Cestování po Skotsku- Dunfermline a Culross

Pod pojmem Dunfermline si možná v první chvíli vybavíte skupinu Nazareth, kterou zde založili zdejší rodáci a spolužáci ze základní školy Dan Mc Cafferty a Pete Agnew. Mne toto malebné starobylé město okouzlilo svojí historií.

Leží severně od zálivu Firth of Forth v kraji Fife. Benediktinské opatství zde bylo založeno v roce 1128 králem Davidem I., ale ještě před ním stál na tomto místě královský hrad, o kterém jsou písemné záznamy již z 11. století.

Hrad byl sídlem krále Malcolma III. a jeho manželky svaté Margarety, která zde založila kostel Nejsvětější Trojice, jenž se později stal základem opatství. V kostele je pochován skotský král Robert Bruce a další panovníci. Celkem je v opatství pohřbeno 13 skotských králů.

Během první skotské války o nezávislost dobyl Dunfermline anglický král Edward I. Královský hrad i s opatstvím byl z větší části zničen a materiál ze střechy byl použit na výrobu munice.

Dunfermline byl až do roku 1603, kdy došlo ke spojení Skotska s Anglií, královským hlavním městem.  V období reformace však ztratil svůj církevní vliv a město začalo upadat.

Opět se začalo vzmáhat až v 18. století, kdy průmyslový špion James Blake odkoukal v Edinburghu výrobu damašku a tím položil základ prosperujícímu plátenickému průmyslu.

Město se pyšní ještě dalším slavným rodákem, kterým byl známý filantrop Andrew Carnegie, původně syn tkalce. Napsal esej Evangelium bohatství, v němž poukazoval na možnosti jak použít bohatství movitých ke zlepšení života celé společnosti. Na základě jeho odkazu byla založena Carnegieho nadace.

 

 

Výlet do Dunfermline lze spojit s návštěvou kouzelného historického městečka Culross. Leží na severním břehu zátoky Firth of Forth nedaleko Edinburghu a v 16. a 17. století bylo jedním z nejvýznamnějších Skotských přístavů.

 

Údajně se zde narodil svatý Mungo, zakladatel katedrály v Glasgow.

Úzkými, křivolakými uličkami kamenných domů dojdete až ke starému opatství, které bylo založeno v r. 1217 cisterciány na půdě darované hrabětem z Fife. Je zde zajímavý hřbitov, který je zvláštní tím, že na náhrobcích jsou zpodobněny znaky povolání nebožtíků.

Výrazný je také větší měšťanský dům ze 16. století nazývaný Culross Palace, jehož majitelem byl zdejší bohatý obchodník s uhlím George Bruce.

Dnes je Culross nejlépe zakonzervovaným historickým městem ve Skotsku.

A po procházce staletími se můžete zastavit v některé ze stylových restaurací, kde si dáte skvělý oběd.

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Kubešová | sobota 20.2.2016 0:00 | karma článku: 8,95 | přečteno: 219x
  • Další články autora

Marie Kubešová

Věčné město Řím

25.4.2023 v 20:33 | Karma: 14,32

Marie Kubešová

Jak jsem bojovala s nemocí

12.10.2022 v 10:22 | Karma: 21,53

Marie Kubešová

Žamberk

1.8.2022 v 13:32 | Karma: 13,63

Marie Kubešová

Zámek Bon Repos

26.7.2022 v 17:20 | Karma: 13,21

Marie Kubešová

Heřmanův Městec

21.7.2022 v 15:40 | Karma: 12,49