Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vypořádání s historií — kultura, tradice, ekonomie

Existuje něco, jako „kultura, tradice a až vedle ekonomie“? A jak by to vypadalo, kdyby Kosmas psal svoji kroniku dnes?

Vezměte Kosmase, přesuňte to do současnosti a nechte ho napsat kroniku. Přijde vám to absurdní? Mně nikoliv, mohlo by to být ohromně zajímavé.

„Paní naše Libuše i všechen lid vzkazuje, abys brzy přišel a přijal panství, jež je tobě i tvým potomkům souzeno. Vše, co máme, i my sami jsme v tvých rukou; tebe za knížete, tebe za soudce, tebe za správce, tebe sa obránce, tebe jediného sobě volíme za pána.“ Při té řeči se ten muž moudrý, jako by předvídal budoucnost, zastavil, otku, kterou držel v ruce, vetkl do země, a pustiv voly, zvolal: „Jděte, odkud jste přišli!“ Ti, ještě než to dořekl, z očí zmizeli a nikdy více se neobjevili. Ale líska, kterou do země vetkl, vyrazila tři vysoké ratolesti, a to, což jest podivnější, i s listím a ořechy. A muži vidouce, co se tu děje, stáli zaraženi. On je vlídně jako hostitel pozval k snídani, vyňal z lýkové mošny plesnivý chléb a kus sýra, mošnu položil na trávník místo stolu, na to režný ubrus a tak dále. Zatímco snídali a vodu ze džbánu pili, dvě ratolesti neb odnože uschly a odpadly, ale třetí velmi rostla do výše i šíře. To naplnilo hosty ještě větším podivem a bázní. A on dí: „Co se divíte? Vězte, že se z našeho rodu mnoho pánů zrodí, ale vždy jen jeden bude panovati. Ale kdyby vaše paní nebyla s tou věcí tak spěchala, nýbrž na krátký čas byla vyčkávala běhu osudů, a kdyby nebyla pro mne tak brzy poslala, měla by země tolik pánů, kolik by příroda vydala na svět knížecích synů.“

Asi by se hodně divil, proč by zřejmě skoro nikdo nechtěl přijmout jeho obraz třeba pana Havla jako bohem vyvoleného a obdařeného vládce či proč by asi jen málokdo přijal jeho výklad velké hospodářské krize jakožto „trestu, již na své poddané uvalil hospodin“.

Jak by asi Kosmas vysvětlil záplavy, velké bouřky, psychické nemoci? Co by za ně – dle něj – mohlo? Jak pro nás věrohodný obraz minulosti by dnes byl schopen Kosmas podat?

Kosmas, který by byl z 12. století přesunut do dnešní doby, by se zřejmě jen tak nestal kronikářem či historikem. Nemohl by. Kosmas byl (stejně jako všichni ostatní historici a kronikáři z minulosti) historik své dobyJeho výklad historie přímo závisel na znalostech jeho doby.

Pokud bychom ho nějak zčista-jasna přesunuli do současnosti, tak by naši minulost popisoval a analyzoval na základě znalostí z 11. a 12. století – takovýto materiál by byl zřejmě velmi zajímavý a užitečný v různých vědách a filosofii, avšak historikům samotným by byl z velké pravděpodobnosti přímo k ničemu — a to jednoduše proto, že by věci, které se udály, nepopsal správně a pravdivě.

Skutečnost je totiž taková, že historie (dějepis) jakožto věda je aplikování syntézy aktuálních znalostí na věci, které se udály. Jelikož znalosti se neustále mění a vyvíjí, je třeba si uvědomit, že ona „historie“ není a zatím nemůže být definitivní – musíme se s ní znovu a znovu vypořádávat, znovu a znovu ji analyzovat.

Bylo-li svédobou znalostí „třídní vykořisťování“, byla historie i z tohoto pohledu analyzována. Jeli dnes tato „znalost“ odmítnuta, je logicky odmítnuta i (alespoň část) někdejší „historie“.

A právě proto je třeba se znovu a znovu zaobírat historickými událostmi. Momenty, které byli již tisíckrát zanalyzovány, tisíckrát probádány, byly takto často probádány právě proto, že každá doba má své znalosti, z jejichž pozic je historie zkoumána.

Stejně, jako dnes nemůžeme přijmout Kosmovo pojetí jeho historie za konečné, správné a definitivní, tak nemůžeme ani my dnes přijmout současné pojetí historie jako konečné, správné a definitivní. Rozhodně by ho tak nebrali například naši potomci za 500 let.

„Definitivní“ historie by znamenala „definitivní“ znalosti – konec vývoje, konec objevování, učení, rozumování.„Definitivní historie“ je faktickým koncem civilizace.

