Klausova nebezpečná chiméra /de facto pokračování/

V minulém blogu jsem dostala několik nadávek typu „zlodějka“ a smajlíku ve tvaru pozadí. Také ale několik otázek. Pokusím se reagovat, i když je to asi ztráta času.

Takže data všech měření jsem získala na stánkách NOAA asi před deseti lety jako pracovnice AVČR. Data jsem zpracovala klasicky statisticky, vzájemně pak porovnala. Současně v témže oddělení se zpracovávala a zpracovávají data z vrtů /nikoli ledovců/. Přibližně na tomto principu: Teplota ovzduší ovlivňuje i teplotu půdy, potažmo tedy i horninové podloží. Záleží na délce působení této změny a její výši. Dlouhodobé klimatické změny se propagují do hloubky a zůstávají tam fixovány /postupně vyznívají/ po dlouhou dobu. Matematicky lze z dat měření ve vrtu určit, kdy tato teplotní změna byla a jak byla intenzivní. Touto metodou můžeme „zjišťovat“ klima několik set let do minulosti. Projekt je mezinárodní a neznám jediného vědce z této skupiny, který by sdílel názory pana Klause. Sborníky a články najdete v impaktových světových vědeckých mediích.

Žádný problém není seznámit se též s pracemi klimatologů z ČHMÚ. Některé najdete na web stránkách tohoto ústavu.

K problému obavy ochlazování v sedmdesátých letech. Jak jsem již psala, průměrné hodnoty právě v sedmdesátých letech dvacátého století se vyrovnaly hodnotám na přelomu osmnáctého a devatenáctého století. Předpokládám, že úvahy o ochlazení se týkaly právě toho, že dojde „přirozenému“ sestupu teplot. To ovšem nenastalo, ačkoli předpoklad – kdyby se neobjevil teplotní příspěvek „něčeho dalšího“ – byl správný. Copak to bylo to „něco dalšího“? Možností je více. Někdo si může představovat, že si v pekle více zatopili, či Ufoni záhadně vysílají nějaké paprsky. Jiní mohou použít pojem sluneční aktivity. V tom případě poukazuji například na článek paní dr. Charvátové: http://www.sweb.cz/vladimir_ladma/czech/cycles/interact/solarcycle.htm 

Aktivita Slunce je v souladu právě s přirozeným během klimatu, nenabízí žádné výjimečné vybočení.

Připouštím, že možná jakýsi zatím námi nedefinovaný a neznámý činitel zatím nedopustil klimatické periodě se chovat přirozeně, existuje. Opravdu všechno neznáme. Nicméně zatím se jeví jako nejvysvětlitelnějším nezodpovědné chovaní člověka. Nevím, co by komu udělalo, kdyby začal šetřit, co by se stal, kdyby se peníze nedávali na drancování přírody, ale na šetrné technologie. Nejedná se o nás, ale o naše děti. A i o Klausovy.

 http://kucerova.blog.idnes.cz/c/24345/Klausuv-sen-je-nocni-mura.html    

Autor: Lenka Kučerová | sobota 9.2.2008 12:33 | karma článku: 38,47 | přečteno: 10529x
  • Další články autora

Lenka Kučerová

280 trojských koní?

12.8.2014 v 21:30 | Karma: 35,93

Lenka Kučerová

Nevracet, nevracet, nevracet!!!

16.1.2014 v 13:35 | Karma: 28,74