Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kosovo nesmí být jen albánské /aneb nebuďme v řadě srabů/

Bylo to kolem velikonoc 1999. Stmívalo se. Odlepila jsem se od schodů před chrámem Svatého hrobu v Jeruzalémě, prošla křesťanskou čtvrtí, vešla do židovské. Nedaleko Zdi nářků visela na jiné zdi řada telefonů a na nich jak mouchy blednoucí cizinci. Také jsem si vyslechla tu větu: Z Itálie odstartovaly bombardéry směr Jugoslávie. Nebyl to hlas oznamovací, byl to hlas zoufalý, nesouhlasný a bezmocný. Ráno jsem se zase přilepila na ty schody před chrámem. Srbové, moji přátelé mlčeli, někteří plakali.

Za pár dní jsem už seděla v kamionu organizace Adra napěchovaném základními potravinami pro kosovské uprchlíky- Albánce v Černé Hoře. Chorvatské pobřeží bylo vypilované do ticha, Jadran pohupoval prázdné loďky. Dostala jsem instrukce, jak se chovat na hraničním přechodu. Nevylézat, moc se nerozhlížet! Seděla jsem jako puťka. Vedle v křoví se něco pohnulo. Byla to hlaveň. Aaaa, to nebylo křoví, to byla vojenské maskovaná síť a za ní armáda. Nevím, kolik hlavní na nás mířilo. Ale prošli jsme.

Černá Hora právě rozkvétala… tedy možná. Až po několikátém pozdějším projíždění silnicí z Cetinje /centrum zdejší pravoslavné církve/ do hlavního města Podgorice jsem si uvědomila, jak krásná je tamní krajina. Tehdy mi sevřený žaludek dovolil jen úzkost. Z letiště ještě stoupal dým. Nic zvláštního, večer předtím NATO letiště bombardovalo.

Náš úkol: složit náklad. Přijíždí malé autíčko. Vybíhá z něj energická pravoslavná jeptiška –monachyně. Přibíhá i k nám. Dává mi do ruky svatý obrázek: Modlete se za nás!Jmenovala se Elekonida.

Za několik cest do Černé hory se osazenstvo uprchlických táborů vyměnilo. Kosovští Albánci byli repatriováni, čti –za pomoci NATO- vráceni na Kosovo. Prvního koho odtamtud pro změnu vyhnali byli Cigání, údajně prý spolupracovali se Srby. Pak běželi Srbové s ohněm v zádech.

To už jsem jezdila i přímo na Kosovo. Hořely srbské domy, vedle rostly nové albánské vily. „Taková rychlost!!!,“ říkala jsem si. A taková nenávist. Tohle že někdy bude multietnický region, jak blafují Amíci?

Dnes 17. 2. 2008 myslím na Goraždevac, na partiarchii v Peči, na Vysoki Decani. Goraždevac –pokud vůbec ještě existuje a lidi se tam nezbláznili - je zoufalá srbská přeplněná vesnička hlavně dětmi, oddělená od celého světa, nejen od Albánců- dvěma věnci italských tanků a ostnatým drátem. Už víc než sedm let. Zbývající dvě místa jsou pravoslavné kláštery -podobně ověnčeny tanky - s úžasnými freskami z třináctého a čtrnáctého století. Popy a monachyně vidím jako dnes. Hrdí, mlčenliví. Kam se asi podělo dalších pár uprchlíků v těch klášterech, co jim před očima podřezali Kosovští Albánci děti? Houpe se stále na židli ten muž, co přišel o rozum, když podpálili jeho dům s rodinou?

Pravda, nebyla jsem u likvidace z druhé strany. Nebyla jsem u toho, když prý řádili Srbové.

Tak jako tak, byla jsem v Jugoslávii několikrát za Tita. Země vzkvétala. Ani v nechudší provincii Kosovo nebylo krušno. Země byla jako celek bohatá, problémy nastaly, když začala chudnout. Amíci a ni Rusové Jugoslávii už nepotřebovali a tedy nevykrmovali.

V Bělehrade za „dobrých“ let studovala Madla Allbrightová. Možná ji odmítl nějaký spolužák… a ona to nikdy té zemi zapomněla. Vedle Clintona pak měla možnost pomsty. A Clinton měl příliš starostí s boubelatou milenkou, než aby se zajímal, jací jsou vlastně Srbové a Albáncio, jakou historii má nějaké Kosovo. Nebo jen nechtěl, aby byl jen tím přesidentem souložícím se stážistkou v oválné pracovně a pomsta zhrzené Madly mu přišla vhod? Či se mu zazdálo, že bývalá Jugoslávie je stále to nejlepší strategické místo, odkud ovlivňovat Evropu?

