Cestování po Německu - V. část - Stuttgart - Bad Cannstatt

Bad Cannstatt je dnes součástí Stuttgartu, je však daleko starší a do roku 1905 byl samostatným městem. Stuttgart má krásné centrum, ale Cannstatt má svého osobitého ducha.

 

Původně tuto oblast obývali Keltové. Později je  vystřídali Římané, kteří si zde postavili vojenskou pevnost a na břehu řeky Neckar založili město. Neckar si dodnes ponechal svůj keltský název, který znamená „divoká řeka“. Římané využívali zdejší minerální prameny pro městské lázně a město rozšiřovali. V té době bylo jedním z největších římských měst v Baden-Württemberg.

V 18. a 19. století byl Cannstatt známým lázeňským letoviskem, kam se jezdili rekreovat bohatí a slavní lidé z celé Evropy. Mezi jinými tady rád pobýval i Honoré de Balzac.

Světově však proslavil Cannstatt zejména Gottlieb Daimler, který zde vyvinul první automobil i první motocykl, první železnici, která vedla z Cannstattu do Untertürkheimu, první tramvaj a v r. 1888 dokonce první motorizovanou vzducholoď.

Dnes je  Bad Cannstatt známý zejména automobilkou Mercedes - Benz. Zajímavostí je, že její název vznikl podle jména dcery Daimlerova obchodního partnera  Emila Jelinka, která se jmenovala Mercedes.

Je zde 19 minerálních pramenů, z nichž 11 je léčivých. Produkují 22 milionů litrů vody denně, čímž se řadí k nejproduktivnějším v západní Evropě.

Jeden z mnoha pramenů minerální vody

Osobně nechápu, proč nejsou více využívány k léčebným účelům. Lázně jsou tam ve srovnání s různými našimi lázněmi miniaturní, přestože doslova na každém kroku je nějaká kašna, kašnička nebo aspoň malá výlevka, do které vytéká minerální voda.

Krásné cannstattské procházkové trasy jsou v posledních letech brutálně narušeny projektem Stuttgart 21, který zkracuje železniční trať mezi Stuttgartem a Ulmem a kterému padla za oběť část nádherného starého parku, který místní tradičně využívali k rekreaci.

Dnes je zde jen rozkopané staveniště, které se ještě rozšíří až bude stržena dřevěná lávka vedoucí do protilehlého parku a zkracující cestu do známé zoologické a botanické zahrady Wilhelmy.

Ruce pryč od našeho mostu

Wilhelma skutečně stojí za návštěvu. Obě její části - botanická a zoologická jsou pěkně a zajímavě propojeny a dá se zde příjemně strávit celý den. Mimo jiné je zde také úžasné motylárium.

 

Náměstíčko mezi starou a novou radnicí se jeden večer týdnu mění v růžový trh nabízející všechny možné produkty vyrobené z růží.

Najdete  zde různé parfémy, toaletní vody, mýdla, různé léčivé tinktury i dekorační předměty. Na pultě stánku s lahodným růžovým vínem stojí váza s různobarevnými růžemi. Za každou skleničku vína, kterou si koupíte, si můžete vybrat jednu růži.

V prostoru mezi stánky stojí kulaté stolečky, uprostřed každého je kelímek naplněný lízátky pro děti, opět vyrobenými z růží.  Z pódia vyhrává džezová kapela. Úžasná atmosféra dokáže náměstíčko dokonale zaplnit lidmi.

Bad Cannstatt má své osobité kouzlo. Při návštěvě Stuttgartu nezapomeňte, že jeho historie začíná v Cannstattu.

 

Autor: Marie Kubešová | sobota 3.10.2015 0:00 | karma článku: 9,66 | přečteno: 344x
  • Další články autora

Marie Kubešová

Věčné město Řím

25.4.2023 v 20:33 | Karma: 14,32

Marie Kubešová

Jak jsem bojovala s nemocí

12.10.2022 v 10:22 | Karma: 21,53

Marie Kubešová

Žamberk

1.8.2022 v 13:32 | Karma: 13,34

Marie Kubešová

Zámek Bon Repos

26.7.2022 v 17:20 | Karma: 13,21

Marie Kubešová

Heřmanův Městec

21.7.2022 v 15:40 | Karma: 12,49