Cestování po Skotsku - St Andrews

Město St Andrews je známé po celém světě, nejstarší britskou univerzitou, nejstarším golfovým klubem a úžasnými historickými památkami. Žila zde skotská královna Marie Stuartovna i autor Robinsona Daniel Defoe.  

Leží někde uprostřed mezi Edinburghem a Dundee na břehu Severního moře. Jméno má podle Sv.Ondřeje, jednoho z apoštolů Ježíše Krista.

Městečko je překvapivě malé, má jen tři ulice a něco přes 14 tisíc obyvatel s výjimkou školního roku, kdy studenti zvýší počet obyvatel asi o třetinu.

Starobylý ráz úzkých křivolakých ulic a kamenných domů vás okamžitě okouzlí. Ale když dojdete až na konec ulice, otevře se vám úchvatný pohled na zříceniny staré katedrály, biskupství a hradu.

St Andrews má historii zasahující hluboko do počátků minulého tisíciletí.

Vykopávky odkryly pozůstatky po původním osídlení Pikty z 6 století, kdy zde byl postaven klášter. V 9. století bylo na tomto místě založeno biskupství a později arcibiskupství. V roce 1124 získal St Andrews status královského města a v 16. století se stal nejdůležitějším přístavem ve Skotsku.

Zdejší katedrála, která byla postavena ve 12. století, v létech kdy zde vládl skotský král Robert Bruce, byla ve své době největší ve Skotsku. Během církevní revoluce v 17. století byla téměř zcela zničena, takže se zachovaly jen obvodové zdi. Kámen z ruin si rozebrali místní obyvatelé na stavby svých domů. Přesto jsou na zbytcích zdiva patrné různé historické stavební styly, jak byla katedrála postupně stavěna a rekonstruována.

V areálu katedrály stojí věž St Rule´s, která však je mnohem starší. Byla pravděpodobně součástí původního kostela z 11. století, v jehož základech jsou údajně uloženy ostatky Sv. Ondřeje. Dnes slouží jako rozhledna.

 

Když projdete krásným starým hřbitovem,  znovu se vám naskytne úchvatný pohled tentokrát na zříceninu hradu přímo na břehu moře, který si na počátku 13. století nechal postavit zdejší biskup jako součást biskupského paláce pro svou ochranu. Ve 14. století za vlády Anrewa Morayho, kdy docházelo k neustálým bojům mezi Skoty a Angličany, zbourali hrad sami Skotové, aby se nedostal do rukou nepřítele. Později byl znovu postaven a v r. 1445 se zde narodil skotský král Jakub III.

Hrad neblaze proslul v kacířských procesech. Byl zde souzen a upálen církevní reformátor George Wishart i český husita Pavel Kravař ve Skotsku známý jako Paul Craw.

Zajímavou stavbou je strážní dům Pends, v jehož dvoře stojí kamenný dům zvaný Queen Mary´s House, ve kterém v roce 1563 žila Marie Stuartovna. 

St Andrews je nejstarší univerzitní město na území Velké Británie. Zdejší univerzita byla založena v roce 1410 a v roce 1413 její založení posvětil papež Benedikt VIII. Za staletí její existence se zde vystřídali největší kapacity v různých oborech a mezi jejími absolventy je dokonce 5 laureátů Nobelovy ceny. Anglický princ William se zde během studií seznámil se svou budoucí manželkou vévodkyní Kate.

Asi nejvíc však město proslavil golf, jehož tradice sahá až do 16. století. Nejstarší a nejznámější golfový klub Royal and Ancient Club byl založen v roce 1754. Je zde sedm golfových hřišť, z nichž nejznámější je Old Course, kam je však vstup tak drahý, že si ho hned tak někdo nemůže dovolit.

Návštěvu St Andrews mohu doporučit všem milovníkům golfu, historie a krásných stavebních památek. Je sem snadné autobusové spojení z Edinburghu a z autobusového nádraží je to kamkoli jen pár kroků.

 

 

 

Autor: Marie Kubešová | pátek 12.2.2016 0:00 | karma článku: 9,15 | přečteno: 194x
  • Další články autora

Marie Kubešová

Věčné město Řím

25.4.2023 v 20:33 | Karma: 14,32

Marie Kubešová

Jak jsem bojovala s nemocí

12.10.2022 v 10:22 | Karma: 21,53

Marie Kubešová

Žamberk

1.8.2022 v 13:32 | Karma: 13,34

Marie Kubešová

Zámek Bon Repos

26.7.2022 v 17:20 | Karma: 13,21

Marie Kubešová

Heřmanův Městec

21.7.2022 v 15:40 | Karma: 12,49