Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Romové a politici

Chtěla jsem se na to vykašlat. Chtěla jsem mít dnes klid po včerejší tragikomice v televizi, tedy sledování volby presidenta. Ale myslela jsem na něco podobného jako Zdeněk Ryšavý /viz jeho dnešní blog/. Řeknu to rovnou: obyčejné Romy opravdu nezajímá president –pokud s nimi netancuje na bále. Nezajímají je ale ani problémy Romů v jiné lokalitě. Zajímá je televize Nova a vlastní rodina. Problémy vnímají pouze tehdy, když tečou přímo do jejich vlastních bot. Nemám jim to za zlé. Ale my o tom musíme vědět… a tak to brát.

Zdeňkovi Ryšavému bych chtěla říci, že se občas ptám Romů na „politiku“. Třeba i těch vsetínských. Byla jsem na Poschle /kontejnery/ v den, kdy Jiří Čunek byl jmenován do vlády. Romům to bylo jedno, dívali se na nějakou telenovelu. . Alespoň těm, s kterými jsem mluvila. I po několika měsících někteří netušili, že už není vsetínským starostou.

Aktivisti mi možná řeknou, že je to tím, že prostě je tíží vlastní problémy natolik, že se nemíní starat o nějakou nadstavbu. Netíží. Netíží je, že neplatí nájem nebo energie. Začne je to zajímat teprve tehdy, když jsou vystěhováváni. Kdo kdy byl v romské rodině, jistě žasne nad drahou elektronikou, spoustou pro nás nesmyslů, značkového oblečení…. Ale i nad pořádkem, který tam vládne. To je jejich království. Jestliže za dveřmi leží chcíplý pes, je to místo příliš vzdálené… natož nějaký položivý politik v Praze.

Jsou ale jiní Romové, kteří by se měli rozhodně o politiku zajímat a dokonce i zajímají. Bohužel pak chybí zpětná vazba, málokterý je schopen svým soukmenovcům pomáhat a svoje politické vazby využít. Pomocí však nemyslím uspořádávání tanečků čí plnění místností počítači z peněz agentur, které doufají, že konečně tento projekt pozvedne romskou komunitu. Už tím vůbec nemyslím vazby na politiky, kteří zprostředkovávají „práci na černo“, a tím vlastně potápí společně Romy ještě hlouběji.

Na debatě v ČT jsem nebyla – i když jsem byla zvána- a raději pořad s Jílkovou ani nesledovala. Musela bych tam totiž být „nekorektní“, jinak řečeno, hodně bych tam zuřila. Těžko bych vydýchala například Ivana Veselého. Pro mě je naprosto nepřijatelné jeho pohrdlivé vyjadřování o jeho spoluetnických občanech. Na druhou stranu jsem mu vděčná za legendární větu: „Snad už tady /v redakci a pro Romy/ pracuješ dost dlouho, abys věděla, že tě každej cikán přechčije“. Vysmál se mi totiž, když jsem podle slibu chtěla něco zaplatit. Vzpomenu si na tu větu vždy, když se snažím nějaké romské rodině pomoci. Nicméně se snažím nadále pomáhat a věřím…. Já blbec!!!!!!

Lámat romské předáky do politiky je těžké. Část z nich nemá zrovna čistý trestní či alespoň morální rejstřík či je více zajímá podnikání. Ti s čistým morálním rejstříkem jsou často ženy, které jsou zase natolik až příliš „soudné“ a mají obavy, že politickou práci nezvládnou nebo je příliš zatíží.

Údajně začne fungovat „Agentura“, která má napomoci izolaci Romů a jejich začlenění do společnosti. Je však hlavně potřeba vědět, jak Romové uvažují, proč tak uvažují, nesnažit se to zlomit, ale naopak využít. Jinak je to na dve věci. A možná mít na mysli i Veselého větu.

Teď si uvědomuji, že je škoda, že to neřekl o našich politicích…. Pro romské úskoky mám pochopení. V historii jim cigánění zachraňovalo život. Ale jaké mají alibi naši politici, gadžové?

Co jsem tím chtěla říci? Už ani nevím. Nebo nechtěla jsem to celé nazvat Politici jsou Romové? Abych ale Romy neurazila. Dobrou chuť.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Kučerová | neděle 10.2.2008 10:58 | karma článku: 15,09 | přečteno: 1599x
  • Další články autora

Lenka Kučerová

Žádám odpovědi, pane premiére

Nejsem rasista. Cestuji po celém světě. Když něco neznám, tak tam jedu. Zajímají mě lidi, nebojím se „neznámého“, snažím se vniknout do myšlení a stylu života jiných etnik. Někdy to nejde. A snad proto mám z imigrantů strach.

8.8.2015 v 18:14 | Karma: 34,04 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

280 trojských koní?

Milionové město a další oblasti na východní Ukrajině jsou vylidněna. Lidé utekli, s největší pravděpodobností do Ruska, někteří na západ. Ti co zůstali se třesou strachy pod palbou... a také už i hladem ve sklepích. Čímpak se asi tito občané provinili? Odpověď: Jsou jen oběťmi ekonomické hry velmocí a mediální nezodpovědností.

12.8.2014 v 21:30 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1348x | Ostatní

Lenka Kučerová

Studoval Igor Hnízdo na pedagogické fakultě?

Ministr školství Chládek se zděsil hned několikrát. Úroveň vzdělání klesá...a klesá. „Někdo za to může,“ napadlo dlouholetého komunálního, jistě léta zaneprázdněného politika. Šel a od zeleného stolu, nikoli zřejmě od toho domácího. Možná by se měl spíš zeptat svých /možná dnes pubertálních/ dětí, jak vypadají hodiny a jestli potomci vůbec poznali, kdo má a kdo nemá z učitelů pedagogické vzdělání.

8.3.2014 v 14:30 | Karma: 31,20 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Nevracet, nevracet, nevracet!!!

Pan Vít Vlnas, pověřený vedením Národní galerie na dnešní tiskovce naznačil, že církve /čti římsko-katolilcká/ vůbec netuší, že čast výtvarných děl jim byla již vrácena před dvaceti lety. Ptám se tedy: Kde tato díla jsou?

16.1.2014 v 13:35 | Karma: 28,74 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Adresováno církvím, hlavně té katolické

Česko patří k "nejateističtějším" územím na světě. Proč asi? Jsme tolik jiní než ostatní. Nebo je to tím, že církve odpuzují lidi místo, aby je přitáhly. Neodporují často v chování samotnému Bohu?

3.1.2014 v 11:49 | Karma: 32,35 | Přečteno: 2329x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51,  aktualizováno  11:25

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Začátek týdne bude oblačný s bouřkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  11:22

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Divočáci v lese hledali potravu, ze země vyhrabali nevybuchlou munici

6. května 2024  11:14

Neobvyklé nálezce měla munice z druhé světové války, která desítky let zůstávala pod zemí v lese u...

Motorkáři adorující Putina míří k hrobům sovětských vojáků v Praze

6. května 2024,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Motorkáři z Night MC Europe, odnože ruského motorkářského klubu Noční vlci, míří na pražské...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3319x
nezávislá reportérka a cestovatelka

Seznam rubrik