Kdo zachrání kostely - zastavení první

Občas jezdím na jednodenní výlety s cestovní kanceláří, která nabízí návštěvu míst, kam se člověk běžně nepodívá. Tentokrát to  byly zchátralé památky bývalých Sudet a jejich obětaví záchranáři.

První zastávka nás naladila pozitivně, přímo nás nadchla.

V obci Lubenec v okrese Louny jsme navštívili malou, ale úžasnou firmu Skloart, kde její majitelé, Jitka a Richard Kantovi, s pomocí asi 6 zaměstnanců opravují a vyrábějí vitrážová okna, dělají překrásné lampy Tiffani, nádherné šperky a nejrůznější vitrážové dekorační předměty.

Začínali jako amatéři, v roce 1995 založili firmu a za 20 let se vypracovali na profesionální umělce vyvážející své výrobky do celého světa.

Jsou hodni obdivu nejen pro všechnu tu krásu, kterou tvoří, ale neméně také pro své zásluhy o záchranu kostela Sv. Jiljí v sousední vesničce Lybini.

Kostel je to prastarý a kdo ho viděl před pár lety, nedával mu naději na dlouhé přežití.

Nejstarší písemné prameny zmiňující farní kostel v Lybini máme z roku 1115, ale je velmi pravděpodobné, že je mnohem starší, což napovídají různé nálezy z jeho okolí.

Po staletí sloužil svým věrným farníkům, dokonce se mezi pamětníky traduje že ho Karel IV. využíval k zastávkám na bohoslužbu při svých cestách z Prahy do Chebu.

S odlivem obyvatelstva po druhé světové válce však ubylo věřících, přestal být využíván k bohoslužbám a zůstal vystaven nepřízni osudu i povětrnostních podmínek.

Na konci  tisíciletí už z něho zbyly jen zchátralé obvodové zdi, střecha se propadla.

A pak přišel nápad. Manžele Kantovy trápil pomalý zánik historických památek v jejich okolí a rozhodli se to změnit.

Iniciovali založení občanského sdružení Za záchranu kostela Sv.Jiljí, které kostel odkoupilo od katolické církve za 1 Kč a pustilo se do nepředstavitelné práce. Zapojily se řemeslnické firmy z okolí  a spousta dobrovolníků.

Nejdříve zajistili statiku a udělali novou střechu, dali se do záchrany gotického presbytáře a pak už práce systematicky pokračovaly a kostel povstával z trosek před očima.

Dnes má krásná, nová vitrážová okna, která vyrobili Kantovi v dobovém stylu, upravený interiér, který je využíván k výstavám, koncertům, svatbám a jiným akcím, jsou zde nové schody do věže, odkud se projde do prostoru nad hlavní lodí, kde je malé muzeum se stálou expozicí nálezů z blízkého okolí. Mezi jiným je tam několik mincí, z nichž nejcennější je stará 2.300 let, nebo výrobky z místní porcelánky.

Pod podlahou kostela bylo nalezeno několik starých hrobů, jeden  z nich pochází dokonce z doby předkřesťanské a je k vidění pod skleněnou tabulí v podlaze. 

V současné době se v kostele dělá unikátní vitrážový strop, na jehož realizaci se může kdokoliv finančně podílet. Kdo přispěje alespoň 3000, bude jeho jméno na stropě navždy zvěčněno.

Kostel je přístupný veřejnosti každou sobotu a neděli od 13 do 16 hodin, provázejí Kantovi. Když někdo přijede do Libyně mimo uvedené hodiny, Kantovi mu ochotně půjčí od kostela klíče a ještě poradí, kde si rozsvítit a čeho všeho si má návštěvník všimnout.

Kostel Sv. Jiljí není jediná Kantovými zachráněná památka. Občanské sdružení se už  zasloužilo o záchranu a rekonstrukci staré rozhledny na kopci nad vesnicí.

V tomhle nenápadném domku se skrývají hotové zázraky

 

 

Tohle všechno si tady můžete koupit 

 

 

A jedeme se podívat do kostela Sv. Jiljí v Lybini

Kostel Sv. Jiljí
Zastřešení kostela bylo prvořadé

 

Nově opravená věž

 

Opravený gotický presbytář
Kostra z předkřesťanské doby, nalezená pod podlahou kostela
Část nového stropu
A tohle už je regionální muzeum v patře

 

Autor: Marie Kubešová | neděle 23.2.2020 16:41 | karma článku: 17,86 | přečteno: 491x
  • Další články autora

Marie Kubešová

Věčné město Řím

25.4.2023 v 20:33 | Karma: 14,32

Marie Kubešová

Jak jsem bojovala s nemocí

12.10.2022 v 10:22 | Karma: 21,53

Marie Kubešová

Žamberk

1.8.2022 v 13:32 | Karma: 13,34

Marie Kubešová

Zámek Bon Repos

26.7.2022 v 17:20 | Karma: 13,21

Marie Kubešová

Heřmanův Městec

21.7.2022 v 15:40 | Karma: 12,49