Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hledání cesty k romskému vzdělání

Romské děti jsou v cestě za vzděláním znevýhodněni. Kromě předškolní přípravy je ale potřeba pomoci dětem i v průběhu prvních ročníků. Jednou z cest může být rehabilitace družin či změna celého základního školství.

školou povinnílenka kucerova

           

Když jsem se před volbami do Evropského parlamentu ptala /pro romský časopis Romano Vodi/ kandidátů na jejich řešení „romské otázky“, odpovídali vesměs obecně a s překvapením, že by to vůbec na půdě EU měl být nějaký problém. Výjimkou byl pouze Miloslav Ransdorf s velice fundovanou přednáškou a také Jana Hybášková, manželka sociologa Ivana Gabala. Neskrývala se sympatiemi k řešení „internátů“, kde by romské děti měly možnost překonat vzdělanostní handicap. V Moravcově nedělní debatě se o internátech zmínil i Ivan Gabal, i když to vyznělo jako podpora pro zvlášť nadané děti a zřejmě nikoli pouze romské. Ani já jsem „své“ školní družiny nemínila jako separaci neromských a romských dětí: gadžáta si půjdou na tenis a romčata budou psát úkoly. Podle potřeb by eventuální doškolení či rozvijení znalostí a dovedností činili všichni. 

Pohledem do Evropy zjistíme, že existují i jiné cesty vzdělávání než je ta naše. Kuk do Francie nám kromě jiného odkryje vyučování do pozdějších odpoledních hodin, které je ovšem prošpikováno pobytem na hřištích a jinými oddychovými příjemnými aktivitami. Děti si pak domů nenosí úkoly, potažmo zátěž pro rodiče, a rodina se může věnovat nekonfliktním a pohodovým společným činnostem. Rovný přístup ke vzdělání je podpořen.

U nás je velká část odpovědnosti za vzdělání kladena na rodinu. Z vlastní zkušenosti  vím – byla jsem také několik let pedagogem – že nadané děti rodičů s nižším vzděláním mají nesrovnatelně horší podmínky s využitím svých schopností. V nedělní debatě, kde jsem byla jako novinářka, nikoli poradkyně Džamily Stehlíkové, kterou již nejsem. Poznámkou na možnost „povinné družiny“ pro všechny děti bez rozdílu barvy pleti minimálně na prvním stupni jsem nechtěla likvidovat jistě bohulibou činnost pedagogizace rodin v Matiční Člověkem v tísni, ale naopak upozornit na efektivnější možnosti nejen ve vzdělání, toleranci, ale nakonec i bezpečnosti dětí.

Samozřejmě by bylo těžko myslitelné, že by družina fungovala na dnešní bázi. Příležitost vyzkoušet si své schopnosti by mohli dostat „studenti -brigádníci“ pedagogických i jiných škol. Vlastní zkušenost s předáváním znalostí je neocenitelná praxe pro komunikaci s lidmi obecně.

Nemyslím, že odpolední pobyt ve škole by byl nějak traumatizující pro děti a ohrožoval by pevnost romských rodin, jak míní Petr Uhl. Pokud by ovšem trpěli romští rodiče pocitem méněcennosti vůči svým potomkům na poli vzdělanosti, mohli by též navštěvovat vzdělávací hodiny. Podle mého by toto mohlo být částečnou alternativou „Čunkova penza za sociální dávky.“

Zajistit stejné šance pro všechny děti školou, čti i „družinou“, má mnoho plus. Vládní politika integrace odstartována právě za působnosti Petra Uhla, zahrnující mimojiné i rozpouštění romských ghett a rozmísťování romských rodin do gadžovského prostředí znamená i ztížení práce občanských sdružení pracovat s větším počtem rodin. V komunitě jako je Matiční organizace Člověk v tísní lehce sežene účastníky doučování, též místo k tomu potřebné. Na ploše celého Ústí nad Labem by dojíždějící děti i vhodné místo lovili marně.

Na závěr si ovšem neodpustím jednu opovážlivost. Není integrace jen převlečená asimilace? Neměli bychom se nejen ptát, ale i opravdu zjišťovat, co Romové chtějí a jestli „lidská práva“ nejsou jen námi- gadži- zejména pro nás samotné výhodně nalinkované koleje? Není Romům dobře v komunitě?

Ať či tak, státní politika se ubírá cestou rozpuštění romských komunit a jako největší problém integrace vidí právě ve vzdělání. Nemělo by jít ale o vytvoření elity – podpora pro romské vysokoškoláky je obrovská –ale o vzdělání všech Romů. Proto základní školství považuji za opravdu základní a možnost zainteresovat přímo školu či instituci navazující považují za efektivnější, než spoléhat na občanská sdružení periodicky žebrající almužnu od státu. Tím není řečeno, že by jistá občanská sdružení nemohla zajišťovat tuto činnosti za podmínek vymezení si kompetencí s ministerstvy.

             

 

Autor: Lenka Kučerová | sobota 30.6.2007 10:38 | karma článku: 7,67 | přečteno: 656x
  • Další články autora

Lenka Kučerová

Žádám odpovědi, pane premiére

Nejsem rasista. Cestuji po celém světě. Když něco neznám, tak tam jedu. Zajímají mě lidi, nebojím se „neznámého“, snažím se vniknout do myšlení a stylu života jiných etnik. Někdy to nejde. A snad proto mám z imigrantů strach.

8.8.2015 v 18:14 | Karma: 34,04 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

280 trojských koní?

Milionové město a další oblasti na východní Ukrajině jsou vylidněna. Lidé utekli, s největší pravděpodobností do Ruska, někteří na západ. Ti co zůstali se třesou strachy pod palbou... a také už i hladem ve sklepích. Čímpak se asi tito občané provinili? Odpověď: Jsou jen oběťmi ekonomické hry velmocí a mediální nezodpovědností.

12.8.2014 v 21:30 | Karma: 35,93 | Přečteno: 1348x | Ostatní

Lenka Kučerová

Studoval Igor Hnízdo na pedagogické fakultě?

Ministr školství Chládek se zděsil hned několikrát. Úroveň vzdělání klesá...a klesá. „Někdo za to může,“ napadlo dlouholetého komunálního, jistě léta zaneprázdněného politika. Šel a od zeleného stolu, nikoli zřejmě od toho domácího. Možná by se měl spíš zeptat svých /možná dnes pubertálních/ dětí, jak vypadají hodiny a jestli potomci vůbec poznali, kdo má a kdo nemá z učitelů pedagogické vzdělání.

8.3.2014 v 14:30 | Karma: 31,20 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Nevracet, nevracet, nevracet!!!

Pan Vít Vlnas, pověřený vedením Národní galerie na dnešní tiskovce naznačil, že církve /čti římsko-katolilcká/ vůbec netuší, že čast výtvarných děl jim byla již vrácena před dvaceti lety. Ptám se tedy: Kde tato díla jsou?

16.1.2014 v 13:35 | Karma: 28,74 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Ostatní

Lenka Kučerová

Adresováno církvím, hlavně té katolické

Česko patří k "nejateističtějším" územím na světě. Proč asi? Jsme tolik jiní než ostatní. Nebo je to tím, že církve odpuzují lidi místo, aby je přitáhly. Neodporují často v chování samotnému Bohu?

3.1.2014 v 11:49 | Karma: 32,35 | Přečteno: 2328x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3319x
nezávislá reportérka a cestovatelka

Seznam rubrik