydlím v severní části Itálie, tak se snažím zprostředkovat ty části zpráv italských médií, které se do českého zpravodajského proudu nevešly.

AFP/Corriere della Sera

Zneuznaný vědec měl pravdu.

Jedna z nejpikantnějších okolností – existuje Gianpaolo Giuliani, vědecký pracovník  Národní fyzikální laboratoře v Gran Sassu, který zemětřesení před několika dny předvídal. Byl však zesměšňován a dokonce obviněn za šíření poplašné zprávy. Zde jej můžete vidět v rozhovoru pro lokální televizi:

http://www.youtube.com/watch?v=WieaAPrQEN4

bohužel italsky (jak jinak?). V rozhovoru hovoří o seismických otřesech, jejich pravidelnosti, předpověditelnosti a představuje svůj vynález – jakýsi „měřič gamma“, který umí na rozdíl od všeho dosavadního zemětřesení předpovědět s předstihem 24 hodin, dokonce včetně intenzity a epicentra.

Tento člověk byl dosud brán s velkou rezervou jako většina konstruktérů „zázračných vynálezů“ nyní se však stal přes noc hvězdou prvního významu a bolestí rozhněvaná veřejnost jistě nedovolí, aby jeho přístroj či varování zůstalo bez přezkoumání.

 

Seismická Itálie

Nebylo příliš zdůrazněno, že Itálie je prakticky celá seismickou zónou – lehké otřesy zažívá několikrát do roka. Mě samotného za poslední roky vzbudilo dvakrát, subjektivně to cítíte jako velmi rychlé vibrování matrace (pokud v noci spíte) po dobu několika desítek vteřin. I v Aquile zaznamenali v minulých týdnech několik takových otřesů, ten nejsilnější dnešní noci trval cca 20 vteřin a bořil domy. Není překvapením, že přišel, záhadou je, proč byl tak silný.

 

Staré domy

Proč lehlo tisíce domů? V našich médiích jsem zahlédl zmínku o domech v „havarijním stavu“. To je posun skutečnosti. Celý italský poloostrov je místem jedné ze dvou nejstarších evropských civilizací. Doslova každý kámen zde má staletou historii (na rozdíl třeba od Ameriky či Austrálie). Nová železobetonová výstavba je proti záchvěvům podstatně odolnější. Je ovšem nemožné všechny staré domy zbourat a nahradit novými, podle seismických norem. To by Itálie přestala být Itálií. Staré domy jsou postaveny vesměs před staletími z kamene (často vápenec, pískovec), spojeného tehdejší nepříliš pevnou maltou. Při chvění se tyto zdi lehce drolí a sypou, od vrchu, čím výše, tím jsou zranitelnější (rozkmit s výškou stoupá). proto z fotek vidíte suť v ulicích spadanou z vyšších pater a pahýly spodních částí domů, škody na kostelních věžích apod. Podle posledních zpráv je poškozeno nebo zničeno 10-15 tisíc domů, počet mrtvých převyšuje 100 obětí. Oblast je nepřístupná pro běžnou osobní a komerční dopravu, telekomunikační spojení funguje částečně.

video – záchranné práce v troskách:

http://video.corriere.it/?vxSiteId=404a0ad6-6216-4e10-abfe-f4f6959487fd&vxChannel=Dall%20Italia&vxClipId=2524_3a05a500-2287-11de-9ce1-00144f02aabc&vxBitrate=300

 

Autor: Vít Kučík | pondělí 6.4.2009 15:54 | karma článku: 28,77 | přečteno: 4757x