Jo, hodně podcenil Srby. Mohl si o nich něco nastudovat. Ale proč, on je přeci Američan! Stejně jako jeho předchůdci netušili nic o historii Vietnamců. On mohl ušetřit desetitisíce životů, jeho předchůdci miliony.

Ale ve světě nejsou jen přikyvovači. Nejsou jen lidi, kteří při vyslovení USA řeknou: ach! a rozplynou se obdivem. Stydím se za to, že to ach říká i většina států EU. Už podruhé za pár let bych chtěla být na chvíli Slovenkou. Poprvé, když jsme my Češi podpořili /čti Havel a Člověk v tísni/ bombardovaní a Slovensko nikoli, dnes, protože se pěkně zařadíme s tím „ach“ a zítra v Bruselu pěkně v řadě odsouhlasíme protiprávní krádež území. Jestliže dnes na Kosovu žije jen několik desítek tisíc Srbů je to hlavně následek invaze NATO a i našeho chování, kdy tam pouze posíláme vojáky. Jéééé, není zase nějaká významná osmička?

Kosovo je smutný pomník Clintona stejně jako smutný bude Bushův pomník Irák. Oba se zaštiťovali lidskými právy, oba nic o těch zemích nevěděli, oba lhali. A my se jen klaníme. Tak dost s tím.

 

 

 

 

Autor: Lenka Kučerová | neděle 17.2.2008 14:37 | karma článku: 26,56 | přečteno: 1969x
  • Další články autora

Lenka Kučerová

Žádám odpovědi, pane premiére

Nejsem rasista. Cestuji po celém světě. Když něco neznám, tak tam jedu. Zajímají mě lidi, nebojím se „neznámého“, snažím se vniknout do myšlení a stylu života jiných etnik. Někdy to nejde. A snad proto mám z imigrantů strach.

8.8.2015 v 18:14 | Karma: 34,04 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

280 trojských koní?

Milionové město a další oblasti na východní Ukrajině jsou vylidněna. Lidé utekli, s největší pravděpodobností do Ruska, někteří na západ. Ti co zůstali se třesou strachy pod palbou... a také už i hladem ve sklepích. Čímpak se asi tito občané provinili? Odpověď: Jsou jen oběťmi ekonomické hry velmocí a mediální nezodpovědností.

12.8.2014 v 21:30 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1348x | Ostatní

Lenka Kučerová

Studoval Igor Hnízdo na pedagogické fakultě?

Ministr školství Chládek se zděsil hned několikrát. Úroveň vzdělání klesá...a klesá. „Někdo za to může,“ napadlo dlouholetého komunálního, jistě léta zaneprázdněného politika. Šel a od zeleného stolu, nikoli zřejmě od toho domácího. Možná by se měl spíš zeptat svých /možná dnes pubertálních/ dětí, jak vypadají hodiny a jestli potomci vůbec poznali, kdo má a kdo nemá z učitelů pedagogické vzdělání.

8.3.2014 v 14:30 | Karma: 31,20 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Nevracet, nevracet, nevracet!!!

Pan Vít Vlnas, pověřený vedením Národní galerie na dnešní tiskovce naznačil, že církve /čti římsko-katolilcká/ vůbec netuší, že čast výtvarných děl jim byla již vrácena před dvaceti lety. Ptám se tedy: Kde tato díla jsou?

16.1.2014 v 13:35 | Karma: 28,74 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Adresováno církvím, hlavně té katolické

Česko patří k "nejateističtějším" územím na světě. Proč asi? Jsme tolik jiní než ostatní. Nebo je to tím, že církve odpuzují lidi místo, aby je přitáhly. Neodporují často v chování samotnému Bohu?

3.1.2014 v 11:49 | Karma: 32,35 | Přečteno: 2329x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  9:26

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

Vstupenky na MS v hokeji s iDNES Premium. Získejte ho jen za 49 Kč na 3 měsíce

3. května 2024,  aktualizováno  6.5 9:09

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3319x
nezávislá reportérka a cestovatelka

Seznam rubrik