Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Italské zdravotnictví 2 – organizace

Není mi nějak dobře. Dostal jsem horečku, pokašlávám, půjdu ke svému obvodnímu doktorovi pro antibiotika. Doktor se jmenuje Tomba. V italštině to znamená hrob.

Den nula.

K doktorovi nemohu přijít jen tak, je třeba se objednat. V jeho informačním letáku je napsáno, že volat mohu jen ráno mezi 8:15 a 8:45, protože je už deset, musím počkat do zítra. Nebo jít do nemocnice na První pomoc, to mi ale přijde trochu přehnané, tak zítra.

 

Den poté.

Druhý den volám, Dr. Tomba má dnes plno, zítra v 16:00 by mohl... namítám, že mám to samé, co minule, že bych potřeboval ty samé prášky, stačí jen recept. Doktor pochopitelně odmítá být manipulován přes telefon a odkazuje mně na První pomoc, pokud to nepočká do zítra... Horečka stoupá k 39 stupňům a brní mě kosti...

 

Den třetí.

Další den v 16:00 sedím v plné čekárně. Tomba se omluvně usmívá, když zve do ordinace dalšího pacienta ... máme trochu skluz. Na mě vyjde řada v 16:40, prohlídka je rychlá, doktor je v ordinaci sám, za počítačem, v košili a kravatě budí seriózní dojem. Podívá se do krku, poslechne srdce, vytiskne papír („imegnativu) na další vyšetření. Pro jistotu. A předepíše recept na variantu paralenu proti bolesti a horečce. Až budu mít výsledky vyšetření, mám se u něj s nimi zase zastavit a uvidíme, co dál.

 

Impegnativa je dokument, na kterém je uvedeno moje identifikační číslo (něco jako rodné číslo u nás), ke kterému se všechno vztahuje, třída naléhavosti, druh požadovaného vyšetření, apod. Dostal jsem dva – jeden na odběr krve a druhý na rentgen plic. Na odborné vyšetření je třeba se také objednat – přes bezplatnou Zelenou linku. Paní mi sděluje, že nejbližší volný termín na rentgen za 6 dní. Mohl bych začít hledat nějakou soukromou obdobu tohoto vyšetření, ale bylo by to mastné... počítám hodně desítek Euro. Objednám se. Ostatně – oproti mojí ženě, která dostala termín na povinnou gynekologickou „kontrolu v 16. týdnu těhotenství“ po 6 nedělích  (tj. spadající do 24. týdnu těhotenství), to není tak špatné.

 

Den čtvrtý.

Odběr krve je centralizovaný v ultramoderním středisku v nemocnici. Ráno na lačno u okénka vyměním impegnativu za pořadové číslo a usedám v čekacím sále, podobnému čekárně na letišti. Čekám, až uvidím své číslo na displejích, rozhozených po okolních stěnách. Po 20 minutách se dočkám, v ambulanci mi odeberou krev (jedou na 4 křesla zároveň, vše sterilní, na jedno použití) a s papírem odcházím ven. Je na něm napsáno, že výsledky budou k vyzvednutí za 4 dny ve výdejním místě. Horečkou se mi motá hlava.

 

Den  osmý.

Horečku už dávno nemám... přešla sama (s pomocí občasného paralenu), hned nato jsem musel zpátky do práce. Zato kašel zůstává pořád stejný. Dnes by měly být hotovy výsledky krve. Musím do města, na vrátnici v nemocnici mi je oproti občance a potvrzení o zaplacení povinné spoluúčasti vydají. Jenom mně, manželce to podle nových norem o ochraně osobnosti nevydají (ledaže by měla ověřenou plnou moc, což je trochu virtuální možnost). Tak tam musím sám.

 

Den devátý.

Dnes rentgen plic. Čekám v nemocnici asi půl hodiny, po expozici pak další dvě hodiny na vyvolání snímků. Čekárna je moderní, jako celá nemocnice, snímky dostanu v pěkné obálce s profesionálně vytisknutým vyjádřením o tom, že na nich nic zvláštního není vidět.

Tak, teď mám konečně v ruce výsledky krve, rentgen, můžu opět k obvodnímu, aby řekl, co dál... k Tombovi je třeba se objednat, okno pro objednání je mezi 8:15 a 8:45...

 

Den desátý.

Ráno mám štěstí... doktor má čas odpoledne týž den. V 16:00.

V 16:00 sedím v čekárně, výsledky vyšetření v obálkách pod paží. Tomba se omluvně usmívá, když zve do ordinace dalšího pacienta ... máme trochu skluz.

