Leonard Cohen v Praze

Když jsem byla na koncertě Jarka Nohavici, tak vyprávěl, že se byl podívat na Cohenovi, aby zjistil, jestli se to dá zvládnout ještě v 79 letech. Závěr zněl: "Děcka, dá."
L. Cohen v Praze

Byla jsem na tom koncertě v O2 Areně taky a byla jsem šťastná, že jsem se konečně na koncert této legendy a mého velkého oblíbence dostala. Cohenovy písničky, které v jeho podání zní jako zhudebněné básně, patří jistě k tomu nejlepšímu, co kdy v populární hudbě vzniklo. Nechci rozebírat víc umělcovu tvorbu, kterou jistě zhodnotí jiní, ani život, který zpracoval literárně i on sám. Spíš se pokusím přiblížit osobní dojem ze setkání s legendou. Reportáž je z koncertu v září 2013.

Začátek ve 20.00h na vstupence, ve 20.05 přichází konferenciér a oznamuje, že koncert začne do deseti minut. Žádné hodinové čekání jako na některé "hvězdy", které Cohenovi nesahají ani po kotníky. Poté doslova přitančil na jeviště vysoký štíhlý muž, který neměl problém během zpívání pokleknout a zase pružně vstát, a to mnohokrát za večer. Všechny písně, včetně těch nejslavnějších, které zpíval zřejmě na všech svých koncertech, přednesl procítěně a se zaujetím, jako kdyby to bylo poprvé. Doprovázel ho velký orchestr a tři sboristky, sám hrál na kytaru a na klávesy. V perexu je snímek z velkoplošné obrazovky, Cohen zpívá legendární Suzanne, kterou dobře známe ve výborné interpretaci Václava Neckáře. Zazněly samozřejmě i Haleluja nebo I'm your man.

Co mě zaujalo nejvíc, byla charismatická osobnost a vystupování vyznačující se velkou skromností. Další příklad, že kdo je opravdu velký, má v sobě i velkou pokoru a úctu k druhým lidem. Například, když měl sólo jiný hudebník, Cohen stál čelem k němu v úkloně, někdy i smeknul klobouk. Seděla jsem v první řadě na tribuně, během půlhodinového přídavku se dalo jít až k jevišti, takže diváci vpředu měli možnost uvidět legendu opravdu zblízka. (Celý koncert trval tři hodiny).

Myslím, že další slova jsou dnes zbytečná, uvádím dále několik fotografií pro zachycení atmosféry v O2 Areně před třemi lety. Leonard Cohen bude dlouho chybět, nejen svým fanouškům. Vzpomínky, hudba, knihy, kresby a duch velkého básníka zůstanou.

L. Cohen v Praze
L. Cohen v Praze
L. Cohen v Praze
L. Cohen v Praze
L. Cohen v Praze
L. Cohen v Praze
L. Cohen v Praze

 

Autor: Eliška Anna Kubičková | pátek 11.11.2016 9:13 | karma článku: 19,89 | přečteno: 370x
  • Další články autora

Eliška Anna Kubičková

Obezita není sexy

12.9.2021 v 14:00 | Karma: 23,47

Eliška Anna Kubičková

Nápady našich ministrů

27.1.2021 v 18:53 | Karma: 22,62

Eliška Anna Kubičková

Potěmkinovy roušky

18.6.2020 v 16:22 | Karma: 21,57