Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Řidiči MHD vzali "výchovu cestujících" do vlastních rukou

Bohužel ne u nás. Ale ať nejsem nespravedlivá...určitě se i v našich prostředcích MHD najde velká spousta slušných řidičů, kteří se postaví na stranu cestujících a zasáhnou, když se v jejich voze děje něco, co tam prostě nepatří. Momentálně mě ovšem zaujaly dva případy, které probleskly na netu a v ČR se to opravdu nestalo.

Dnešní zpráva na Novinky.cz, cituji: "Gesto, kterým ostatní zahanbil, předvedl řidič autobusu v chilském městě Concepción. Nikdo z cestujících se totiž neměl k tomu, aby pustil sednout ženu s dítětem v náručí. Řidič tak vstal a ženě nabídl své místo, aby pasažérům ukázal, že dokud jí někdo neuvolní sedačku, nikam se nepojede." Před několika dny jsem se dočetla, že snad v Mexiku (nejsem si tím ovšem úplně jistá) zase řidič zakročil proti kapsáři a to velmi svérázně.....zavřel mu ruku do dveří a pak mu "poněkud poupravil zevnějšek". Použil k tomu docela dost drsné násilí. Nechci tím říct, že souhlasím s tím, aby se kapsáři na potkání mlátili. Ale jako exeplární potrestání a odstrašující případ - zaujalo mě to. Řidič, který pustil paní s dítětem na své místo za volantem i ten, který fyzicky potrestal zloděje, udělali prostě něco netypického, vyjímečného a věřím tomu, že hlavně zapamatovatelného. Kultura cestování je v rukou cestujících, revizorů a v neposlední řadě řidičů. Bohužel jsem přesvědčena o tom, že největší "zvěrstva" pácháme sami na sobě hlavně my, cestující. Kolik z nás bylo svědkem toho, že na sedadle se válí někdo o dost mladší než bytost, která nad ním stojí a ten mladší se nezvedne a nezvedne. Kolik denně stojí v MHD evidentně těhotných a taky je nikdo nepustí. Na druhou stranu...každý z nás viděl galantní uvolnění místa a proti tomu naprosto nepochopitelné odmítnutí tohoto nabídnutého místa. Mě osobně naprosto vytáčí, když nastoupím do narvané tramvaje, kde se nad volnými sedadly mačkají lidé a nikdo si nesedá, protože...vystupuje přece již na další stanici, vedle stojí někdo starší atd. Tohle mi připadá jako mnohem větší bezohlednost, než si prostě dřepnout bez ohledu na to, že vedle stojí babička s hůlkou.....třeba má problém se zvednout nebo se bojí, že se přes davy lidí nedostane včas ke dveřím. Vyřeší to jedna maličkost: "Promiňte, ale vy si nebudete sedat?" Prostá otázka s jednoduchou odpovědí a okamžitým řešením - sedím a uvolním tím místo k stání ostatním. Milí spolucestující, nemusíme se hned mlátit nebo zastavit celou dopravu...můžeme být prostě k sobě ohleduplní, respektovat se a komunikovat. Vyřeší se tím obrovská spousta problémů.

Autor: Michaela Kubná | pátek 31.10.2014 19:18 | karma článku: 14,48 | přečteno: 1281x
  • Další články autora

Michaela Kubná

Mám podezření, že si naši se mnou nevěděli rady

Teda jako s tím, že jsem holka. Celé těhotenství si mysleli, že jsem kluk a už dva kluky měli. Oba bráchové se narodili v dubnu a já v říjnu. Takže najednou byl s nimi tvor z úplně jiné planety. A oni zmateni. Peněz moc neměli, takže jsem všechno dědila po bratrech....překlad: oblíkali mě jako kluka. Stříhali mě jako kluka. Kamarády jsem dědila taky po bratrech a zase to byli kluci. Rostla jsem jako kluk s náušnicema, které už dnes nenosím. Ani ty, co mi dali po narození, ani žádné jiné.

2.1.2015 v 8:02 | Karma: 17,12 | Přečteno: 895x | Diskuse| Ostatní

Michaela Kubná

Když jsem se narodila, tatínek nebyl doma

No dobře, byl....ale pak byl pár dní nezvěstný. Už moje početí byl omyl. Nebo spíš náhoda. Šťastná nebo nešťastná - to ať doplní mí rodiče. Pravda je, že mám dva starší sourozence - bratry a naši už nepočítali, že by se jim mohla "povézt" ta blonďatá, moodrooká holčička a tak to vzdali. A v tom jsem se přihlásila o slovo já. Což ovšem celé těhotenství nikdo netušil.

1.1.2015 v 13:52 | Karma: 13,15 | Přečteno: 801x | Diskuse| Ostatní

Michaela Kubná

PMS - pánové, nečtěte to

I když možná....PMS je typicky ženská záležitost. My ženy tím procházíme každý měsíc a vy muži tím trpíte. Teda trpíme my a vy trpíte tím, jak se naše utrpení projevuje a jak s námi cloumají hormony. Takže trpíme my a vy, muži, trpíte díky nám. A dost často je to peklo. Muži by asi raději řekli: "Vždycky je to peklo!"

8.12.2014 v 18:32 | Karma: 13,52 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ostatní

Michaela Kubná

Trpím syndromem vlhkého oka...

Před pár týdny jsem jsem si psala seznam na nákup a nechyběly papírové kapesníčky. Další týden jsem si musela koupit další a další týden další a tak pořád dál. Zdálo se mi to divné a trošku jsem se nad tím zarazila....rýmu nemám, ale pořád brečím. Abych byla přesná - nebrečím, ale slzí mi oko. Obě oči a spotřeba kapesníků jde prudce vzhůru.

7.12.2014 v 18:19 | Karma: 15,72 | Přečteno: 1021x | Diskuse| Ostatní

Michaela Kubná

Překvapení v kufru

Předem upozorňuji, že tohle se vážně stalo...tak bujnou fantazii, abych si to vymyslela, vážně nemám. Bohužel. Kamarádka mojí neteře, Denisa, miluje vše živé. Když jí rodiče spolužačky poprosili, zda by pohlídala jejich psa, protože odjíždějí na tři týdny do zahraničí - nebyl to pro ni žádný problém. Spíš naopak. A tak si přivedla domů psího dědečka, vlčáka Azora.

7.12.2014 v 8:39 | Karma: 17,02 | Přečteno: 720x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 737x
Jsem jaká jsem.....

Seznam rubrik