 

Přimhouřím oči a pod víčky mi prolétnou vzpomínky, jak to bylo u nás ve Frýdku či v Praze za mých školních let: šlo se ráno k doktorce, po hodině čekání (bez objednávání) prohlídka, druhý den ráno nalačno do ordinace na krev a vyčůrat do zkumavky a  za týden na kontrolu. Mezitím sběrná služba denně svezla z ordinací praktických lékařů náběry do laboratoře a za 3 dny jsem si  mohl lékařce zavolat, jak dopadly výsledky. Vybavení jednotlivých pracovišť nebylo jako ze seriálu Chicago Hope, ovšem organizační propojení jednoznačně lepší. Tady v Itálii mi připadají jednotlivé zdravotnické složky jako supervybavené ostrovy na vysoké úrovni, které však mezi sebou mají jen mizerné organizační propojení a předpokládá se, že toto vakuum mezi nimi překlene pacient svým chozením, čekáním, a přenášením dokumentace

 

Doktor Tomba v kravatě přelétl výsledky a konstatoval, že to bude asi nějaká viróza, teď je tady toho plno... Řekl jsem mu, že už chodím týden do práce, teploty nemám, jen ještě trochu pokašlávám. Doktor hned nabídl další vyšetření, abychom vyloučili to či ono. Odmítl jsem s tím, že to už slábne. V duchu jsem odhadl, že než bych ukončil další kolečko objednávání, vyšetřování a čekání na výsledky, tak to přejde samo.

Tomba si to poznamenal do počítače, kde měl nějaký chytrý program pro svou medicínskou praxi. Všiml jsem si, že si koupil k počítači nový, širokoúhlý LCD monitor. Téměř se za ním ztrácel...

Autor: Vít Kučík | čtvrtek 25.9.2008 23:31 | karma článku: 26,53 | přečteno: 3212x
  • Další články autora

Vít Kučík

Asadova strategie vychází, donutí Obamu ke spolupráci.

Bašár Asad se od počátku občanské války ve své zemi stavěl do role bojovníka proti islámskému radikalismu, A to i v její počáteční fázi, kdy opozice nebyla radikalizovaná a už vůbec ne islamisticky fundamentalistická. Jeho první strategie však nenesla úspěch - Západ jeho rétorice (oprávněně) neuvěřil a země sunnitského islámu zatím vyzbrojily opozici natolik, že to vypadalo na neřešitelný vojenský pat.

27.8.2014 v 16:08 | Karma: 20,03 | Přečteno: 3013x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Noam Chomsky - mnoho pokřiku pro nic

Noam Chomsky je marxistický protiamerický a protiizraelský radikál, a kdo to ví, ten nemohl být jeho olomouckými výroky překvapen. Celé nedorozumění (které je příčinou "skandálu") tkví v tom, že jej česká média uvedla jako "nejvlivnějšího intelektuála naší doby" a "profesora věhlasné americké university", což v českých duších vytváří o člověku podstatně jiný obraz, než škatulka "protiamerický radikál".

10.6.2014 v 14:35 | Karma: 23,19 | Přečteno: 1357x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Volby 2013: Co o nich věděl Mojžíš...

Výsledek českých voleb: přes čtvrtinu hlasů získali populisté bez hlubšího politického programu, bez jasné politické ideologie a bez vlastní strany -Babišovo ANO a Okamurův Úsvit. Minulý zážitek s VV - přes všechny soudní, špionážní a bulvární dramata - nebyl pro českého voliče dostatečně názorný, proto se jej rozhodl v ještě masívnější verzi zopakovat znovu.

27.10.2013 v 18:29 | Karma: 25,37 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Deset důvodů, proč měl Obama na Sýrii zaútočit hned...

...a proč je jeho váhání chybou: .

15.9.2013 v 21:18 | Karma: 28,68 | Přečteno: 4981x | Diskuse| Politika

Vít Kučík

Vysoká politika v 5 bodech...

... tak, aby ji pochopili i moji přátelé z hostince Na Hamerniku mezi 1. až 4. pivem (co se jim děje v hlavách od pátého piva výše, to ví jen Pánbůh, na to je i tato logika krátká).

9.10.2012 v 10:26 | Karma: 34,71 | Přečteno: 3628x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6363x
Studoval jsem a pracoval v Praze v IT a logistice... momentálně se svou rodinou žiji na úpatí Dolomit v severní Itálii