Empirický přístup

Docházíme k zajímavému faktu – znalosti nejsou závislé na historické vědě. Celé je to přesně naopak – historická věda je přímo závislá na znalostech. Ostatní vědní obory, ať už přírodní, nebo humanistické nejsou závislé na historické vědě. Historická věda je naopak závislá na ostatních vědních oborech.

Používání empirických (historických) metod je tak ve vědě přinejmenším pochybné, protože – logicky – to, že vědecká teorie ne zcela souhlasí s historickou „skutečností“ zdaleka nemusí znamenat, že ona teorie je chybná. Naopak, může to znamenat, že se mýlí historická věda.

Kultura, tradice a ekonomie

Může být kultura a tradice vysvětlitelná ekonomií? Nemůže. Proč? Protože jí vysvětleny být musí.

Tradice jakožto zvyklosti a obyčeje jsou něčím předaným – jsou historickým faktem. Tento historický fakt může popisovat historická věda – která jej vysvětluje na základě aktuálních znalostí. Proto humanitní vědy včetně ekonomie musí umět vysvětlit kulturu a tradici. Bez toho by totiž historická věda nebyla schopná je popsat.

Ekonomie jakožto věda o lidském jednání (jehož důsledkem je i ono bohatství, uspokojování neomezených potřeb z omezených zdojů…) pak tradice a kulturu analyzuje jak z pohledu funkčního – jak tradice a kultura existující působí na lidské jednání (jak tradice a kultura v lidském jednání „funguje“), tak z pohledu geneze – jak tradice a kultura vzniká jakožto důsledek lidského jednání.

Vedle sebe?

Proto neexistuje něco jako „ekonomie, tradice a kultura“ vedle sebe. Existuje „tradice a kultura“ a následně i „ekonomie“, jakožto věda, která je (také) popisuje a vysvětluje.

Článek vyšel původně na Devian.cz, kde jej můžete i komentovat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Kubec | pátek 31.12.2010 14:20 | karma článku: 8,90 | přečteno: 790x
  • Další články autora

Lukáš Kubec

O pokladních a víkendech

Zde člověk „A“ chce něco koupit o víkendu. Člověk „B“ to chce prodat - i o víkendu. A člověk „C“ to může prodávat - i o víkendu. Všichni mohou, chtějí, nemusejí. Jde o dobrovolná rozhodnutí jedinců, zda si vzájemně vyjdou vstříc. Kde je zde prostor pro zásah státu? Točí se země o víkendech jinak?

26.3.2013 v 14:15 | Karma: 27,28 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Příliš drahých 7 miliard

Stát se rozhodl za sedm miliard korun znárodnit „desítky tisíc“ pracovních míst. Aneb když to dělá jedinec, je to zločin. Když to dělá kolektiv, je to vládní podpůrný program.

16.3.2013 v 11:00 | Karma: 20,64 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Lukáš Kubec

Skončeme s nepřípustnou diskriminací!

Spousta lidí je schopna si před vás stoupit a tvrdě hájit názor, že diskriminace od státu je nepřípustná, stát by měl diskriminaci potírat všemi možnými prostředky v celé společnosti a tudíž je třeba i masivní přerozdělování třeba i pomocí progresivního zdanění, aby chudí nebyli diskriminovaní v přístupu ke vzdělání či dalšímu. Otázka zní: jak může někdo hájit tolik protikladů najednou?

27.7.2012 v 11:49 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Varování: zákaz kouření je útokem i na vaši osobnost

Je to pouze ten, kdo chce zakázat kouření, který tady někomu něco nutí, který se povyšuje nad ostatní, který se motá do dohody dvou cizích dospělých osob, který si neoprávněně uzurpuje právo říkat ostatním, kde a za jakých podmínek musí pracovat.

3.7.2012 v 10:59 | Karma: 33,59 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Společnost

Lukáš Kubec

Internetová svoboda a Pirátští cenzoři

Čím je cenzura? Cenzura je přeci jinak řečeno kontrola obsahu médií, v tomto případě internetu. A co dělám ve chvíli, kdy zákonem zakazuji filtraci obsahu poskytovatelům připojení či zakazuji různou soukromou blokaci diskusí? Kontroluji obsah médií, cenzuruji.

20.6.2012 v 13:14 | Karma: 12,35 | Přečteno: 990x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás souhlasil s návrhem na příměří. Může jít o lest, píší v Izraeli

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  20:59

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

Ve hře o post ministra je nyní i Ženíšek. TOP 09 chce vybrat tento týden

6. května 2024  16:43,  aktualizováno  20:10

Při hledání kandidáta do vlády na post ministra pro vědu, výzkum a inovace začala TOP 09 skloňovat...

  • Počet článků 110
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Mladý pisálek zajímající se o ekonomii, který má problémy s pravopisem. Vedu a píši také na Devian.cz.