Zelené karty zlikvidují integraci Romů

Ano, jisté firmy nemají pracovníky. Stát proto pozve k nám „mimoevropské“ občany. Nejen Romové si oddychnou.

Nezaměstnanost u nás sice klesla, ale stále je velká část nezaměstnaných, kteří pracovat nechtějí. Nechci se obouvat do jednoho etnika, opravdu znám mnoho i podobných bílých. Chápu, že padesátiletá učitelka, které zrušili školu či stejně stará sekretářka, kterou šéf vyměnil za prsatou dvacítku, asi nepůjdou vyrábět auta. Budou se snažit – často marně –získat práci ve své profesi.

Seznamy volných míst rozhodně neobsahují ředitelská nebo manažerská místa. Stačí vesměs základní vzdělání, leckdy ani to ne. Firmy nabízí kursy na zapracování, dopravu třeba autobusy ze vzdálenějších míst. Dále slušný výdělek.

Už jsem psala o kamarádce –Romce, která marně shání jako zaměstnankyně náborové agentury na takové pozice lidi. Jedná se o region s největší nezaměstnanosti – severní Čechy. Jenže Chanovští /a další z okolních měst/ nemají o takovou práci zájem. Když se jim chce, ráno je odveze auto jakési firmy k výkopu. Odpoledne dostanou na ruku peníze. 5íkají tomu brigáda, čti „ pracují načerno. Když druhý den zaspí, nic se neděje, brácha je nahradí.

Ostatně, jedná se jen o přilepšení k sociálním dávkám.

Upřímně řečeno, nevěřím v nějaké rady, které bude udělovat nově vznikající Agentura. Je to jen další pokus o to, co se dosud nedaří. Nemyslím, že by se samosprávy chytly za nos společně s Romy, a najednou vše fungovalo. Bohužel, pokud není člověk – který ovšem nemá práci jako hobby – dotlačen existenčně k práci, pak pracovat nebude. Ani bílý ani černý.

Práce pro „nevzdělané“ je dost, daleko víc než pro vzdělané. Zahraniční firmy rozhodně nerozlišují rasy. Potřebují prostě jakékoli lidi, ale ty, na které je spolehnutí.   

 

Autor: Lenka Kučerová | pondělí 22.10.2007 7:45 | karma článku: 15,64 | přečteno: 1729x
  • Další články autora

Lenka Kučerová

280 trojských koní?

12.8.2014 v 21:30 | Karma: 35,93

Lenka Kučerová

Nevracet, nevracet, nevracet!!!

16.1.2014 v 13:35 | Karma: 28,74